Čistilna akcija na Hvaru: Med smetmi tudi meter in pol dolga krtača

Čistilna akcija na Hvaru: Med smetmi tudi meter in pol dolga krtača (foto: Matevž Hribar) Matevž Hribar
Vir: Jana
16. 5. 2017

Matevž Hribar, motorist, pustolovec in urednik spletne strani www.avto-magazin.si je s prijatelji organiziral čistilno akcijo plaže na Hvaru.

Od ideje do izvedbe

Toda zgodba o velikonočnem čiščenju plaže na Peklenskih otokih pred Hvarom ima precej dolg uvod; daljši od čakalne vrste na mejnem prehodu Obrežje. Lani se je bolj po naključju kot namenoma znašel pri prijatelju Šimetu na otočku Jerolim. Pred začetkom turistične sezone je bilo treba otok očistiti.

Česa, se sprašujete? Vsega živega, ali bolje rečeno – mrtvega. Plastenke, čevlji, natikači, zamaški, injekcije, stekleničke z zdravili, pluta, stiropor, mreže, vrvi ... Na plaži, dolgi komaj kakih sto metrov, sta nabrala toliko smeti, kot jih iz hiše ne odpeljejo več mesecev. Od kod vse to? »Ljudje marsikje smeti stresajo kar v struge rek, in ko ob večjih padavinah voda naraste, smeti odplakne v morje. In ker morski tok ob vzhodni obali jadranskega morja potuje navzgor, vse to prinese na naše plaže,« na kratko razloži Šime, ki od maja do oktobra upravlja majhen bar na tem čudovitem otočku.

Na pot

Zato je sklenil, da združi prijetno s koristnim in letos čiščenje plaže ponovi. Ker se je nabrala prava mala ekipa somišljenikov, so se na Hvar odpravili z novim potniškim kombijem Renault Master. Ta je bil z devetimi sedeži in obilo prostora za prtljago (in na koncu tudi za odvoz vreč s smetmi) idealen za to do okolja prijazno akcijo. No, tudi zmerna poraba goriva je glede na velikost kombija pustila pozitiven pečat. Renault Master je še enkrat dokazal, da ni brez razloga tako zelo priljubljen med vsemi, ki potrebujejo veliko prostora za prevoz potnikov ali tovora in ob tem stroški ne poletijo visoko v nebo.

Matevž Hribar

In smeti?

Čez palec smo ugotovili, da je ena oseba v manj kot uri napolnila 200-litrsko vrečo! Česa je bilo največ? Stiropora, plastenk, zamaškov in čevljev. Najbolj zoprna najdba? Injekcije. Največja smet? Meter in pol dolga okrogla krtača iz avtopralnice.

Matevž Hribar

Kljub opravljanju dela, ki v družbi nima prav dobrega ugleda, ni bilo nikomur nič hudega. Tudi zaradi na ognju pripravljenega kosila in osvežujočega plavanja v kristalno čisti vodi. Lepo bi bilo, da takšna tudi ostane.