Dr. Kenan Crnkić v balkanski uspešnici razkriva 7 skrivnosti uspeha

9. 4. 2018
Deli
Dr. Kenan Crnkić v balkanski uspešnici razkriva 7 skrivnosti uspeha (foto: emka.si, Mladinska knjiga)
emka.si, Mladinska knjiga

41-letni Sarajevčan Kenan Crnkić je zelo karizmatičen gospod in izjemen človek. Pri 35 letih se mu je zgodila velika življenjska prelomnica (huda bolezen in klinična smrt) in mu precej spremenila pogled na življenje in delo.

Prej je bil podjetnik in profesor, po komi pa je naredil licenco za trenerja in se odločil, da bo, poleg tega da pomaga ljudem, napisal tudi 3 knjige. Dve sta že izšli, prva je pred nami, o uspehu, druga govori o sreči, tretjo še piše.

Gospod je odličen motivator in predavatelj, ki akademsko pridobljeno znanje spretno uporablja za zelo preprosto razlago konceptov, ki pripomorejo k boljšemu, srečnejšemu in uspešnejšemu življenju. Ima veliko klientov v Sloveniji, o imenih seveda ne govori, a je zato pogosto v Sloveniji in ves čas na poti, ker predava tudi na Dunaju.

Dr. Kenan Crnkić (roj. 1977 v Sarajevu) je doktor ekonomskih znanosti in profesor na univerzi Webster na Dunaju; specializacijo je opravil na Harvardski poslovni šoli. Za svoje delo je dobil več mednarodnih nagrad, uveljavil pa se je tudi kot govornik, bloger in motivator. Njegova prva knjiga, 7 skrivnosti uspeha, je velika balkanska uspešnica, ki je bila v izvirniku v prvem letu po izidu desetkrat ponatisnjena in je prevedena v več jezikov.

Knjiga je sestavljena iz 7 poglavij oz., kot pove že naslov, 7 skrivnosti: opredelimo cilj, bodimo ustrezno naravnani, pripravimo načrt, pridobimo zmagovalne navade, iz sebe ustvarimo blagovno znamko, povežimo se in spoznajmo smisel.

Za pokušino v nadaljevanju objavljamo še odlomek iz knjige 7 skrivnosti uspeha:

OPREDELIMO CILJ

7 skrivnosti uspehaVsi dobro poznamo zgodbo o Alici v čudežni deželi. Med tavanjem po neznani deželi se je Alica znašla na velikem križišču. Ker ni bila prepričana, kam naj gre, je zastala, se ozrla in opazila mačka, ki je mirno sedel ob poti. Alica je sklenila, da ga bo prosila za pomoč, in ga je vprašala:

»Oprostite, mi lahko, prosim, poveste, po kateri poti naj grem?«

»Odvisno od tega, kam želiš priti,« ji je odgovoril maček.

»Ne vem, kam želim priti,« je rekla Alica.

»Potem je povsem vseeno, katero pot ubereš.«

John Rockefeller je veljal za najbogatejšega človeka na svetu. Redko je dajal intervjuje in nastopal v javnosti. Tik pred smrtjo pa je spregovoril za neko revijo, ki je bila tedaj še razmeroma neznana. Na vprašanje Kaj potrebujemo za uspeh? je odgovoril: Prebral sem veliko knjig in spoznal številne uspešne ljudi, na koncu pa sem doumel, da je za uspeh treba le dvoje: prvič, da človek NATANČNO ve, kaj želi doseči, in drugič, da je pripravljen plačati ceno tega.

Menim, da je pomanjkanje jasnega cilja eden najpomembnejših vzrokov za neuspeh na kateremkoli področju življenja. Ljudje na vprašanje, kakšen cilj imajo, praviloma odgovorijo: »Želim imeti kako normalno službo«, »Želim biti srečen«, »Ne vem« itd. Če pozorno prisluhnemo, bomo torej ugotovili, da bodo uporabili besedo želim, ki opredeljuje želje, med željami in cilji pa je ogromna razlika.

Natančno opredeljeni cilji so kot magnet. Vlečejo nas k sebi in poskrbijo, da ustrezne ljudi vleče k nam. Po mojem mnenju ni za uspeh nič pomembnejšega od jasno in pravilno zastavljenega cilja.

Oseba A opredeli cilj takole: »Želim biti bogat.« To ni ne dovolj konkretno ne merljivo, dosegljivosti ni mogoče oceniti, rezultat je nejasen, ker je bogastvo širok pojem, časovnega roka ni in zelo vprašljivo je, ali lahko tako zastavljen cilj, ki je v bistvu bolj želja ali sen, sploh trajno navdihne človeka, na katerega se nanaša.

Oseba B cilj zastavi tako: »Dne 31. 12. 2020 bom imel 1 (en) milijon dolarjev.« Tako zastavljen cilj je konkretno opredeljen in povsem merljiv, dosegljivost pa je odvisna od tega, ali smo pripravljeni plačati »ceno« za uresničitev: trdo delati, se odrekati, ravnati pogumno, prevzemati tveganje itd. Rezultat je očiten in časovno zelo natančno določen, obenem pa se po mojem lahko strinjamo, da je predvsem navdihujoč.

Cilj, ki ga ne opredelimo kot nekaj, kar se bo morda zgodilo, temveč kot nekaj, kar je tako rekoč neizpodbitno dejstvo, ima neverjetno močan psihološki vpliv, saj aktivira moč podzavesti, ki nas nezadržno in nepopustljivo vodi prav k temu, da ga uresničimo.

Naši cilji lahko posegajo na enega ali več področij življenja, kot so poklic, denar, družina, zdravje, duhovnost in podobno. Kar zadeva osebno produktivnost, je torej najpomembnejši koncept jasnost. Toda pri postavljanju ciljev je zelo pomembno tudi, da so v pisni obliki.

Jasni cilji, ki jih zapišemo, imajo izjemen učinek. Navdihnejo nas, sprostijo našo energijo, onemogočijo nam zavlačevanje in nas silijo h gibanju ter nenehni dejavnosti. Svoje cilje preberimo vsako jutro. Bolj ko razmišljamo o njih, močnejša bosta notranji zagon in želja, da jih dosežemo. Neko reklo pravi, da so cilji gorivo v peči dosežkov. Cilji ne morejo biti univerzalni, saj nihče razen nas ne more opredeliti tistega, kar želimo doseči. Tako kot uspeh so tudi cilji globoko individualna reč.

Iskreno upam, da boste po tem navodilu lahko opredelili svoje cilje in občutili tisto strast in pozitivno energijo, ki izhajata iz spoznanja, da natančno vemo, kam želimo priti.