Bill Cosby ji je v svoji graščini dal modre tabletke, ki so jo paralizirale

Bill Cosby ji je v svoji graščini dal modre tabletke, ki so jo paralizirale (foto: profimedia) profimedia
Vir: Sensa
7. 6. 2017

Drugi dan sodnega procesa proti slavnemu komiku Billu Cosbyju v Pensilvaniji je 44-letna Andrea Constand povedala, da ji je leta 2004 v svoji graščini dal tri modre tabletke, ki so jo paralizirale, nakar ji je potisnil roko v mednožje in se začel samozadovoljevati. Cosbyjeva odvetnica bo danes nadaljevala s svojimi vprašanji.

Constandova je povedala, da je v glavi skušala premakniti roke in noge, vendar ni mogla storiti nič, Cosby ji je povedal, da so tablete njene prijateljice, zaradi katerih se bo sprostila in zmanjšala stres, ki jo je dajal zaradi skorajšnje zamenjave službe. Čez 20 minut je postala omotična, zameglil se ji je vid, noge pa so postale kot iz gume. 79-letni Cosby je njeno izpoved poslušal, občasno prišepnil nekaj odvetnici Angeli Agrusa in odkimaval z glavo.

Kanadčanka Constandova iz Toronta je leta 2004 delala pri ženski košarkarski ekipi univerze Temple, kjer je doštudiral Cosby. Postala naj bi prijatelja in imela ga je za mentorja, ki mu je zaupala zato je šla usodnega dne k njemu domov na večerjo. Povedala je, da jo je že prej poskusil zapeljati in ji je položil roko na bedro, vendar pa se ga ni bala, kot ne drugih, ki so pač poskusili.

Cosbyjeva odvetnica je vprašala, zakaj ga je potem še 53-krat poklicala po domnevnem napadu, in Constandova je razložila, da je govorila z njim o košarkarski ekipi in službenih stvareh. Cosbyjeva obramba trdi, da je šlo za soglasno prostovoljno ljubezensko razmerje. Kasneje je skupaj s svojo družino še sprejela zastonj vstopnice na Cosbyjevo predstavo v Torontu, kjer mu je njena mama dala posebno darilo.

Constandova je razložila, da se je počutila grozno, vendar pa ni imela poguma, da družini pove, kaj se je zgodilo. Leta 2005 ga je potem tožila civilno, naslednje leto pa dosegla dogovor o poravnavi, katere podrobnosti ostajajo zapečatene.

Pred Constandovo je pričala Kelly Johnson, ki je opisala, da je z njo počel nekaj podobnega leta 1996 v bungalovu v Los Angelesu. Johnsonova je delala za igralsko agencijo, ki je zastopala Cosbyja. Ta ji je dal belo tabletko, zaradi katere je izgubila zavest, nakar se je zbudila na pol gola poleg golega Cosbyja, ki jo je prisilil, da ga je spolno zadovoljila z roko.

Izpoved je potrdila njena mati Patrice Sewell, ki je dejala, da jo je hči klicala zaskrbljena, ker se je bala, da jo bo Cosby odpustil. Nekaj tednov kasneje je klicala spet in opisala spolni napad. Na policijo ni šla, ker ji je to odsvetoval oče, sicer policist v Los Angelesu, ki je videl, kaj se dogaja z ženskami v podobnih primerih, kjer ni prič in dokazov spolnega napada.

Constandova je napad prijavila šele leto dni kasneje in tožilstvo takrat ni ukrepalo zaradi istega razloga. Ona je trdila eno, Cosby pa drugo. Vendar pa je Constandova od slavnega komika v civilni tožbi čez leto dni vseeno izsilila plačilo odškodnine, čeprav brez priznanja krivde. Postopek je bil zapečaten do leta 2015, ko so prišle na dan nekatere podrobnosti.

Med njimi ta, da je Cosby priznal, da je ženskam večkrat dajal opojna sredstva oziroma mamila, da se lepše počutijo z njim. Nato se je vsul plaz skupaj okrog 60 žensk, ki so igralca obtožile podobnega početja in nova tožilska ekipa Norristowna blizu Philadelphie se je odločila ukrepati. Večina drugih primerov je zastarala in primer Constandove je edini, ki se je končal z obtožnico.

Cosbyjeve soproge ni bilo niti na drugi dan sodnega procesa, ki naj bi trajal dva tedna. Johnsonova je edina domnevna žrtev, ki je povedala svojo zgodbo na sojenju.

Obtožbe so uničile več desetletij dolgo uspešno kariero Billa Cosbyja, ki je bil nekoč najbolje plačani ameriški igralec. Zaslovel je s serijo Cosby Show, v kateri je igral zdravnika Cliffa Huxtabla in v pol stoletja kariere je zaslužil skorja pol milijarde dolarjev. Sedaj mu v primeru obsodbe grozi do deset let zapora.

Priporočamo