Dalmatinski spektakel v Stožicah

Dalmatinski spektakel v Stožicah (foto: Rispet klapa Press) Rispet klapa Press
1. 10. 2018

V ljubljanskih Stožicah bo v petek, 5. oktobra 2018 pravi praznik za vse ljubitelje prvovrstnih dalmatinskih klap in dalmatinske pesmi.

Na tem velikem koncertnem spektaklu, poimenovanem Dalmatinski spektakel v Stožicah boste lahko priče vrhunskim zasedbam iz širšega območja Dalmacije: nastopile bodo klapa Rišpet, Klapa Šufit, klapa Maslina in klapa Cambi, gost pa bo Goran Karan in posebni gosti Četiri Tenora. Ta veliki spektakel organizirata podjetji VignaPr in Koda Events, ki sta organizirali minuli koncert Đorđa Balaševića v Stožicah, letos organizirata tudi velika ekskluzivna koncerta skupine 2CELLOS v Sloveniji (Koper in Maribor), nastope Petra Benceja (Ljubljana in Koper), Gogol Bordello v Kopru, kot sta tudi organizirali številne druge velike koncerte v preteklosti, tako v Ljubljani (zbor, orkester in balet Rdeče armade v Stožicah, 2 koncerta 2CELLOS v Stožicah ...), kot tudi v Kopru (Perpetuum Jazzile in Uroš Perič, Magnifico in druge).

Klapo Rišpet je osnoval splitski skladatelj Pero Kozomara leta 2011. Leta 2013 so zmagali na Splitskem festivalu s pesmijo "Ćaća", istega leta pa je izšel njihov prvi album "Kad je pošla ća" z uspešnicami "Sunce mi od tebe dolazi"- odpeli so jo z Mišem Kovačem -, "Lumin", " Ćaća ", "Prsti zapleteni" in drugimi. Na YouTubeu ima pesem "Prsti zapleteni" kar več kot 7 milijonov ogledov, "Mislin samo na te" pa 4 milijone. Klapa Rišpet je v 6-ih letih delovanja posnela dve zgoščenki, 26 pesmi in kar 17 videospotov.

Klapa Maslina se s svojo prepoznavnostjo uvršča v sam vrh dalmatinske glasbe. Prihaja iz Šibenika in obstaja že več kot 25 let. Pri začetkih ji je pomagal legendarni Arsen Dedić, ki je zanjo napisal številne uspešnice. S pesmimi kot so »Maslina je neobrana«, «Ostala si ista«, »Šibenska balada« in največjo »Da te mogu pismom zvati«, je postala resnični ambasador Šibenika in Dalmacije, kar dokazuje tudi z eno izmed najuspešnejših turnej vseh časov »Ne damo te pismo naša«, ko je z nekaj drugimi dalmatinskimi klapami razprodala velika prizorišča kot so zagrebška Cibona, splitski stadion Poljud, zagrebško Dvorano Vatroslav Lisinski, ljubljansko Halo Tivoli in druge.

Klapa Šufit je bila ustanovljena leta 1992 v Splitu. Takrat najmlajša klapa je pod vodstvom prof. Tomislava Veršića prerastla svoje okvirje in je postala ena najpomembnejših klap v Dalmaciji. Leta 1997 se je klapa osamosvojila, umetniški vodja pa je postal maestro Duško Tambača. Tako so leta 1999 posneli svojo prvo zgoščenko »Dobro jutro more«, istega leta pa so osvojili prve nagarde na več festivalih. Z leti se je klapa uvrstila v sam vrh dalmatinskih klap, preporod pa je doživela s prihodom umetniškega vodje, maestra Jasminka Šetke. Pod njegovim vodstvom so osvojili več najvidnejših nagrad na 40. Festivalu dalmatinskih klap v Omišu leta 2006. Naslednje leto so proslavili tudi 15 let delovanja s posebnimi koncerti in izdajo nove zgoščenke. Klapa je nato nizala uspehe iz leta v leto, kot tudi koncertne turneje, in tudi danes velja za eno od resnično najvidnejših dalmatinskih klap.

Klapa Cambi deluje že od leta 1986, prihaja iz Kaštel Kambelovca, katerega ime izvira iz priimka plemiške družine Cambi. Bolj znana postane leta 1991, ko je nastopila na omiškem festivalu dalmatinskih klap. V 32-ih letih delovanja je prejela številne nagrade in priznanja (če jih naštejemo samo nekaj): absolutna zmagovalka mednarodnega festivala v Veroni (1998), absolutna zmagovalka in prejemnica Grand Prixa na tretjem svetovnem prvenstvu zborov v St. Petersburgu (2009), so edina klapa, ki je petkratni zmagovalec festivala dalmatinskih klap v Omišu, večkratna zmagovalka na festivalu Večeri Dalmatinske pisme, prejemnica nagrade mesta Kaštel (1998), prejeli so več nagrad na festivalu Dalmatinske pesmi v Šibeniku, so pa tudi dobitniki 10 Porinov. Obdelali so tudi številne Gibonnijeve pop rock pesmi, najbolj pa so znani po pesmih kot so »Ne more mi bit«, »Kriva karta«, »Dugo nije pala kiša«, »Popucale rebatine«, »Od zipke do križa« ...

Ne zamudite tega vrhunskega klapskega spektakla, ki bo v ljubljanskih Stožicah 5. oktobra 2018, saj bo to pravi praznik za vse ljubitelje prvovrstnih dalmatinskih klap in dalmatinske pesmi. Garancija za pravo zabavo in spomin na poletje so prav nastopajoči: klapa Rišpet, Klapa Šufit, klapa Maslina in klapa Cambi, gost Goran Karan in posebni gosti Četiri Tenora.

Vstopnice bodo v prodaji od torka, 29. 5. od 10.00 že od 20,90 eur na spletni strani Eventim in vseh Eventimovih prodajnih mestih. Pohitite z nakupom, saj bo akcija najnižjih cen nekaj kategorij vstopnic potekala samo nekaj dni!