Dnevi Modrijanove knjige 2015 – književni dogodki, pogovori in 'noč knjige' z nagrado Kresnik

Dnevi Modrijanove knjige 2015 – književni dogodki, pogovori in 'noč knjige' z nagrado Kresnik (foto: profimedia) profimedia
10. 4. 2015

Tisti, ki se s knjigami ne družijo (le) zato, da bi preganjali (dolg)čas, temveč v njih iščejo tudi razodetje (»kot bi odkrival telo lepe neznanke, ginjen in presunjen znova odkrivam to, kar že poznam in česar ne bom nikoli do konca spoznal,« kakor je v knjigi Pridni sinko prelepo zapisal Pascal Bruckner), o knjigah razmišljajo, se pogovarjajo in tudi pišejo.

Toda kje najti pravega sogovornika?

V knjigarni. V Modrijanovi knjigarni!

Od ponedeljka, 13. aprila, do sobote, 25. aprila, bodo v Modrijanovih knjigarnah v Ljubljani in Škofji Loki potekali »Dnevi Modrijanove knjige«. Za ogled in nakup bodo na voljo vse knjige iz Modrijanovega knjižnega programa, mnoge bodo imele še posebej ugodne cene. V tem času založba Modrijan organizira tudi več zanimivih književnih dogodkov.

Modrijanova knjigarna Škofja Loka

  • ponedeljek, 13. april, ob 18. uri
  • Dva tekača. Dva pisca. En roman in en dnevniški zapis o teku – Marjan Žiberna in Samo Rugelj

Po zelo uspešnem in odlično obiskanem pogovornem večeru v ljubljanski Modrijanovi knjigarni se bosta dr. Samo Rugelj, avtor uspešnice Delaj, teci, živi (UMco), ki je pred kratkim, po več ponatisih, izšla še v prenovljeni izdaji, in Marjan Žiberna, avtor romana Norma (Modrijan), sešla še v Modrijanovi knjigarni v Škofji Loki.

Modrijanova knjigarna Ljubljana

  • torek, 14. april, ob 18. uri
  • Kako dolga je lahko zgodba, da je še kratka?

V zadnjem času je pri slovenskih založbah izšlo več imenitnih zbirk kratkih zgodb, tako izvirnih kot prevedenih. Samo pri založbi Modrijan so v nekaj mesecih izšle kar štiri, še najmanj dve izideta do konca leta. Kako zgodbe nastanejo in kako učinkujejo na bralca; so zbirke kratkih zgodb res manj priljubljene kot romani ali pa se tako samo zdi ... O kratki zgodbi se bodo pogovarjali dr. Andrej Blatnik, odličen poznavalec te zvrsti in avtor knjige Pisanje kratke zgodbe. Od pravopisa do natisa (LUD Literatura), Lili Potpara, ki kratke zgodbe piše in jih enako navdušeno tudi prevaja – nazadnje je prevedla Deset zgodb o kajenju Stuarta Eversa (Modrijan), in Zoran Knežević, ki je lani kritike in bralce navdušil z zbirko Dvoživke umirajo dvakrat (Cankarjeva založba). Pogovor bo povezovala literarna kritičarka Iva Kosmos.

Klub Cankarjevega doma

  • sreda, 15. april, ob 19. uri
  • Podivjana celina – britanski zgodovinar Keith Lowe v Sloveniji

Pogovor med Keithom Lowom, britanskim zgodovinarjem, čigar zelo odmevna in večkrat nagrajena knjiga o dogajanju v Evropi takoj po koncu druge svetovne vojne Podivjana celina je bila pred kratkim prevedena tudi v slovenščino, in novinarjem Ervinom Hladnikom - Milharčičem. Obeta se zelo kakovosten dogodek, k čemur bo nemalo prispevalo tudi simultano prevajanje Brede Biščak, prevajalke knjige Podivjana celina. Vstopnina: 3 eur. Vstopnico lahko vnovčite ob nakupu knjige v CD.

Modrijanova knjigarna Ljubljana

  • torek, 21. april, ob 18. uri
  • Brutnskopija: Nevednost, neznanje in ekstremizem – gre za nas?

Brutnskopija je nov ciklus pogovornih razmišljanj v Modrijanovi knjigarni v Ljubljani, ki jih vodi pravni filozof in publicist dr. Andraž Teršek. Tretje srečanje bo deloma povezano z izidom ponatisov dveh uspešnic slovitega italijanskega filozofa Umberta Galimbertija Grozljivi gost in Miti našega časa. Dr. Tonči Kuzmanić, dr. Primož Šterbenc in dr. Andraž Teršek se bodo pogovarjali o filozofskih izzivih časa. Smo družba neznanja in nevednosti? Smo okovani z nazadnjaško politiko izobraževanja? Kaj reflektirata Galimbertijevi knjigi? Zakaj smo nepolitični?

Modrijanova knjigarna Ljubljana

  • četrtek, 23. aprila, ob 19. uri
  • Noč knjige – Kresnik 2015: razglasitev ter druženje s pisateljicami in pisatelji

Svetovni dan knjige in avtorskih pravic, 23. april, se bo prevesil v »noč knjige«, ki jo bomo v ljubljanski Modrijanovi knjigarni pričakali še posebej slovesno. 23. april je namreč tudi dan, ko časnik Delo objavi seznam desetih najboljših slovenskih romanov minulega leta, nominiranih za nagrado Kresnik, edino slovensko nagrado za roman. Razglasitev deseterice za 25. nagrado Kresnik bo v Modrijanovi knjigarni ob 19. uri, pridružilo se nam bo več pisateljic in pisateljev, nagrajencev in nominirancev ter avtorjev najopaznejših romanov, ki so izšli leta 2014. V času »Dnevov Modrijanove knjige 2015« bo na ogled tudi razstava knjig vseh 24 dosedanjih lavreatov.

Vabljeni na Dneve Modrijanove knjige 2015!