Drobtinica 2018 je bila uspešno izvedena, poročajo iz Rdečega križa

Drobtinica 2018 je bila uspešno izvedena, poročajo iz Rdečega križa (foto: profimedia) profimedia
26. 10. 2018

V Sloveniji še vedno preveč otrok trpi zaradi posledic revščine, ki v njih povzroča materialno in socialno stisko.

Na Rdečem križu Slovenije se zavedajo, da so otroci ena izmed najranljivejših skupin, zato so za tiste, ki živijo v socialno šibkejših okoljih, tudi letos organizirali humanitarno akcijo Drobtinica.

Sredstva so zbirali lokalni prostovoljci, namenjena pa bodo osnovnošolskim otrokom iz okolij, v katerih je Drobtinica potekala. 

Akcija je potekala v mesecu oktobru, pri čemer se je večina Drobtinic odvila v soboto, 13. oktobra.

V akciji je sodelovalo 1499 prostovoljcev različnih generacij, iz različnih območnih združenj Rdečega križa Slovenije. Na stojnicah so, v zameno za finančne prispevke mimoidočih, ponujali kruh in pekovske izdelke ter številne doma pripravljene dobrote, značilne za določeno lokalno okolje. Tako je bilo na kar 168 stojnicah moč najti domač kruh, pecivo, piškote, marmelade, med in vloženo zelenjavo.

Akcijo je uspešno izvedlo 43 območnih združenjih Rdečega križa Slovenije: Ajdovščina, Cerknica-Loška dolina-Bloke, Črnomelj, Domžale, Dravograd, Gornja Radgona, Grosuplje, Idrija, Ilirska Bistrica, Izola, Jesenice, Kočevje, Koper, Kranj, Lenart, Lendava, Litija, Ljubljana, Ljutomer, Maribor, Metlika, Mozirje-Zgornja Savinjska dolina, Murska Sobota, Novo mesto, Ormož, Postojna-Pivka, Piran, Ptuj, Radlje ob Dravi, Sevnica, Sežana, Slovenj Gradec, Slovenska Bistrica, Slovenske Konjice, Šentjur pri Celju, Šmarje pri Jelšah, Tolmin, Trbovlje, Trebnje, Tržič, Velenje, Zagorje ob Savi in Žalec.

Akcijo je podprl tudi dolgoletni partner Mercator d.d., ki je v ta namen doniral 3,2 tone kruha. Prav tako je k izvedbi pomembno prispeval Spar Slovenija d.o.o., ki je doniral 1,5 tone kruha in peciva. V okviru akcije so bile stojnice tudi pred prodajalnami Engrotuša d.o.o. in Jagrosa, d.o.o. ter v nekaterih mestnih središčih.

V letošnji Drobtinici so območna združenja Rdečega križa Slovenije skupaj zbrala 79.206 evrov. Poleg zbrane finančne pomoči, ki jo bodo deležni socialno ogroženi osnovnošolski otroci, je akcija pripomogla k povezovanju, druženju generacij, spodbujanju prostovoljstva ter krepitvi medsebojne pomoči in solidarnosti v lokalnem okolju.

"Ob tej priložnosti se v imenu vseh otrok, ki bodo deležni pomoči, zahvaljujemo vsem donatorjem, ki ste prisluhnili naši akciji in zamenjali prispevke za izdelke na stojnicah. Prav tako se zahvaljujemo našim partnerjem, za izkazan posluh dobrodelnosti, družbeni odgovornosti, saj brez vaše pomoči akcije ne bi bilo mogoče izvesti. Zahvaljujemo se vsem prostovoljcem in zaposlenim v Rdečem križu Slovenije, ki ste kakorkoli pripomogli k organizaciji in izvedbi akcije. Zahvaljujemo se tudi vam, medijem, za izkazano pozornost in pomoč pri promociji in širjenju pozitivnih vesti o Drobtinici 2018," so še zapisali v poročilu za javnost pri Rdečem križu.