Dogodek Moj dan – navdih in kažipot za boljše življenje

Dogodek Moj dan – navdih in kažipot za boljše življenje (foto: Mladinska knjiga Press) Mladinska knjiga Press
29. 1. 2019 | Promocijsko sporočilo

Po decembrski evforiji, ko vsi čakamo tisto »po novem letu boljše bo«, in po začetku januarja, ko večina novoletnih zaobljub, kaj vse bomo delali drugače, klavrno usahne, je prišel dogodek MOJ DAN v organizaciji Mladinske knjige in partnerjev kot nalašč.

Številnim obiskovalcem – oziroma pretežno obiskovalkam – je ponudil tisto, kar v življenju najbolj potrebujemo: prepričanje, da lahko živimo bolje, če se za to odločimo, in orodja, kako spremembe tudi udejanjiti. Ob tem pa še na pretek navdiha, pozitivne energije, poguma, strasti in življenjske radosti.

Navdihujoči avtorji uspešnic na enem odru

Na prireditvenem odru so se zvrstili priznani poznavalci poti k boljšemu življenju in priljubljeni avtorji knjižnih uspešnic: Urška Božič Križaj, Damjana Bakarič, dr. Kenan Crnkić, Janez Hudovernik, dr. Veronika Podgoršek in Bruno Šimleša. Svojevrstno doživetje je bilo v živo prisluhniti ljudem, katerih knjige imamo doma na nočnih omaricah. Misel, prebrana v knjigi, dobi novo življenje in nov pomen, ko jo iz oči v oči slišimo od avtorja. Tudi zato je marsikateri obiskovalec domov odšel ne le s spodbudo za spremembe, ampak tudi z novim branjem – da bo spremembe lažje udejanjiti.

»Ta dan podarite sebi!«

Dogodek je vodila in povezovala odlična Zvezdana Mlakar in ga obogatila z zaigranimi odlomki iz monokomedije Štefka Valentin. Njena »Štefka« ugotovi, da nima smisla ne soditi ne moralizirati: zato da bi spremenila svet, se odloči spremeniti sebe. »Življenje je lepo, le verjeti moramo. Ta dan podarite sebi in poiščite v današnjem dnevu čim več iskric, drobnih stvari, ki bodo spremenile vaš notranji svet,« je Zvezdana Mlakar z nalezljivo energijo povabila obiskovalce dogodka Moj dan.

Od joge do pravilnega dihanja

»Vsakič ko sem se znašla v čustveni stiski, sem si pomagala z jogo,« je povedala priznana slovenska učiteljica joge Urška Božič Križaj. Na delavnici je predstavila jogo za ženske po metodi iyengar, ki je posebej prilagojena potrebam žensk in njihovemu mesečnemu oziroma življenjskemu ciklusu. Predstavitev je dopolnila z nekaj preprostimi asanami.

Po delavnici Janeza Hudovernika, licenciranega inštruktorja dihanja po programu Oxygen Advantage, so udeleženci nedvomno postali veliko bolj pozorni na svoje dihanje. Izvedeli so namreč, kaj je funkcionalno dihanje, zakaj preveč dihanja škoduje, zakaj je pomembno dihati skozi nos in kako z dihanjem vplivamo na delovanje telesa.

Za lastno življenje smo odgovorni sami

Nekdanja novinarka, danes pa blogerka, vlogerka, predavateljica in svetovalka pri izgorelosti in tesnobi Damjana Bakarič je z udeleženci delila svojo zgodbo o boju z izgorelostjo, tesnobo in napadi panike ter spoznanje, da je za dobro življenje in dobre odnose pomemben predvsem odnos s samim seboj. »Rešitev se vedno skriva v nas, vendar pa smo ljudje po naravi leni in se bojimo sprememb.«

Da je življenje preprosto treba vzeti v svoje roke, upravljati z njim, ne pa pustiti, da življenje upravlja z nami, je prepričan tudi dr. Kenan Crnkić, avtor uspešnic Skrivnosti uspeha in Pazi, katerega volka hraniš. »Vsak od nas ima dve življenji,« pravi, »drugo pa se začne, ko se zavemo, da imamo le eno.« Znate našteti vélikih pet – pet stvar, ki jih morate v življenju doživeti, narediti, občutiti, da bi lahko svoje življenje ocenili s petico?

Skrivnost dobrih partnerskih odnosov

Temelj dobrega partnerskega odnosa, kot ga je v pogovoru z Zvezdano Mlakar opredelila dr. Veronika Podgoršek, je dobra komunikacija. Partnerju moramo povedati, kaj želimo, poslušati in slišati, kaj želi partner, potem pa opredeliti cilj in skupaj delovati tako, da ta cilj dosežemo. Pomembno je, da prepoznamo vzorce, ki nas v partnerstvu omejujejo, saj lahko le tako prekinemo krog vedno istih partnerskih izzivov in v partnerstvu zares uživamo.

Bruno Šimleša, priznani hrvaški pisec literature s področja popularne psihologije, je najprej z udeleženci delil ganljivo zgodbo iz lastnega življenja o tem, kako je njegovo življenje v zgodnjem otroštvu zaradi hude bolezni viselo na nitki, rešil pa ga je predan zdravnik, ki ga je zdravil tudi s tem, da se je z njim igral in mu pripovedoval zgodbe. »Kot človek sem pomemben in vreden ljubezni.« To je pomembno sporočilo, ki naj nas vodi tako v odnosu do sebe kot v partnerstvu. Pomembno je, da se osredotočamo na svoje vrline, ne pa na pomanjkljivosti.

Skupaj za boljše življenje

Da je bil MOJ DAN kar se da prijeten, so omogočili tudi partnerji dogodka. Podjetje Lidl je poskrbelo za slastne prigrizke, udeležence pa je dobro razgibala tudi Hana Verdev Iz Lidlove vitalnice. Žejo po novih spoznanjih so pogasili odlični predavatelji, običajno žejo pa so si udeleženci gasili z vodo Dana in čaji 1001 cvet. Da so ostale misli ostre in zbrane, so poskrbele kava Barcaffe in čokolade Dorina . Večkrat je bilo slišati, kako pomembno je, da ima človek dober odnos s samim s seboj – del tega je lahko tudi razvajanje telesa z odličnimi izdelki Afrodita.

Se vidimo drugo leto?

Dan navdihujočih delavnic in predavanj se je zaključil z zanimivo okroglo mizo, na kateri je voditeljica vsakega govorca presenetila s skritim gostom, in glasbenim nastopom Gašperja Riflja. Udeleženci so odhajali nasmejani: prepričani, da si zaslužijo in zmorejo živeti dobro.

Naj občutek traja do naslednjega dogodka MOJ DAN!

       

Na fotografijah so: Bruno Šimleša in Zvezdana Mlakar, Urška Božič Križaj, Veronika Podgoršek in Zvezdana Mlakar, Gašper Rifelj.