Discoveryjeva nova serija Skrivnost Teslove smrti!

Discoveryjeva nova serija Skrivnost Teslove smrti! (foto: Discovery Press) Discovery Press
24. 1. 2018

Iskanje odgovorov na vprašanja o njegovi smrti in skrivnostnem izginotju njegovih raziskav in dokumentov se začne 27. januarja.

Da je bil genij, vemo že vsi. Njegova odkritja so bila temelj današnje digitalne dobe. V seriji se osredotočamo na pet Teslovih najbolj znamenitih izumov, ki so spremenili svet. Pogledamo, kako se je tehnologija po njihovi iznajdbi razvijala. Teslova revolucionarna dognanja o električnem toku in brezžični komunikaciji so utrla pot električnim avtomobilom, pametnim telefonom in številnim drugim naprednim tehnologijam našega časa. Prav njim se bomo v seriji podrobneje posvetili in razkrili tudi nekaj Teslovih stvaritev, za katere je javnost izvedela šele nedavno.

Je Nikola Tesla idejni oče prvega orožja za množično uničevanje? Je bil zaradi tega umorjen? Radio, mobilni telefoni, izmenični električni tok so vsi dejavniki velikih sprememb v načinu in kakovosti naših življenj in vse lahko zvedemo na en skupni imenovalec: Nikolo Teslo. Nikola Tesla, mož, ki je izumil 20. stoletje, je bil najslavnejši in morda tudi najnevarnejši um svojega časa. Leta 1943 so ga našli mrtvega v hotelski sobi. Sef je bil odprt, iz njega je izginila vsa Teslova dokumentacija. Leta 2016 je FBI javnosti razkrila 250 dokumentov, ki ponujajo svež vpogled v Teslovo življenje in zadnje obdobje znanstvenega delovanja. Dokumenti vsebujejo nove informacije o orožju, imenovanem »žarek smrti«, za katerega so se zanimale vse svetovne velesile, vključno z ZDA, Sovjetsko zvezo in sile osi. Mnogi strokovnjaki so po pregledu dokumentacije prepričani, da so okoliščine smrti nejasne in da jih je terjajo temeljito preiskavo.

Prva epizoda nove serije Skrivnost Teslove smrti prihaja na Discovery v soboto, 27. januarja, ob 21. uri. V ospredje postavlja nova spoznanja o Teslovem življenju in njegovih izumih.

V seriji bo skupina vrhunskih inženirjev skušala izdelati in sprožiti Teslovo najsmrtonosnejše orožje. Žarek smrti.

Vojaški preiskovalec Jack Murphy in zgodovinar Cameron Price se odpravita po svetu in iščeta manjkajoče delčke mozaika o Tesli in njegovem arhivu, ki je skrivnostno izginil iz sefa. Pot ju vodi od znanstvenikovega zadnjega ameriškega laboratorija v Shorehamu na Long Islandu (New York) in do tistega v Koloradu, ne obideta pa niti Srbije, kamor segajo Teslove korenine. Povsod iščeta sledi za izginulimi dokumenti, ki bi razjasnili v skrivnost oviti »žarek smrti«. Murphy in Prince najdeta številne pronicljive sogovornike, med drugim tudi Teslovega najožjega še živečega sorodnika. V Srbiji naletita na dokumente, ki bodo spremenili, kar mislimo, da vemo o Tesli in njegovem orožju. Medtem ko se ekipa prebija skozi obsežen Teslov arhiv, ki je bil doslej javnosti neznan, odkrije skice in izračune za izdelavo »žarka smrti«. Zagotovo so Teslovo delo.

Nova spoznanja nemudoma zaupajo Aronu Koschu in nadaljujejo z delom. Koscho okoli sebe zbere strokovnjake, s katerimi izdelajo prototip Teslovega »žarka smrti« in preizkusijo njegovo delovanje. In zdaj: če Koscho dokaže, da je izdelava orožja možna in da se ga da aktivirati, potem bi to lahko štelo kot motiv za umor.

Teslov žarek smrti bi lahko porušil razmerje sil v 2. svetovni vojni. Svetovne velesile bi tekmovale, katera bo prej dobila načrte zanj. Da ga čimprej izdelajo ali pa navodila vsaj skrijejo pred grabežljivo roko sovražnikov.

http://