Pri podiranju drevesa na domačem Jezerskem umrl Davo Karničar

Vir: STA
16. 9. 2019

Za 56-letnega Jezerjana je bila usodna gozdarska nesreča. Kot so sporočili s policije, se je pri žaganju višje drevo prelomilo in padlo na znanega slovenskega alpinista. Našli so ga svojci.

Karničar je leta 2000 kot prvi Zemljan smučal z vrha Mount Everesta. Leta 2000 se je Karničar kot prvi Zemljan s smučmi spustil z najvišje gore na svetu Mount Everest. Takrat je smučal z Elanovimi smučmi.

Z bratom Drejcem sta se pet let prej spustila za Anapurne, ki je bil prav tako zgodovinski dosežek.

Projekt 7 vrhov

Davo Karničar je z Everesta smučal pri 38 letih, črto pod sedem vrhov potegnil pri štiriinštiridesetih.

»Po daljšem obdobju, po uspehih, neuspehih, nesrečah in pripetljajih ter drugih življenjskih projektih, kot je gradnja gorniškega centra na Jezerskem, je prišlo do potrebe in družinske odločitve, da se nekaj let še bolj osredotočeno posvetim hribom. K2 je res končni cilj tri- ali štiriletnih priprav,« je Davo javnosti zaupal konec leta 2014. »A razpravljati o tem je tako, kot bi gledal žensko na drugi strani ulice in rekel, da se bova zaljubila, poročila, imela otroke in srečno živela do smrti, nje pa še niti vprašal ne bi.«

K2, na katerega se je kot prvi človek na svetu želel spustiti s smučmi, je ostal neosvojen, saj so ga ustavile poškodbe hrbta in neprimerne vremenske razmere, svoj projekt 7 Summits (7 vrhov) pa ni le dosegel, temveč ga tudi nadgradil s smučanjem z najvišjih vrhov vseh celin.