Darujem z veseljem! - 4. junij, dan slovenskega krvodajalstva

Darujem z veseljem! - 4. junij, dan slovenskega krvodajalstva (foto: profimedia) profimedia
2. 6. 2016

4. junija obeležujemo dan slovenskega krvodajalstva. Vsako leto je ta dan priložnost za zahvalo vsem krvodajalcem, ki darujejo svoje dragoceno darilo. To je praznik solidarnosti, zaradi katere imamo v Sloveniji v vsakem trenutku dovolj varne krvi.

Šesto nadaljevanje uspešne krvodajalske iniciative »Daruj energijo za življenje« poteka letos pod sloganom »Darujem z veseljem«, njeni »ambasadorji« pa so tokrat motoristi. V soboto, 4. junija dopoldan se bodo zbrali v Hrastniku na »terenski« novinarski konferenci in krvodajalski akciji: tam bodo pozitivci, negativci, nule – vsi posebni.

Hrastnik, 4. junij 2016, Športna dvorana Hrastnik – V soboto, na dan slovenskega krvodajalstva, se bomo spomnili vseh plemenitih krvodajalcev, ki z darovanjem krvi rešujejo življenja. Darovalci darujejo svojo kri z veseljem ter tako na poseben in spoštovanja vreden način pomagajo neznancu.

Pozitivci, negativci, nule – vsi so posebni.

Vsak krvodajalec je nekaj posebnega, a hkrati so si vsi krvodajalci podobni. Zavedajo se, da s prostovoljnim darovanjem krvi omogočajo prejemnikom krvi zdravljenje in življenje. Zaradi teh temeljnjih vrednot človeške solidarnosti imamo v Sloveniji v vsakem trenutku dovolj krvi, ki rešuje življenja.

Letošnje leto so "ambasadorji" krvodajalske iniciative motoristi. Ti izjemno ranljivi vozniki so redni in številni krvodajalci, saj se zavedajo, da so lahko tudi prejemniki darovane krvi. Veliko moto klubov se tradicionalno udeležuje odvzemov krvi na krvodajalskih akcijah. Njihovo darovanje krvi je tako tudi simbolna gesta zahvale.

Daruj energijo za življenje! – že 6 let

V zadnjih šestih letih smo v sodelovanju z družbo Petrol, Zavodom Republike Slovenije za transfuzijsko medicino (ZTM) in Rdečim križem Slovenije pod okriljem krvodajalske iniciative »Daruj energijo za življenje« ozaveščali javnost o pomembnosti krvodajalstva, o velikem pomenu tako rednih kot novih krvodajalcev, prihodu krvodajalcev glede na potrebe in stanje zalog krvi ter pripomogli k širjenju baze krvodajalcev. Skupaj smo k darovanju privabili preko 60.000 ljudi, ki so »darovali kri z veseljem«.

Za pokritje dnevnih potreb zdravstva po krvi v Sloveniji vsak delovni dan potrebujemo do 400 krvodajalcev. Kri ostaja nenadomestljivo zdravilo in najdragocenejše, kar lahko podarite, zato se pobudniki krvodajalske iniciative »Daruj energijo za življenje!« iskreno zahvaljujejo vsem krvodajalcem, ki anonimno, prostovoljno in neplačano darujejo polno kri, plazmo ali trombocite ter tako nesebično pomagajo in vzpodbujajo solidarnost.

Lahko darujem? – nova spletna aplikacija

Kljub temu, da pozdravljamo vašo željo po darovanju, smo vam pripravili enostavno aplikacijo, s katero hitro in zanesljivo preverite, ali ustrezate pogojem za darovanje krvi. Namen aplikacije je, da zavarujemo vaše in prejemnikovo zdravje ter vam prihranimo nepotrebno pot. Aplikacijo najdete na www.daruj-kri.si.

Vpis krvodajalcev v spletno krvodajalsko bazo

Potrebe po krvi oz. krvnih skupinah se nenehno spreminjajo, zato skrbno spremljamo zaloge krvi. Glede na stanje zalog krvi in potreb po določeni krvni skupini, vabimo krvodajalce na odvzem krvi. Za hitro prilagajanje potrebam je potrebno, da imamo na razpolago krvodajalce, ki so pripravljeni priti na odvzem krvi takrat, ko jih potrebujemo. To nam omogoča spletna baza krvodajalcev.

Prav zaradi tega tudi letos poleg darovanja krvi pozivamo tudi k vpisu krvodajalcev v spletno bazo.

Na odvzem krvi lahko krvodajalci pridejo tudi sami , na vsa odvzemna mesta - na redne krvodajalske akcije oziroma v delovnem času transfuzijskih služb. Krvodajalce pozivamo, da si prej ogledajo zaloge krvi po krvnih skupinah in s tem pomagajo pri vzpostavljanju optimalnih zalog krvi.

Ažurni podatki o zalogah in potrebah krvnih skupin so dnevno dostopni na uradni spletni strani www.daruj-kri.si , na Facebook strani Daruj kri in spletni strani Zavoda RS za transfuzijsko medicino, www.ztm.si . Grafični prikaz krvi v epruvetah prikazuje zadovoljivo ter nezadovoljivo količino potreb posamezne krvne skupine.

Aplikacija Daruj kri

Na spletni strani www.daruj-kri.si , www.ztm.si in na Facebook strani Daruj kri se nahaja aplikacija Daruj kri za mobilne telefone, ki sta jo pripravila Zavod RS za transfuzijsko medicino in Rdeči križ Slovenije v okviru mednarodnega projekta BESSY. Krvodajalci lahko preko aplikacije spremljajo svoj krvodajalski koledarček, stanje zalog krvi ter lokacije in termine krvodajalskih akcij.

Svetovni dan krvodajalcev: »Kri nas vse povezuje«

14. junija praznujemo tudi Svetovni dan krvodajalcev, ki letos poteka pod sloganom »Blood connects us all«.