Dobrodelna akcija inštituta Lunina vila za izgradnjo prostorov za pomoč žrtvam zlorab

Dobrodelna akcija inštituta Lunina vila za izgradnjo prostorov za pomoč žrtvam zlorab (foto: Xinhua/STA) Xinhua/STA
Vir: STA
16. 5. 2019

Inštitut za zaščito otrok Lunina vila zbira sredstva za dokončanje gradnje prostorov v Ljubljani, ki bodo omogočili pomoč večjemu številu otrok, ki so preživeli spolno, fizično ali čustveno zlorabo. V objektu želijo vzpostaviti varno točko - Zatekalnico, kamor bi se lahko v stiski zatekli otroci in mladi ter dobili ustrezno prvo psihološko pomoč.

Kot so sporočili iz Lunine vile, v njihovi organizaciji omogočajo psihosocialno pomoč in podporo pri fizičnih, čustvenih, spolnih zlorabah, zanemarjanju, dolgotrajni bolezni in drugih travmatičnih izkušnjah. Njihovo glavno poslanstvo sta zdravljenje in preprečevanje travm pri otrocih, s tem pa tudi ozaveščanje o problematiki zlorab otrok in njeni destigmatizaciji.

"Vodi nas prepričanje, da lahko z nudenjem varnega, sočutnega in prijaznega okolja, otrokom, ki so doživeli kakršnokoli obliko travme, omogočimo, da premagajo njene negativne posledice in iz nje zrastejo v zdrave in srečne mladostnike ter kasneje odrasle osebe," je v sporočilu pojasnila direktorica Lunine vile Nina Kočar in dodala, da zaenkrat nudijo brezplačno psihosocialno pomoč mladoletnim žrtvam zlorab in njihovim svojcem, ostale storitve pa so plačljive.

Lani so pomagali več kot 150 otrokom, letos pa nameravajo pomagati še večjemu številu otrok. Ker se nanje obrača vse več obupanih staršev, ki so prepoznali sume zlorabe otrok, imajo trenutno v obravnavi povečano število otrok. To ne pomeni, da je zlorab vedno več, ampak so bolj pogosto prepoznane.

Zaradi premajhnih kapacitet gradijo nove prostore, ki pa še niso dokončani. Za dokončanje gradnje potrebujejo približno 30.000 evrov. Zato so ta mesec pripravili dobrodelno akcijo Skupaj gradimo, katere cilje je do 7. junija zbrati 15.000 evrov. Prispevke bo iniciativa doTerra Healing Hands podvojila. Trenutno pa so s pomočjo donatorjev že zbrali približno polovico potrebnih sredstev.

Novi prostori bodo omogočali pomoč večjemu številu oseb. S stalnim naslovom bodo lahko ustvarili tudi varno točko - Zatekalnico, kamor se bodo otroci in mladostniki v stiski lahko zatekli in tam dobili ustrezno prvo psihološko pomoč. Ta traja približno tri ure in vključuje pomiritev otroka, kontaktiranje potrebnih služb in izdelavo načrta pomoči.

Ustvariti želijo primeren prostor druženja za vse uporabnike, kjer se bodo lahko sprostili, povezovali in pletli nova prijateljstva, prostor za izvajanje skupinskih delavnic za otroke, pa tudi prostor za razvoj profitnih dejavnosti in s tem trajnostni razvoj organizacije. Z novimi prostori bodo lahko poskrbeli za istočasno obravnavo več primerov in v njih uredili prilagojene terapevtske sobe, kar bi izboljšalo učinkovitost dela strokovnjakov.