Dr. Andraž Teršek bo v Brutnoskopiji gosti filozofa dr. Mladena Dolarja

Dr. Andraž Teršek bo v Brutnoskopiji gosti filozofa dr. Mladena Dolarja (foto: Modrijanova knjigarna) Modrijanova knjigarna
13. 1. 2016

V januarski ediciji pogovornega cikla Modrijanove knjigarne Brutnskopija bo pravni filozof in publicist dr. Andraž Teršek gostil uveljavljenega filozofa, predstavnika ljubljanske lacanovske šole in hegeljanca dr. Mladena Dolarja.

Dogodek se ima zgoditi v četrtek, 14. januar, ob 18. uri v Modrijanovi knjigarni v Ljubljani.

  • »Filozofske resnice merijo sicer na večnost, onkraj konkretnih socialnih in historičnih okoliščin, vendar je tako, da lahko do razsežnosti večnosti pridemo samo skozi popolno potopljenost v konkretne historične okoliščine in ta čas. Moja rdeča nit je: tisto, kar pogojuje »vse«, je razcep, razkol, negativnost, vpisana v sámo bit. Če pogledam nazaj, je prav ta ideja razkola opredeljevala moje delo na različnih ravneh,« je Dolar povedal v intervjuju za Mladino (31. 12. 2014).

Kako je torej s skrajno razpetostjo med brezdeljem in hiperproduktivnostjo? Je to lahko problem občutenja in prehajanja? Ujetost v prostorski čas (in ne časovni prostor) s pogledovanjem zdaj k akciji, zdaj k reakciji, pred tem ali tik za tem pa enkrat na stran pobudništva in drugič premlevanja? Kdo razmišlja o razmerju med golim mišljenjem, tudi filozofiranjem, in skoraj brezplodnimi skoki v aktivizem, pobudništvo, dejavnostni avantgardizem? Je mišljenje, tudi filozofiranje, res lahko golo? Golo, ne razgaljeno! Kaj stori filozofija danes, če si to želi ali če si tega ne želi – storiti? Zdi se nam, da je pomoč nujna. Kaj naj storimo? Spraševati ali pojasnjevati? Odgovarjati in premišljevati? Storiti ali spremljati? Kdo je filozof? Kdo to ni več?

Dr. Andraž Teršek se bo z uglednim in cenjenim predstavnikom suverenosti in odličnosti v filozofiji pogovarjal o pravni kulturi, filozofiji in praksi. O politični morali skoraj pričakovano. O medijih. O primitivizmu. O športnem primi... O športu in športu kot oznaki za nekaj drugega. S klobaso in ključi v roki, ob ugasnjenem tonu in povečani sliki. Kakorkoli, skoraj karkoli, samo da bi o tem mislili, premišljevali, znali vprašati in bi dovolj dobro slišali, po tem, ko bi res poslušali. Brez oficirjev! Zadimljeno. Tudi zaradi služkinj.

P. S. Pred nekaj leti je dr. Mladen Dolar zasluženo dobil svojo čitanko, zbirko esejev Strel sredi koncerta, ki daje dober vpogled v njegov filozofski repertoar. Spregledati pa ne gre tudi njegovih knjig Oficirji, služkinje in dimnikarji in Kralju odsekati glavo. Foucaultova dediščina.

Dogodek je finančno omogočila Javna agencija za knjigo RS.