Dobrodelni Volkswagen Ljubljanski maraton

2. 10. 2018 | Promocijsko sporočilo

Vso energijo teka bodo na letošnjem Volkswagen Ljubljanskem maratonu pretvorili v elektriko in jo usmerili v dobrodelni namen. Projekt Volkswagen Čista moč med drugim podpira tudi maratonka Metka Albreht.

Vsi tekači, ki se bodo udeležili letošnjega Volkswagen 23. Ljubljanskega maratona, bodo lahko prispevali svojo energijo za dobrodelni namen. Društvo Rdeči noski bo v uporabo dobilo električni avtomobil e-Golf za toliko kilometrov, kolikor energije se bo sprostilo pri teku vseh udeležencev maratona, oziroma za obdobje enega leta.

Če bi vso energijo teka pretvorili v električno energijo, bi po oceni izračuna, ki so ga pripravili na Institutu Jožef Stefan, povprečen maratonec s svojim tekom sprostil toliko mehanske energije, da bi z njo lahko 7 kilometrov poganjal električni avtomobil. Polmaratonec bi ga poganjal skoraj 4 kilometre, tekač na 10 kilometrov pa slaba 2 kilometra. 

O tem, kako težko je mehansko delo ob teku pretvoriti v električno energijo in koliko moči je za to potrebne, sta se prepričali tudi Neja Kršinar, državna prvakinja v polmaratonu, in Metka Albreht, kostumografinja, mama in maratonka.

Obe sta tudi preizkusili e-stezo, ki mehansko moč tekačev pretvarja v električno. Metka, ki ji je uspelo preteči vseh 6 največjih maratonov na svetu, njen prvi tekaški dogodek pa je bil ravno Volkswagen Ljubljanski maraton, je ob tem povedala: »Nikoli nisem marala gneče. Rada sem sama. V tišini in naravi. Če bi mi kdo pred nekaj leti rekel, da se bom preselila na ulice, ceste, v gnečo pisanih tekačev, bi mu enostavno rekla, da je nor. Prvega ne pozabiš nikoli. Bilo je bučno in noro. Že na samem startu mi je energija tekačev in gledalcev dala krila, dodatno energijo in motivacijo. Volkswagen Ljubljanski maraton je v meni spodbudil željo po še. Željo, da posežem po tistih najbolj sladkih medaljah in osvojim ulice drugih držav. Danes vem, da se lahko tudi Ljubljana kosa z njimi. Organizacijsko in z visoko udeležbo tekačev.«

Vabljeni vsi tekači, tekaški navdušenci in navijači, da se pridružite in prispevate svojo energijo za dober namen. Preizkusili boste lahko e-stezo in s tekom prispevali elektriko, ki jo nosite v sebi.

Več o projektu s tekom do čiste energije na: www.čistamoč.si