Dunaj bo novembra mednarodno središče fotografije

30. 7. 2016
Deli

Od 25. oktobra do 30. novembra 2016 bo Dunaj povsem v znamenju fotografije. Fotografski festival "Eyes On – Mesec fotografije Dunaj" bo ponudil več kot 150 razstav in pester spremljevalni program.

Eyes On, ki na Dunaju poteka novembra vsako drugo leto, spada med največje fotografske festivale v Evropi. "Eyes On – Mesec fotografije Dunaj ponuja tako institucijam kot tudi določenim umetnikom in fotografom priložnost, da predstavijo svoje projekte s področja fotografije. To je mednarodno edinstveni projekt," je povedal direktor festivala Thomas Licek. Na programu letošnjega že sedmega festivala bo več kot 150 prireditev na različnih lokacijah po avstrijski prestolnici, kot so na primer galerija Albertina, Kunst Haus Wien, Muzej Dunaj in MUSA.

Letošnji festival bo razdeljen na pet tematskih sklopov. Sklop fotografij Thin Lines and Borders bo obravnaval aktualno politično situacijo v Evropi, begunce in postavljanje meja. Tej temi se bo posvetila tudi letošnja skupna razstava Evropskega meseca fotografije z naslovom Looking for the Clouds, ki bo zajela dogajanje od 11. septembra 2001 do vojnih beguncev in različnih oblik vizualnega nadzora. Ta razstava se bo 24. oktobra odprla v dunajski galeriji MUSA. Drugi tematski sklop z naslovom Processing Photography bo prikazal razvoj fotografije, tako s tehničnega kot tudi z vsebinskega vidika. Kategorija The Beast Called Beauty bo predstavila sodobne estetske postopke v fotografiji, sklop Beyond the Time se bo osredotočil na družbenodokumentarne reportaže in fotografsko vlogo v dunajski umetnostni zgodovini, Flash! Boom! Bang! pa bo predstavil fotografijo kot medij za spoznavanje sveta.

Festival Eyes On ni le platforma za avstrijske in mednarodne strokovnjake s področja fotografije, ampak želi tudi širši publiki ponuditi vpogled v več področij fotografije. Tako bodo imeli obiskovalci možnost, da se v okviru "Eyes On Talks"in "Eyes On Walks" udeležijo pogovorov in posebnih vodenj umetnikov, fotografov, galeristov in drugih zanimivih osebnosti iz sveta fotografije. Kot ustanovitveni član Evropskega meseca fotografije Dunaj sodeluje tudi s festivali iz Ljubljane, Aten, Berlina, Bratislave, Budimpešte, Luksemburga in Pariza.

Novo na Metroplay: "Ne obstaja tema, o kateri se ne bi smeli šaliti!" - Lado Bizovičar | Mastercard® podkast navdiha z Borutom Pahorjem