Dan rock žena v Orto baru!

26. 2. 2019
Deli

V Orto baru bo spet treskalo izpod rok ženskih glasbenic, 8. marca prihaja namreč v goste festival DAN ROCK ŽENA.

Ob letošnjem dnevu žena bodo oder Orto bara na odlično sprejetem festivalu Dan rock žena ponovno okupirale glasbene skupine sestavljene zgolj iz glasbenic širšega rokenrol spektra s skupnim imenovalcem, ustvarjanjem avtorske glasbe na način, ki pritiče imenu festivala.

Saša in Sonja Zagorc, organizatorki in idejni vodji festivala ter gonilna sila Hellcats, aktivno iščeta somišljenice po Sloveniji in širše. Letos se jim bodo tako pridružile srbska rock atrakcija- 3 Kapljice iz Novega Sada in italijanske »padrone« Checkmate iz Milana. Punce obljubljajo, da ne bodo prav nič nežne, slišali pa bomo vse od trših in tudi bolj mehkejših rock ritmov.

Namen festivala je spodbuditi kvalitetne ustvarjalke v glasbi, pomagati pri preboju na koncertna prizorišča ter spodbuditi zanimanje žensk za ustvarjanje in razširjanje avtorske glasbe. V Evropi so taka prizadevanja v polnem razmahu, s festivalom pa želimo zbrati in predstaviti punce tudi s tega dela Evrope. Tu sedaj že pet let orjemo ledino in rezultati so vidni. Vedno več je prijav na festival in zanimanja za nastope, posredno pa se je na različnih nivojih razvila tudi konstruktivna debata o položaju žensk v glasbi.

Za festivalom stoji uigrana in predvsem entuziazma polna ekipa, ki se trudi, da je festival vsako leto boljši in tudi zato se dogodek zaradi velikega obiska v prejšnjih letih, seli z malega na veliki oder Orto bara.

Nastopajoči na Dan rock žena

Hellcats

Hellcats so udarna zasedba trde veje rokenrola, ki že 15 let orje ledino v sodelovanju pripadnic nežnejšega spola v rock in metal glasbi pri nas. Punce so znane tudi po tem, da so slovenski glasbi prispevale prvo samostojno ploščo, ki jo je posnela ženska rock zasedba, koncertna pot pa jih je vodila že po mnogih slovenskih in tudi evropskih odrih. Lansko leto so igrale na do sedaj največjem, v Stožicah kot predskupina legendarnih Pankrtov.

Vse se je začelo leta 2006, ko so po dveh letih sestavljanja prave ekipe in pisanja besedil ter aranžiranja skladb Hellcats končno nastopile pred ljubljansko publiko. S tem nastopom se je začela pisati zgodovina ženskega metala pri nas.

Hellcats sta ustanovili sestri Saša in Sonja Zagorc, ki sta tudi avtorici besedil in glasbe. Zaradi majhnosti slovenskega glasbenega prostora sta kar nekaj časa iskali talentirane glasbenice z željo po igranju in ustvarjanju v obsegu tovrstnega glasbenega žanra. Takih v Sloveniji ni veliko, saj je taka pot naporna in predvsem zelo netipična za punce.

 • Daša Makuc – vokal
 • Saša Zagorc – bas kitara, vokal
 • Sonja Zagorc – bobni, vokal
 • Aleksandra Stamenković – kitara

3 Kapljice

Tri kapljice so ženski trio iz Novega Sada, ustanovljen leta 2007. Njihove avtorske skladbe so rokenrol z vplivi sorodnih glasbenih smeri od punka, težkih riffov do lahkotnih ragge ritmov s karakterističnim melodičnim vokalom. Dekleta so koncertno zelo aktivne, naj omenimo, da so na Banjaluškem Demofestu med 467. Skupinami prišle v ožji izbor, za njimi pa so tudi nastopi na Exitu, Ritmu Evrope, Bunt Rok festivalu, Arsenal festu in drugih.. Po singlih in videospotih za skladbe Hajde, Jaka in Girls, so Kapljice izdale svoj debitantski album Girls are back.

 • Vesna Vojvodić, bobni
 • Mina Stojanović, kitara, vocal
 • Anja Tvrdković, bas kitara, vokal

Checkmate

S Pavie pri Milanu prihajajo Checkmate, ki se bodo prvič predstavile slovenski publiki. Na njihovo glasbo je na začetku vplivala rock glasba 80ih let, sčasoma pa se je stil spreminjal, tudi z menjavo članic, v bolj modern zvok. V njihovi avtorski glasbi se čutijo vplivi skupin Foo Fighters, Paramore in Biffy Clyro. Punce so posnele svojo prvo samostojno ploščo leta 2013 in malo ploščo dve leti kasneje. Njihov zadnji single, Halfway so podkrepile tudi z videospotom.

 • Carolina Bollani – vokal
 • Simona Parisi- kitara, vokal
 • Giulia Francheschini – kitara
 • Linda Gianini – bas kitara in vokal
 • Serena D’Alpaos - bobni

Novo na Metroplay: "Ne obstaja tema, o kateri se ne bi smeli šaliti!" - Lado Bizovičar | Mastercard® podkast navdiha z Borutom Pahorjem