Dalajlamo zaradi pljučnice sprejeli v bolnišnico v New Delhiju

Dalajlamo zaradi pljučnice sprejeli v bolnišnico v New Delhiju (foto: profimedia) profimedia
Vir: STA
10. 4. 2019

Tibetanskega duhovnega vodjo dalajlamo so v torek zaradi blage pljučnice sprejeli v bolnišnico v New Delhiju. Kot je danes pojasnil njegov predstavnik, je 83-letni budist v stabilnem stanju in bo verjetno kmalu zapustil bolnišnico, poročajo tuje tiskovne agencije.

Trenutno ga v bolnišnici še preiskujejo, a bo verjetno odštel domov v nekaj dnevih, je dodal njegov predstavnik.

Dalajlamo so v New Delhi pripeljali v torek iz Dharamsale na severu Indije, kjer ima svoj sedež, odkar je pred 60 leti zbežal s Tibeta.

Verski vodja se je v New Delhiju mudil že prejšnji teden na predavanjih, ko je med drugim spregovoril o svoji starosti, tradiciji reinkarnacije in iskanju svojega naslednika. "Če bom živel še prihodnjih 10 do 15 let, se bodo na Kitajskem spremenile politične razmere," je dejal dalajlama. "Ampak če umrem v prihodnjih letih, bodo kitajske oblasti trdile, da se mora reinkarnacija zgoditi na Kitajskem," je dodal.

Po smrti 14. dalajlame se bo njegov duh ponovno rodil in praviloma ga poiščejo višji budistični menihi, ki ga prepoznajo kot reinkarnacijo dalajlame. A bi se lahko zaradi spora med Pekingom in Tibetom zgodilo, da se bo Peking ponovno vmešal in določil svojo reinkarnacijo dalajlame. Podobno je sedaj sporno priznanje penčenlame, saj so 11. penčenlama, ki ga je prepoznal 14. dalajlama, ugrabili, kitajska vlada pa je nato za reinkarnacijo 11. penčenlame prepoznala drugo osebo.

Priporočamo