Dokumentarec 'Pred potopom' postal najbolj gledan film v zgodovini National Geographica!

Dokumentarec 'Pred potopom' postal najbolj gledan film v zgodovini National Geographica! (foto: RatPac Documentary Films) RatPac Documentary Films
7. 11. 2016

Dokumentarec je postal najbolj gledani film v zgodovini National Geographica. Po vsem svetu so priredili 1500 zasebnih predvajanj; v preteklem mesecu si je film ogledalo 50.000 univerzitetnih študentov. Od 6. novembra pa je film brezplačno na voljo na številnih digitalnih platformah in platformah za pretočne avdio in video vsebine.

Pri National Geographicu so oznanili, da si je dokumentarec PRED POTOPOM, producenta in z oskarjem nagrajenega igralca Leonarda DiCapria, z oskarjem nagrajenega režiserja Fisherja Stevensa, producentov Bretta Ratnerja in Jamesa Packerja ter izvršnega producenta Martina Scorseseja, ogledalo več kot 30 milijonov gledalcev po vsem svetu. S tem je dokumentarec postal najbolj gledani film, kar jih je kdaj izdal National Geographic.

Film je bil deležen izjemne pozornosti, najprej na predvajanjih v kinematografih v New Yorku, Los Angelesu in Londonu, nato na televizijski premieri zadnjo nedeljo, 30. oktobra, na programih National Geographica v 171 državah in 45 jezikih.

Dokumentarec PRED POTOPOM, ki ga kritiki hvalijo kot "kandidata za oskarja" in vseobsegajočo, sodobno, popotniško in zvezdniško različico "Neprijetne resnice" bo brezplačno na voljo sedem dni od 6. novembra na številnih digitalnih platformah in platformah za pretočne avdio in video vsebine: Natgeotv.com, VOD/video na zahtevo, spletnih mestih MVPD in aplikacijah, aplikacijah Nat Geo TV (iPhone, iPad, Apple TV, ...), na iTunesu, Huluju, YouTubu, Facebooku, Twitterju, Amazonu, Sony PlayStationu, GooglePlayu in drugje. Globalna predstavitev je del nenehnih prizadevanj omrežja National Geographica za ozaveščanje o podnebnih spremembah.

PRED POTOPOM si je do zdaj ogledalo več kot 30 milijonov gledalcev po vsem svetu preko linearnih, digitalnih in družbenih platform, med njimi 16 milijonov gledalcev National Geographic Channela v ZDA, Evropi, Afriki, Aziji in Latinski Ameriki (ZDA: 6 milijonov; Azija: 2 milijona; Evropa: 6 milijonov; Latinska Amerika: 2 milijona) ter več kot 7,2 milijonov gledalcev na YouTubu. Poleg gledalcev na predvajanjih po vsem svetu si je film ogledalo več kot 50.000 univerzitetnih študentov na predvajanjih po vseh ZDA. Več kot 1500 univerzam, verskim ustanovam in drugim organizacijam so odobrili prošnjo za zasebno predvajanje.

»Pri National Geographicu verjamemo, da lahko skozi zgodbo spremenimo svet. Prvič v zgodovini nam je uspelo izpeljati tako obsežno distribucijo filma. Z dokumentarcem PRED POTOPOM nam je že uspelo uresničiti vse zastavljene cilje, kar pomeni, da smo ta pomembni in izjemni film predstavili največjemu mogočemu številu gledalcev v vseh medijih," je izjavila Courteney Monroe, generalna direktorica National Geographic Global Networks. "Več kot ponosna sem, da nam je vprašanje o podnebnih spremembah uspelo pripeljati v ospredje pogovorov po vsem svetu, posebej še v ZDA tik pred volitvami. Upamo, da bomo gledalce navdihnili, da bodo ukrepali po svojih močeh."

Nedavno so dokumentarec PRED POTOPOM predvajali tudi v Beli hiši v okviru prireditve South By South Lawn 3. oktobra, predvajali so ga tudi v Združenih narodih 20. oktobra na intervjuju z ameriškim državnim sekretarjem Johnom Kerryjem, ki ga je vodil generalni sekretar Združenih narodov Ban Ki-Moon. Kot so predhodno napovedali, so se pri National Geographicu povezali z neprofitno organizacijo Rock the Vote in e-založbo biltena theSkimm, da bi vsakogar, ki se udeleži ogleda dokumentarca PRED POTOPOM in je v volilnem registru v ZDA, ozavestili o vprašanju podnebnih sprememb.

Film PRED POTOPOM je napeto pričevanje o dramatičnih spremembah po vsem svetu, ki so posledica podnebnih sprememb in dejanj posameznikov ter družbe, ki jih moramo spremeniti, da bi preprečili katastrofalne posledice za življenje na Zemlji. Hkrati je opozorilo volivcem v ZDA, naj volijo za tiste kandidate, ki bodo politiko o podnebnih spremembah postavili na prvo mesto. V filmu najdemo tudi realistične in praktične rešitve za ohranitev planeta. Leonardo DiCaprio intervjuva posameznike vseh družbenih slojev, tako v razvitih državah kot v državah v razvoju, ki delijo edinstven, strasten in pragmatičen pogled na to, kaj je treba narediti danes in v prihodnosti, da bi nam uspel prehod iz gospodarskih in političnih sistemov v ustanove, ki so naravi prijazne. V filmu spremljamo intervju z ameriškim predsednikom Barackom Obamo, nekdanjim ameriškim predsednikom Billom Clintonom, ameriškim državnim sekretarjem Johnom Kerryijem, generalnim sekretarjem Združenih narodov Ban Ki-Moonom, papežem Frančiškom, vrhunskimi Nasinimi znanstveniki, naravovarstveniki, priznanimi znanstveniki, voditelji in predanimi aktivisti, ki se trudijo rešiti svet.

Trent Reznor, Atticus Ross, Gustavo Santaolalla in Mogwai so avtorji glasbe za dokumentarec PRED POTOPOM. Prvič sta Reznor in Ross kot svetovalca za glasbo delala v tandemu s Santaolallom in Mogwaijem. Napisali so glasbo z zelo povezano vizijo in nastala je partitura s filmsko glasbo, ki jo je izdala založba Lakeshore/Invada Records.

Film zaznamuje nenehno prizadevanje National Geographica, da ustvarja vrhunske vsebine in se utrdi na položaju vodilnega omrežja na področju znanstvenih, pustolovskih in raziskovalnih tematik.