Đorđe Balašević: Kmalu koncert v ljubljanskih Križankah

Đorđe Balašević: Kmalu koncert v ljubljanskih Križankah (foto: Goran Antley) Goran Antley
Vir: Lady
20. 5. 2017

V Sloveniji bo 25. maja nastopil eden najbolj znanih kantavtorjev bivšega jugoslovanskega prostora, poet, glasbenik, humorist, komentator, pripovedovalec zgodb Đorđe Balašević. Po šestih letih bo nastopil v ljubljanskih Križankah, ki so vojvodinskemu mornarju še posebno pri srcu.

Đorđeta Balaševića verjetno ni treba posebej predstavljati. Najbolj je poznan kot kantavtor, hkrati pa je tudi pesnik, pisatelj, igralec in režiser.

Balašević je odraščal v Novem Sadu, v osnovnošolskih letih je že začel pisati poezijo. Začetek njegove glasbene kariere sega v leto 1977, ko je postal član glasbene skupine Žetva.

Pred začetkom samostojne kariere leta 1982 je bil tudi član skupine Rani mraz, s katero je leta 1978 nastopil na festivalu v Opatiji. Takrat je s skupino nastopil tudi Bora Đorđević, ki je kmalu zatem zapustil skupino in ustanovil bend Riblja Čorba.

Leta 1979 je Balašević kot član skupine Rani mraz zmagal na splitskem festivalu s pesmijo Panonski mornar. V tem obdobju je sodeloval kot avtor tekstov tudi z Zdravkom Čolićem in skupino Srebrna krila. S skupino Rani mraz je posnel še dve uspešnici, pesem Priča o Vasi Ladačkom in Život je more. Leta 1982 je zapustil skupino in posvetil se je samostojni glasbeni karieri. Istega leta je izdal album Pub in se podal na jugoslovansko turnejo.

E. J.