Đorđe Balašević ekskluzivno maja v Stožicah

Đorđe Balašević ekskluzivno maja v Stožicah (foto: Press) Press
26. 2. 2018

V ljubljanskih Stožicah bo v petek, 25. maja 2018, na nekoč dan mladosti, ekskluzivno v Sloveniji nastopil en najbolj znanih kantavtorjev iz prostora nekdanje skupne države: poet, glasbenik, pripovedovalec zgodb, humorist in komentator Đorđe Balašević.

Po lanskih, v rekordnem času razprodanih Križankah, zdaj prihaja na svoj največji koncert v Sloveniji doslej! Pri nas še ni imel arenskega nastopa, medtem ko v drugih državah nekdanje skupne države polni arene že vrsto let: decembra je razprodal arene v Zagrebu, Beogradu, pred nekaj dnevi v Sarajevu, marca bo nastopil v Splitu, maja v Skopju in Ljubljani. Vojvodinski mornar nas bo spet navdušil s svojimi legendarnimi pesmimi, kot tudi veliko zasedbo na največjem odru v Sloveniji. Pred izidom je tudi njegova nova knjiga, ki bo na željo in tudi veliko veselje njegovih oboževalcev iz Slovenije, prevedena v slovenščino, v njej pa bo v svojem prepoznavnem slogu govoril o svoji mladosti.

Naslov koncerta je „Baronov bal" („Baronov ples"), kar je tudi naslov njegovega novega singla, enega iz vrste novih pesmi, s katerimi po 14 letih napoveduje izid nove avtorske plošče! Tako bomo na koncertu v Ljubljani lahko slišali tudi nekaj novih pesmi, v spremljavi 15-članskega orkestra!

Đorđa Balaševića verjetno ni potrebno posebej predstavljati.

Najbolj je znan kot glasbenik - kantavtor, hkrati pa je tudi pesnik, pisatelj, igralec in režiser. Balašević je odraščal v Novem Sadu, poezijo pa je začel pisati že v osnovni šoli. Začetek njegove glasbene kariere sega v leto 1977, ko je postal član glasbene skupine Žetva. Pred začetkom samostojne kariere leta 1982 je bil tudi član skupine Rani mraz, s katero je leta 1978 nastopil na festivalu v Opatiji. Takrat je v skupini nastopal tudi Bora Đorđević, ki jo je kmalu zatem zapustil in ustanovil Ribljo Čorbo. Leta 1979 je Balašević kot član skupine Rani mraz zmagal na splitskem festivalu s pesmijo „Panonski mornar". V tem obdobju je sodeloval kot tekstopisec tudi z Zdravkom Čolićem in skupino Srebrna Krila. S skupino Rani mraz je posnel še dve uspešnici, pesem "Priča o Vasi Ladačkom" in "Život je more". Leta 1982 je zapustil skupino in se posvetil samostojni glasbeni karieri. Istega leta je izdal album „Pub" in se podal na jugoslovansko turnejo ... V 40-letni karieri je do danes izdal že 15 albumov.

Balašević sam je o svojem življenju zapisal:

Ime mi je Đorđe Balašević. Prijatelji me v glavnem kličejo Đole. Rojen sem leta 1953 v Novem Sadu, skozi katerega teče Donava in ki je formalno v Evropi.

Hodil sem v gimnazijo, ampak nisem maturiral. Študiral sem geografijo, ampak nisem diplomiral ...

Vojaško obveznost sem opravil v celoti, nisem niti kaznovan niti kazensko preganjan in nisem bil član Zveze komunistov.

Prejel sem najvišja družbena priznanja, od katerih nimam nobene koristi.

Posnel sem mnogo plošč: »Daj Bog, da se pozlatijo ...«

Službeno sem uspešen, hvala za vprašanje, in eden od uspehov je moja zadnja jugoslovanska turneja, maja 1990 – zadnja jugoslovanska, ne moja ...

Komaj čakam, da vidim, kdo bo naslednji napolnil Skopje, Niš, Beograd, Sarajevo, Zagreb in Split.

Pred navalom narodne glasbe sem se umaknil v utrjene gradove.

Srečno sem poročen z Olivero in sem ponosen oče dveh lepih hčerk in sina.

Tisti, ki me imajo radi po glasbeni strani, vedo dosti o meni ...

   

Vstopnice za koncert vojvodinskega mornarja - kot mu radi rečejo - bodo v prodaji že od srede, 28. 2. od 10.00 po zelo ugodnih cenah, saj bodo najcenejše že od 19,90 eur na www.eventim.si in vseh Eventimovih prodajnih mestih. Pohitite z nakupom, saj bo akcija nižjih cen nekaj kategorij vstopnic potekala samo 10 dni, do petka 9. marca!