Donald Trump je prisegel kot 45. predsednik ZDA

Donald Trump je prisegel kot 45. predsednik ZDA (foto: profimedia) profimedia
20. 1. 2017

V Washingtonu je opoldne po lokalnem času pred predsednikom vrhovnega sodišča prisegel novi, 45. ameriški predsednik Donald Trump.

Z roko na Bibliji je Trump izrekel besedilo prisege: "Slovesno prisegam, da bom zvesto opravljal naloge predsednika ZDA in bom po svojih najboljših močeh ohranjal, ščitil in branil ustavo Združenih držav. Tako naj mi pomaga Bog."

S tem je Trump začel štiriletni predsedniški mandat.

Ob Trumpu je bila njegova družina, poleg žene Melanie tudi njegovi otroci, med njimi najmlajši sin Barron.

Slovesnosti se udeležujejo še živeči nekdanji predsedniki Jimmy Carter, Bill Clinton in George Bush mlajši, ni pa nekdanjega predsednika Georgea Busha starejšega, ki je v bolnišnici. Poleg nekdanjega predsednika Billa Clintona je njegova soproga Hillary, ki jo je Trump 8. novembra lani premagal v bitki za Belo hišo.

Na slovesnost so bili povabljeni vsi kongresniki, a je skoraj 50 demokratskih senatorjev sporočilo, da se v znamenje protesta proti Trumpu prisege ne bodo udeležili.

Po prisegi bo s prvo damo Melanio gost na kongresnem kosilu. Sledila bo parada oziroma sprehod od kongresnega griča po aveniji Pensilvanija mimo Trumpovega hotela do Bele hiše. Tam bo ogled parade, sprejem, kasneje pa bo sledila serija plesnih zabav po prestolnici.

Protesti so bili občasno tudi nasilni

V Washingtonu pa sicer še vedno veljajo izredno strogi varnostni ukrepi, poleg Trumpovih privržencev je tam namreč tudi precej protestnikov.

Večina glasnih protestov v ameriški prestolnici ob močni policijski prisotnosti poteka mirno. Na njih so se zbrali tisti, ki se zavzemajo za pravice priseljencev, proti vojni, za legalizacijo marihuane ter proti rasizmu in za pravice žensk.

V črno oblečeni mladi pa so se ločili od skupine protestnikov ter s kamenjem razbili okna neke banke in izložbe restavracije s hitro hrano, tako da jih je policija razgnala s solzivcem. Protestniki so vzklikali "Ne deportacijam, ne Klu Klux Klanu, ne fašističnim ZDA!" poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Številne znane osebnosti iz sveta filma in glasbe, ki se v znak protesta zaradi Trumpovih stališč inavguracije danes ne udeležujejo, medtem pozivajo in napovedujejo svojo udeležbo na sobotnem "Pohodu milijona žensk", ki naj bi se ga v Washingtonu udeležilo več sto tisoč žensk in drugih, ki bodo izrazili podporo pravicam žensk.

Cher je na Twitterju pozvala svoje oboževalce, naj, če se ne ne morejo udeležiti sobotnega protesta, bojkotirajo današnji televizijski prenos inavguracije Trumpa.

Udeležbo na protestu so med drugim potrdile igralke Julian Moore, Amy Adams in Patricia Arquette, pa tudi igralci Robert De Niro, Paul Rudd in Tim Robbins. Na pohodu bo govorila igralka Scarlett Johannson ob aktivistki za človekove pravice Angeli Davis in feministični avtorici Glorii Steinem. Po poročanju medijev se bosta protesta v soboto udeležila tudi komičarka Amy Schumer in pevka Katy Perry.

Priporočamo