Dan delfinov v Piranu

Dan delfinov v Piranu (foto: profimedia) profimedia
Vir: STA
10. 8. 2019

Piran bo danes v znamenju delfinov. Društvo za morske sesalce Morigenos 13. leto zapored pripravlja dan delfinov, prireditev, s katero javnost osveščajo o delfinih v slovenskem morju ter pomenu ohranjanja morskega okolja in njegove biotske raznovrstnosti. Naše morje je življenjski prostor veliki pliskavki, druge vrste delfinov so v njem redkeje.

Društvo Morigenos delfine v slovenskem morju preučuje in spremlja od leta 2002. Pri tem so ugotovili, da je slovensko morje skupaj z okoliškimi hrvaškimi in italijanskimi vodami pomemben življenjski prostor populaciji delfinov vrste velika pliskavka. To je edina stalna vrsta kitov in delfinov pri nas, druge vrste ga obiščejo redkeje.

Delfini slovensko morje uporabljajo za prehranjevanje, igro, počitek, pa tudi za razmnoževanje in vzgojo mladičev. Redno se v njem zadržuje med 70 do 100 delfinov, med njimi tudi samice z mladički.

Delfini so pomemben del morskega ekosistema. "Z učinkovito zaščito delfinov lahko zaščitimo tudi ostala bitja in celotno okolje, v katerem delfini živijo," piše na spletni strani društva.

"Obstoj delfinov pri nas ogrožajo mnogi človeški vplivi, npr. onesnaženje, hrup, gost pomorski promet, prekomerni ali neprimerni ribolov in splošna degradacija morja in njegove obale. Toda to, da so delfini še vedno tukaj, je dober znak, ki nam pravi, da je naše morje vredno varovati," so poudarili.

Prireditev dan delfinov se bo v Piranu začela ob 16. uri, ko bo na Tartinijevem trgu začetek poučnega lova na zaklad, tam bo do do 20. ure postavljena info stojnica društva Morigenos. Od 16. do 19. ure bo pri piranskem svetilniku med drugim na ogled razstava Delfini v slovenskem morju, ob 18. uri bo predstava za otroke Kako so nastali delfini v izvedbi Gledališča Zapik, na terasi pred cerkvijo sv. Jurija pa bo med 16. in 18. uro prikaz iskanja delfinov s kopnega.