Drevi bodo muzeji in galerije že 17. na široko odprli svoja vrata

15. 6. 2019 | Vir: STA
Deli
Drevi bodo muzeji in galerije že 17. na široko odprli svoja vrata (foto: profimedia)
profimedia

Skupnost muzejev Slovenije prireja že 17. Poletno muzejsko noč, ko bodo številni muzeji in galerije zvečer široko odprli svoja vrata obiskovalcem. Po besedah predsednice skupnosti Aleksandre Berberih-Slana letos sodelujejo ustanove v 55 slovenskih krajih, skupno bo tako na voljo več kot 370 dogodkov.

Poletno muzejsko noč bo letos priredilo 83 muzejev in galerij, med njimi tudi nekateri, ki v tem projektu prejšnja leta niso sodelovali. "Mi smo čuvaji slovenske kulturne dediščine in ob tej priložnosti želimo približati muzeje, galerije in njihove programe širšim množicam. V zadnjih dveh letih smo v teh šestih urah po vsej Sloveniji našteli približno 40.000 obiskovalcev," je pred dnevi povedala Berberih-Slana, sicer direktorica Muzeja narodne osvoboditve Maribor.

Letos so ubrali nov pristop k promociji projekta. K sodelovanju so povabili študentko magistrskega študija Akademije za likovno umetnost in oblikovanje Janjo Kosi, ki je zasnovala kratke animacije na temo Poletne muzejske noči in kulturne dediščine.

Muzealci in galeristi bodo nocoj od 18. do 24. ure na okoli 130 prizoriščih po vsej Sloveniji priredili različne dogodke, s katerimi bodo poskušali pritegniti čim več obiskovalcev in jim pričarati lep večer. Med drugim bodo potekala odprtja novih razstav, vodstva po zbirkah v več jezikih, delavnice za otroke, odrasle in družine, predavanja ter projekcije filmov.

Poletna muzejska noč po tradiciji poteka tretjo soboto v juniju od 18. do 24. ure. Po besedah predsednice Skupnosti muzejev Slovenije daje pozitivne rezultate. "Ljudje vidijo, da je v muzejih in galerijah zabavno in se z veseljem vračajo. Še posebej pa so takšni dogodki pomembni za vzgojo novih občinstev," je prepričana. 

Novo na Metroplay: "Nujno se je bilo potrebno raziti, da sva se potem znova srečali." | Miša Molk in Ula Furlan