Donald Trump ob Melanii pomilostil praznična purana Kruh in Maslo

Donald Trump ob Melanii pomilostil praznična purana Kruh in Maslo (foto: Ron Sachs / CNP / Profimedia) Ron Sachs / CNP / Profimedia
Vir: STA
27. 11. 2019

Ameriški predsednik Donald Trump je pred četrtkovim praznikom dnevom zahvalnosti tradicionalno pomilostil dva purana, imenovana Kruh in Maslo, pri čemer je začel z Maslom, ki je zmagal v finalnem delu natečaja pred Kruhom. A pomiloščena sta bila oba. Tradicija sega v leto 1947, ko je to prvič storil demokratski predsednik Harry Truman.

Na praznični mizi na dan zahvalnosti, katerega izvor sega v čase prvih angleških priseljencev v Severno Ameriko, vsako leto konča več kot 45 milijonov puranov. Tradicija pravi, da je prvim priseljencem grozila lakota in na pomoč so jim s hrano priskočili domorodni Indijanci.

Predsedniki purane pomilostijo kot zanimivost in tudi zaradi lobistične organizacije Nacionalna federacija za purane, ki skrbi, da Američani ne pozabijo, kaj morajo za praznike dati na mizo kot glavno jed - pečenega purana. Omenjena federacija zadnja desetletja pripravlja natečaj za purana, ki ne bo končal na mizi, dodajo mu tudi rezervo, ki prav tako preživi.

Purana sta na slovesnost v Beli hiš počakala v bližnjem znamenitem hotelu Willard, po pomilostitvi pa ju selijo na državno univerzo Virginije, kjer bosta živela do konca svojih dni. Običajno purani doživijo okrog deset let.

Slovesnosti se je udeležila tudi prva dama ZDA Melania Trump, ki se je pred tem udeležila mladinskega vrha o nevarnosti opioidov v Baltimoru.

Predsedniški par je nato odpotoval na praznovanje dneva zahvalnosti na Florido, kjer imajo Trumpovi po novem stalno bivališče.

Dan zahvalnosti je praznik, ko se običajno zbere družina. Ameriška avtomobilistična zveza (AAA) ocenjuje, da se bo od srede do nedelje na pot, daljšo od 80 kilometrov, podalo več kot 55 milijonov Američanov ali 2,9 odstotka več kot lani. Tisti, ki ne gredo k družinam, gredo najraje v Disneyworld na Florido ali Disneyland v Kalifornijo, v New York na največjo praznično parado veleblagovnice Macy's, v igralniški Las Vegas ali na sončne Havaje.

Z avtomobilom se jih bo glede na ocene AAA na pot podalo 49,3 milijona, z letalom 4,45 milijona, ostali bodo odšli z avtobusi, vlaki, križarkami ali kako drugače. Največja prometna gneča se obeta v sredo popoldne in v nedeljo zvečer.

Potnike na severnem delu ZDA od Tihega oceana do Atlantika letos čakajo preglavice zaradi vremena. Vremenoslovci napovedujejo snežne viharje, zaradi katerih ponekod že odpovedujejo polete. Minneapolis čaka debela snežna odeja, Chicago dež, New York pa veter, zaradi katerega bo morda parada potekala brez znamenitih velikih balonov.