Gastronomski zvezdnik Dario Cecchini v restavraciji diVino

Gastronomski zvezdnik Dario Cecchini v restavraciji diVino (foto: profimedia) profimedia
Vir: STA
14. 11. 2018

V Ljubljani se te dni mudi svetovno znani gastronomski zvezdnik Dario Cecchini, ki velja za najboljšega mesarja na svetu. Izdelke Italijana, ki je slavo pridobil tudi zaradi načina priprave mesa, ki temelji na trajnostnem pristopu, bo namreč odslej mogoče okušati tudi v ljubljanski restavraciji Divino.

  • Cecchini je pridobil svetovno slavo zaradi kakovosti svojih izdelkov in načina priprave, pa tudi zaradi svojega zavzemanja za spoštovanje živali in roti razvrednotenju majhnih, družinskih mesnic v primerjavi z velikimI trgovskimi centri. O tem je govoril v številnih intervjujih za svetovne medije, sodeloval pa je tudi na različnih kuharskih oddajah po svetu. Družina Cecchini se s tem poklicem ukvarja že skoraj četrt tisočletja, Dario pa je osma generacija umetnikov iz majhnega toskanskega mesta Panzano v regiji Chianti.

Na obisku v Ljubljani!

Kot je na današnji novinarski konferenci povedala vodja restavracije diVino Julija Krenker, si sodelovanje s tako velikim mojstrom svetovnega kova štejejo v veliko čast.

Franšiza, ki so jo pridobili kot edini v državi in regiji, jim omogoča pripravo Cecchinijevih izdelkov po metodi, ki jo je razvil sam.

Cecchini je poudaril, da njegove 45-letne izkušnje temeljijo na 200-letni družinski tradiciji mesarstva. Ta je osnovana na spoštovanju živali, zato slednjim zagotavlja nadstandardno vzrejo s povsem drugačnimi pristopi, kot veljajo za množično proizvodnjo.

Poseben je tudi način priprave mesa, ki mu piko na i dajejo dodatki prav tako lastne proizvodnje, kot je denimo olivno olje z dodatkom limone. "Filozofija je enostavna - gre za umetnost mesarstva," je poudaril Italijan, ki svoje znanje in filozofijo deli tudi v svoji šoli v rodnem Panzanu.

Dobra hrana gre po prepričanju ekipe Divina z roko v roki z odličnim vinom, zato bodo Cecchinijeve izdelke predstavljali skupaj z novim vinom Kleti Brda, poimenovanem po grofu Silveriu de Baguerju, zadnjem lastniku gradu Dobrovo. Kot je poudaril glavni enolog Kleti Darinko Ribolica, je bilo vino vedno del tradicije in del hrane, Cecchinijeve izdelke pa so želeli pospremiti z vinom, ki se posebej dobro prileže vrhunski kulinariki.

Zaposleni v Divinu so Cecchinija obiskali tudi v njegovem rojstnem kraju, saj je, kot je poudarila Krenkerjeva, za pridobitev njegove franšize potrebnega kar precej šolanja. Glavni chef Divina Matjaž Cotič je ob tem poudaril, da jih je Italijan s svojo celotno filozofijo pristopa k pripravi mesa v celoti navdušil. "Meso, ki ga pripravlja, je res izjemne kakovosti," je poudaril.

Da bi Slovenijo predstavila kot vrhunsko kulinarično destinacijo, si že nekaj časa prizadeva tudi Slovenska turistična organizacija (STO). Vodja tamkajšnjih raziskav Barbara Zmrzlikar je spomnila, da je Slovenija kot potrditev svojega dosedanjega dela na tem področju med drugim prejela naziv evropske gastronomske regije 2021. Sodelovanje, kot je to med Divinom in Cecchinijem, na STO pozdravljajo, saj si že ves čas prizadevajo za medregijsko sodelovanje in izmenjavo dobrih praks, je dodala.

Značke: diVino

Priporočamo