Danes obeležujemo materinski dan

Danes obeležujemo materinski dan (foto: Profimedia) Profimedia
Vir: STA
25. 3. 2019

V Sloveniji danes obeležujemo materinski dan. Praznik je v Evropo po drugi svetovni vojni prišel iz ZDA, pri nas pa se je uveljavil po osamosvojitvi. Med Slovenkami je vse več mater, a imajo te vse manj otrok, v povprečju pa se za materinstvo odločajo vse starejše. Znotraj EU je Slovenija med vodilnimi državami po delovni aktivnosti mater.

Materinski dan v ZDA enotno praznujejo od leta 1910, po drugi svetovni vojni pa se je navada njegovega praznovanja razširila tudi v Evropo. V Sloveniji materinski dan praznujemo 25. marca, na dan krščanskega praznika Gospodovega oznanjenja, Marijinega praznika, ki je postavljen devet mesecev pred božičem. Slovenija je edina država, ki ga praznuje na ta dan.

Ob njihovem prazniku danes materam mnogi otroci v znak hvaležnosti podarijo cvetje ali drugo darilo, z različnimi pozornostmi se nanj spomnijo znotraj družin, pa tudi v šolah in drugod.

Po podatkih statističnega urada je v Sloveniji leta 2017 rodilo 19.882 žensk, od tega 9268 prvič. Skupaj se je rodilo 20.241 otrok, kar je 1,62 otroka na žensko v rodni dobi. S tem se Slovenija uvršča le malo nad povprečje EU, kjer je stopnja rodnosti 1,59 otroka na žensko v rodni dobi.

Povprečna starost žensk, ki so v letu 2017 rodile v Sloveniji, je bila 30,9 leta, starost žensk, ki so rodile prvič, pa 29,4 leta. Povprečna starost mater je bila ob koncu 19. stoletja 32 let, nato se je zniževala in najnižjo vrednost dosegla ob koncu 70 let prejšnjega stoletja, vse od takrat pa narašča. Podobno je tudi s starostjo žensk ob rojstvu prvega otroka.

Kot ugotavlja statistični urad, je med ženskami vse več mater, a imajo te vse manj otrok. Med ženskami, ki so bile do leta 2018 stare 15 let ali več, so bile matere v povprečju tri od štirih. Več kot polovica med njimi je rodila dva otroka, vsaka peta enega, 15 odstotkov jih je rodilo tri otroke, pet odstotkov pa štiri ali več otrok. Pred 70 leti je bilo 45 odstotkov takih, ki niso rodile, med tistimi, ki pa so rodile, jih je 43 odstotkov rodilo najmanj štiri otroke. Od tedaj se je zniževal tako delež žensk, ki niso rodile, kot tudi delež žensk, ki so rodile štiri ali več otrok.

Slovenija je bila po podatkih Eurostata glede na delež zaposlenih mater v vrhu med članicami Evropske unije. Stopnja delovne aktivnosti mater, starih med 25 in 54 let, z enim otrokom, je v Sloveniji znašala 84 odstotkov, z dvema otrokoma 88 odstotkov, s tremi ali več otroki pa nekaj več kot 80 odstotkov, s čimer se Slovenija uvršča med prve tri države članice EU po zaposlenosti mater in precej nad povprečje EU.