Dogodki in knjižne novosti v luči skorajšnjega Slovenskega knjižnega sejma

11. 11. 2016
Deli
Dogodki in knjižne novosti v luči skorajšnjega Slovenskega knjižnega sejma (foto: profimedia)
profimedia

Potem, ko se sta se Mladinska knjiga in Cankarjeva založba že predstavili na slovenski nacionalni stojnici na knjižnem sejmu v Frankfurtu, se zdaj skupaj z drugimi slovenskimi založbami in knjigarnami pripravljata še na Slovenski knjižni sejem, ki bo potekal med 23. in 27. novembrom v Cankarjevem domu.

Naj na tem mestu kar takoj povemo, da bo sejem med drugim obiskala tudi norveška pisateljica za otroke in mladino, Maria Parr, ki jo radi primerjajo z Astrid Lindgren in Johanno Spyri (avtorico klasike za otroke Heidi). V kolikor se strinjate, da tega obiska pač ne gre zamuditi, si več o tem prebereti tukaj.

maria Parr

Ker pa nas do Slovenskega knjižnega sejma ločita še slaba dva tedna, vas v čakanju na ta veliki praznik knjige lahko povabimo na nekaj naslednjih zanimivih dogodkov, ki jih pripravljajo pri Mladinski knjigi ...

S knjigo po svetu: Avstralija

 • Sobota, 12. novembra, ob 11. uri - Mladinska knjiga, knjigarna Konzorcij

Tokrat vas bodo popeljali v deželo kengurujev, didžeriduja, opalov in dobrih knjig - Avstralijo. O Avstraliji in avstralskih knjigah se bosta razgovorila Irena Miš Svoljšak ter dr. Samo Rugelj. Pogovarjala se bosta o knjigah avstralskih avtorjev Klofuta, Travnati grad ter Opalna puščava. Dogodek bo povezovala Carmen L. Oven.

Jose in afriške zgodbe. Afriške zgodbe z lutkami.

 • 13. novembra ob 11. uri - Knjigarna Citypark

Vabljeni ste na pravljično urico v Mladinsko knjigo v Cityparku, kjer boste lahko prisluhnili afriškim zgodbam, ki jih bo v družbi lutk pripovedoval Jose. Dogodek organizira Mastercard v okviru kampanje World Food Programme.

Frankfurt po Frankfurtu

 • Od 14. do 19. novembra - Knjigarna Konzorcij

30. prodajna razstava tujih knjig. V središču: ekologija in varstvo narave!

Frankfurt po Frankfurtu bo potekal v Knjigarni Konzorcij in Točki.Zate. (pred Mestno hišo v Ljubljani). Otvoritev bo 14. novembra 2016 ob 11.30 pred Mestno hišo. Tej bo sledil strokovni posvet na temo ekologije, ob 12. uri v veliki sejni sobi MOL. Več informacij o Frankfurtu po Frankfurtu.

Fejstbukerji

 • 14. novembra ob 18. uri - Knjigarna Konzorcij

Na drugem fejstbukerskem srečanju bodo mladi bralci zagrizli v knjigo Na begu - prvo iz trilogije Hrup in kaos Patricka Nessa. Zagotavljamo vam, da boste ob branju svet, ki ga pisatelj opisuje v knjigi Na begu, slišali in čutili.

Ženske za ženske. Literarno & dobrodelno.

 • 15. novembra ob 18. uri - Knjigarna Konzorcij

Izbranim varnim hišam bomo podarili knjige Založbe Tuma in Mladinske knjige, predstavili delovanje mednarodnega združenja žensk SILA-IWCL ter se pogovarjali o angleškem prevodu romana o spravi Češnje, bele in rdeče izpod peresa Tanje Tuma. Po dogodku si boste lahko vodeno ogledali 30. jubilejno prodajno razstavo tujih knjig Frankfurt po Frankfurtu.

Pravljično popoldne z mačkom Murijem in zmajčico Floro

 • 17. novembra ob 17. uri - Knjigarna Konzorcij

V okviru Frankfurta po Frankfurtu bo v Konzorciju prvič tudi prodajna razstava otroške in mladinske literature in prireditev za najmlajše. Otroke bodo obiskali maskoti zmajčica Flora, ki je uradna maskota Ljubljane - Zelene prestolnice Evrope 2016, in maček Muri, ter ilustratorka Jelka Reichman, letošnja častna meščanka Ljubljane. Ob zgodbah iz knjig Maček Muri in Zmaj Direndaj bo dogodek povezovala pravljičarka Ida Mlakar Črnič. Jelka Reichman bo na dogodku tudi podpisovala knjige.

Maček Muri

Knjižne novosti!

V petek, 11. novembra, pa so v knjigarni Konzorcij že pozdravili prihod nekaj zanimivih knjižnih novosti.

Med drugim so to Demon ljubezni Ferija Lainščeka, Animal Triste Monike Maron, Genialna prijateljica Elene Ferrante, Opolzkosti v zasebnosti Marca Missirolija in Pokoplji me za šprajc Pavla Sanajeva. Ob obisku Susanne Tamaro na letošnjem knjižnem sejmu pa so ponatisnili še njeno uspešnico Pojdi, kamor te vodi srce, s katero se je pred točno 20 leti začela zbirka Najst.

knjige

Več o novostih ...

 • Feri Lainšček DEMON LJUBEZNI

Feri Lainšček je eden najbolj priljubljenih slovenskih pisateljev, naj gre za njegove romane, knjige za otroke, scenarije ali ne nazadnje njegovo poezijo, ki je pogosto tudi uglasbena. Pesniška zbirka Ne bodi kot drugi je bralce navdušila z ljubezensko liriko z ravninskimi melanholičnimi toni; Pesmi za ženski glas in zvonove pa so avtorjevim melodičnim verzom vdahnile še ženski glas. Tretja knjiga Demon ljubezni je poklon neustavljivi, a tudi temni moči ljubezni ter panonski širjavi, tenkočutno pa opeva tudi pokrajine »na oni strani sanje«.

