Drugi Moj dan – dan navdiha za boljše življenje

Drugi Moj dan – dan navdiha za boljše življenje (foto: mladinska knjiga press) mladinska knjiga press
6. 2. 2020

Dogodek Moj dan, ki v organizaciji Mladinske knjige in partnerjev na enem mestu združil odlične govorce in njihove navdihujoče ideje za boljše življenje, je v nedeljo, 2. februarja, do zadnjega sedeža napolnil dvorano ljubljanskega SitiTeatra. Vstopnice so pošle že več tednov pred prireditvijo, vročica pa se je začela stopnjevati že zjutraj, saj so prvi obiskovalci na prizorišče prišli več kot uro pred uradnim začetkom.

Na odru SitiTeatra v BTC-ju so se zvrstili avtorji najbolj priljubljenih knjižnih uspešnic ta hip ter poznavalci poti do boljšega in bolj zdravega življenjskega sloga.

Z obiskovalci so svoje znanje, zgodbe, ideje in navdihe delili Zoran Milivojević, Bruno Šimleša, Veronika Podgoršek, Tina Bončina, Aljoša Bagola, Robert Križaj, Emil Marinšek in Kenan Crnkić.

Dogodek je povezovala igralka Zvezdana Mlakar, ki je obiskovalce nagovorila z besedami: »Dolgo let sem verjela, da mi sreča pripada in da je nekaj najbolj groznega, če sem žalostna ali če mi ne gre vse po načrtih. To, da si kdaj pa kdaj žalosten, da ti ne gre tako, kot si želiš … to nas dela ljudi. Da pa se naučimo, kako prebroditi težave, in dobimo primerna orodja, smo danes tukaj.«

»Ljudje so nekoč drugače gledali na odnose,« je svoje predavanje začel priznani psihoterapevt Zoran Milivojević, ki je pojasnil, kako srce in možgani vodijo naše ljubezensko življenje. Doktor medicine, ki živi v Srbiji in dela v Ljubljani, je opisal, kako nam srce in čustva, podkrepljeni z vzgojo in popularno kulturo, narekujejo izbiro partnerja ter predstavil, kakšna je videti partnerska zveza, ko jo vodi zgolj pamet. Zoran je kot zagovornik tretje poti, ki poveže tako kot zavedne in nezavedne procese, ponudil nasvet: »Predelajte zaljubljanje. Da bi živeli lep, a realističen odnos, se zavedajte, zakaj ste se zaljubili.«

Pogovor o ljubezni, partnerstvu in seksu sta nadaljevala znani hrvaški strokovnjak za ljubezen Bruno Šimleša in priljubljena psihoterapevtka Veronika Podgoršek. Z iskrivim dialogom, ki so ga polnili dovtipi in smeh, sta razkrila moški in ženski pogled na zvezo. Bruno je poudaril, da je ljubezen, čeprav velja za žensko temo, stvar obeh spolov. »Vsi moramo znati pokazati svoja čustva,« je dejal, Veronika pa dodala, da moramo za ljubezen najprej poznati sami sebe in se razumeti. »Postanite sami tak partner, kot si ga želite,« sta obiskovalcem položila na srce in poudarila, da je komunikacija ključ do srečne zveze.

Stres je človeku v pradavnini pomagal ubežati nevarnosti, danes pa močno načenja naše zdravje, je povedala doktorica medicine in psihoterapevtka Tina Bončina, ki se v svoji ambulanti vsak dan srečuje z izgorelostjo. Predstavila je mehanizme, ki jih sproža stres in strategije za umiritev. »Sami si moramo reči, kdaj je dovolj,« je poudarila. »Poskrbite zase. Dobro jejte, naspite se, gibajte se ter imejte radi sebe in druge. Bodite prožni, prilagodite se situaciji. In ne bodite strogi do sebe.«

Intimno zgodbo o uspehu v poslovnem in zasebnem življenju, ki je vodila v izgorelost, je opisal kreativec, predavatelj in kolumnist Aljoša Bagola. »Ves čas smo na razpolago in to je grozljivo,« je povzel pasti sodobnih tehnologij in družabnih omrežij, zaradi česar je sam izklopil vse opomnike na mobilnih napravah.

»Razpolovimo svojo razpoložljivost in podvojili bomo svojo razpoloženost,« je njegov nasvet ob izgorelosti. Iz izkušnje se je naučil, da mora znati prisluhniti sam sebi. In se imeti rad.

Čuječnost, ki nam pomaga do boljšega počutja, ohranjanja notranje stabilnosti in boljših odnosov, je na delavnici predstavil učitelj joge in meditacije Robert Križaj. Čuječnost je lahko še posebej koristna, ko se znajdemo v napetih odnosih. Če naredimo odmor, lahko preprosta tišina spremeni situacijo, s tem pa se spremeni tudi odnos. Obiskovalce je s praktičnimi vajami poslušanja in gledanja uvedel v čuječnost, s katero gradimo boljše odnose.

Ko je na oder stopil ambasador zdravega spanja Emil Marinšek, smo izvedeli, da za bolezni niso krive le slabe navade in stres, pač pa tudi premalo spanca. Njega je bolezen opomnila, da se mora predvsem naspati. Prav pomanjkanje spanja lahko privede do razvoja številnih bolezni, kar v svoji knjigi Zakaj spimo popisuje tudi strokovnjak za spanje Matthew Walker. Emil je nanizal vrsto nasvetov za boljše spanje, predavanje pa zaključil z besedami: »Če se imate zares radi, si privoščite dovolj spanja.«

Da je treba znati živeti življenje, je prepričan predavatelj, motivacijski govornik in avtor treh knjižnih uspešnic Kenan Crnkić. Toda kako? »Vse je mogoče, če začnete kreirati svojo lastno resničnost.« Ob pomoči petih stvari, ki jih je treba v življenju doživeti in narediti, je obiskovalce spodbudil, da poiščejo smisel in cilj svojega življenja. »Prvi korak pa je iskreno pogovor s samim sabo.«

Dan, ki je prinesel veliko navdiha za dobro življenje, se je zaključil s prav posebnim presenečenjem. Skriti glasbeni gost Srđan Milovanović, ki je s svojim glasom in stasom navduševal že v tv-šovu Znan obraz ima svoj glas, je s pesmijo Lahko ti podarim samo ljubezen na noge spravil celotno dvorano.

Moj dan se je zaključil tako, kot se za dan navdiha tudi spodobi – s plesom in dobro voljo ter z obljubo nasmejanih obiskovalcev, da prihodnje leto znova pridejo. Do takrat pa nas spremljajo prijetni občutki, da smo ustvarili svoj dan!

Priporočamo