Dan podjetništva z družbenim učinkom

Dan podjetništva z družbenim učinkom (foto: arhiv Dplac) arhiv Dplac
Vir: Lady
11. 3. 2017

DPlac – Stičišče podjetniških idej z družbenim učinkom je pred kratkim v sklopu Dogodka meseca gostil Dan podjetništva z družbenim učinkom v NLB, Centru inovativnega podjetništva.

Podjetnici Mevla Zukanović in Ines Rotar sta v letu 2016 svojo idejo razvijali tudi v Podjetniški šoli v okviru Programa Ferfl. Nastala je blagovna znamka Unlock Ljubljana – spoznajte Ljubljano v nepozabni pustolovščini na prostem, ki je igra z elementi koncepta pobega iz sobe.

Udeleženci so se za lažje spoznavanje soočili s team buildingom 'Premagaj ljubljanski izziv', kjer so bili razdeljeni v šest ekip. Vsaka ekipa je imela nalogo, da reši uganko, ki se je skrivala v zaklenjeni škatli. Na koncu so združili moči in z rešitvami posamezne ekipe odklenili še glavno skrinjo z nagradami.

Prisotne je v podjetniškem razmišljanju in ustvarjalnosti preizkusila tudi dr. Katja Rebolj z aktivnostjo 'Dobra misel z Rožma'. Udeleženci so se preizkusili v kreativnosti prepoznavanja neznanih sestavin in oglaševanja le-teh. Reboljeva je svoje znanje prav tako izpilila v programu Ferfl, kjer je tudi spoznala partnerje pri svojem delu in na trg uspešno lansirala znamko Rožma. Danes med drugim sodeluje tudi z vrhunskimi slovenskimi kuharji, kot sta Bine Volčič in Janez Bratovž.

Ustvarjanje lastnih delovnih mest

Osrednja gostja Dneva podjetništva z družbenim učinkom je bila Nastja Kramer, ki jo poznamo kot soustanoviteljico in lastnico spletne trgovine Malinca.

Udeležencem dogodka je z zelo konkretnimi nasveti pokazala, kako z dobrim spletnim marketingom povečati svojo prepoznavnost in prodajo. Prav konkretni primeri iz lastnih izkušenj so udeležence navdušili in jim dali zagon za večje posvečanje spletnemu marketingu. Predstavili so tudi Program spodbujanja podjetništva z družbenim učinkom Ferfl, saj se je februarja začela že četrta sezona programa.

Program Ferfl je svojo premiero doživel jeseni 2014, ko so zaposleni na zavodu Cene Štupar – CILJ zaznali potrebo, da pomagajo pri ustvarjanju lastnih delovnih mest na trgu dela, pokažejo, kako kreirati lastno idejo in jo lansirati na trg. Ferfl je sestavljen iz štirih sklopov aktivnosti.

Udeleženci sodelujejo na startup vikendu, kjer se naučijo osnovnih pravil razvijanja ideje, pozicioniranja na trgu in prepoznavanja pomembnih lastnosti. Idejo lahko prijavijo tudi na natečaj. Najboljših šest idej dobi mesto v podjetniški šoli, kjer ekipe poleg delavnic pod mentorskim vodstvom razvijajo prototip svojih idej. Najboljši dve ekipi lahko nadaljujeta v socialnem inkubatorju, kjer tri mesece pilita svojo idejo in se pripravljata za vstop na trg.

Ferfl je valilnica dobrih idej, uspešnih zgodb, vztrajnih in prodornih posameznikov. V preteklih sezonah so se v Programu Ferfl kalile ideje, kot so Mimice, medijsko poznane iz projekta Štartaj, Slovenija!, DŠkatla, Rožma, Vitalizem, Unlock Ljubljana in mnoge druge.

  • Združevanje je rešitev
    Ker je Program Ferfl skozi rast postal prevelik za potrebe vseh udeležencev, so želeli na zavodu Cene Štupar – CILJ ponuditi prostor, kjer bi se lahko ustvarjalci idej družili in se povezovali. Tako je nastal DPlac, ki deluje na Linhartovi cesti 13 v Ljubljani. Ker tokrat DPlac ni omogočal tako številnega občinstva, so moči združili z NLB, Centrom za inovativno podjetništvo, ki je gostil dogodek. Za sodelovanje z njimi so se odločili tudi zato, ker je to prvi primer dobre bančne prakse oblikovanja podpornega podjetniškega okolja v sodelovanju s partnerskimi organizacijami v Sloveniji.

A. K.

Priporočamo