 • Monika Maron ANIMAL TRISTE

Animal triste (1996) je roman, ki sodi med klasična dela sodobne nemške literature in je doslej največkrat ponatisnjeni roman pisateljice in esejistke Monike Maron (1941), dobitnice vrste uglednih priznanj (mdr. Deutscher Nationalpreis).

Neimenovana pripovedovalka, ki zase ne ve več natanko, koliko je stara, obnavlja ljubezensko zgodbo, ki naj bi pred leti usodno posegla v njeno življenje. Ona kot paleontologinja v muzeju varuje brahiozavra, on, Franz, pa je poročen in preučuje mravlje medičarice. Njuna ljubezen se spreminja skupaj z državo in časom, v katerem živita, zato je ključni del te zgodbe tudi zgodovina: druga svetovna vojna, prva povojna leta v Nemčiji, vsakdanjik v vzhodnonemški diktaturi ter padec berlinskega zidu.

 • Elena Ferrante GENIALNA PRIJATELJICA

Lila in Elena, tako različni, a vendar nerazdružljivi, najboljši prijateljici že od otroštva. Povezani ostaneta vse življenje, več kot šestdeset let, dokler ena od njiju ne izgine brez sledu, druga pa z obujanjem preteklosti pokuša rešiti uganko prijateljičinega izginotja.

»Zame je bila to neverjetna bralna izkušnja, podobna tisti iz odraščajočih let, ko bereš hlastno, strastno in enostavno ne moreš nehati, dokler ne prideš do konca.« Brina Svit

»Najboljši portret prijateljstva, kar ga pozna literatura.« Guardian

Elena Ferrante je vzdevek italijanske pisateljice, katere resnična identiteta kljub izjemni mednarodni odmevnosti (njena dela se prevajajo v 40 jezikov) in pravcatemu valu ferrantemanije ostaja neznanka. Naj nam zadošča njeno pisanje.

 • Susanna Tamaro POJDI, KAMOR TE VODI SRCE

Babica piše pobegli vnukinji dnevnik v obliki pisem. Ta so osebno - izpovedna, iskrena, ljubeča, polna življenjskih nasvetov in spoznanj. Pripoveduje ji o svojem življenju od otroštva naprej in tako stke roman o čustvih in premagovanju bolečine žensk treh generacij. Babičino pisanje spodbudi razmišljanje o resnični sreči in o tem, da nekatere stvari preprosto vidiš in razumeš, šele ko si star.

Susanna Tamaro (1957), rojena v Trstu, se ukvarja z režijo, piše romane in kratke zgodbe. Za literarno delo je bila že večkrat nagrajena. Roman Pojdi, kamor te vodi srce ( Va' dove ti porta il cuore, 1994) je najuspešnejši italijanski roman preteklega stoletja in svetovna uspešnica, po kateri so posneli tudi film.

 • Marco Missiroli OPOLZKOSTI V ZASEBNOSTI

Sartrova smrt in prve kaplje sperme, starševska ločitev in prvi poljubi. To je zgodba o čustvenem in seksualnem odraščanju mladega Italo-Francoza Libera Marsella, ki se kot deček priseli v takrat še Sartrov Pariz. Šest poglavij, od Otroštva do Odraslosti, je dovolj za razvejeno prvoosebno pripoved o odraščanju, ki se pne od sprva idealizirane družine s samosvojo materjo in dobrohotno intelektualnim očetom do dokončne vzpostavitve Jaza kot nosilca novega cikla življenja: deček Libero z začetka knjige se torej razvije v očeta s konca. Missiroli živahno in boleče odkrito popisuje etape Liberovega spolnega zorenja in njegove obsesije, iskanje osrediščenja življenja v Parizu in pozneje v Milanu ter številne očetovske figure, ki vplivajo nanj. Slogovno sveže, izredno komunikativno delo, v katerem se odkrivanje (temnih plati) seksualnosti pretaka skozi literarno in umetniško (samo)vzgojo.

Marco Missiroli (1981) živi v Milanu, kjer se preživlja kot kulturni novinar. Njegovo prvo delo Senza Coda (Brez repa, 2005) je prejelo nagrado campiello za prvenec. Pozneje je izdal še tri romane.

 • Pavel Sanajev POKOPLJITE ME ZA ŠPRAJC

Pavel Sanajev (1969), ruski pisatelj in filmski režiser, je pri šestindvajsetih letih napisal kratek avtobiografski roman, da bi s pisanjem kot s terapijo predelal uničujoče posledice, ki jih je imelo zanj neprijetno otroštvo. Zgodbo pripoveduje osemletni deček, ki živi pri starih starših, kjer naj bi ga pustila sebična mati. Vendar se postopoma izkaže, da je babica bolj nora, kot se sprva zdi. To je homersko smešna knjiga o grozljivih preobrazbah in prigodah ljubezni. Zato je namenjena najširšemu krogu bralcev, ne glede na starost, spol in svetovni nazor.

Roman že ima zagotovljeno mesto v zgodovini ruske književnosti in se je skoraj desetletje obdržal na vrhu uspešnic. Prodan je v več kot milijon izvodih, po njem je bil leta 2009 posnet tudi film.

Novo na Metroplay: "Nujno se je bilo potrebno raziti, da sva se potem znova srečali." | Miša Molk in Ula Furlan