Dunking Devils zlati v Budimpešti in v Zagrebu

Dunking Devils zlati v Budimpešti in v Zagrebu (foto: Dunkng Devils) Dunkng Devils
25. 9. 2018

Pretekli vikend je bil za slovensko akrobatsko skupino Dunking Devils je izredno uspešen. V soboto so na svetovnem prvenstvu v akrobatski košarki Budunkpest v Budimpešti ubranili naslov svetovnih prvakov. Osvojili so ne zgolj eno, temveč kar dve zlati in eno srebrno medaljo ter tako dokazali, da je Slovenija v tem športu najmočnejša na svetu. Dan kasneje pa se je njihova ekipa udeležila hrvaških Supertalentov, kjer so znova navdušili žirijo in se z zlatim gumbom uvrstili neposredno v polfinale.

Budunkpest, svetovno prvenstvo v akrobatski košarki, se je v madžarski Budimpešti letos odvilo drugič. Udeležile so se ga tri ekipe Dunking Devils: ena profesionalna ekipa in dve ekipi, ki sta tekmovali v amaterski kategoriji. Slovenci so se borili še proti američanom USA Dunk ter madžarskima ekipama Lords of Gravity in Face Team.

Kljub težki konkurenci so naši Dunking Devils s svojo pozitivno energijo, vrhunsko izpeljanim nastopom in prirojenim zabavljaštvom prepričali sodnike, da jim podelijo največ točk. S tem so ubranili naslov svetovnih prvakov v profesionalni kategoriji. Odlično so se se odrezali tudi mlajši člani. Obe ekipi sta se uvrstili v sam vrh ter pobrali zlato in srebrno medaljo v amaterski kategoriji.

NASLEDNJE SVETOVNO PRVENSTVO BO PRI NAS

Naslednje leto akrobatsko zabijanje praznuje 40-letnico svojega obstoja. Dunking Devils napovedujejo, da bodo ob tej okrogli obletnici prvenstvo organizirali v Ljubljani, saj se je ravno tukaj začel razvijati tekmovalni del tega športa. Akrobatsko zabijanje sicer izhaja iz ZDA, vendar je dolgo obstajalo le kot šov. Kot tekmovalni šport pa se je začel oblikovati ravno v Sloveniji, v okviru Šolske košarkarske lige (ŠKL). Tudi vsi ustanovni člani Dunking Devils so začeli svojo pot v srednješolskih skupinah, ki so tekmovale v ŠKL. Kasneje, ko so se s tem športom že ukvarjali profesionalno, so povabili v Slovenijo madžarski Face Team in počasi se je rodila ideja o svetovnem prvenstvu. Če bo vse po sreči, si bomo lahko naslednje svetovno prvenstvo v živo ogledali kar v naši prestolnici!

ISTI VIKEND ZLATI TUDI V ZAGREBU

To pa še ni vse, kar se je ta vikend za Dunking Devilse spremenilo v zlato.

V nedeljo zvečer so nastopili na avdiciji hrvaških Supertalentov, kjer so osvojili srca občinstva in pustili žirijo odprtih ust! S svojimi norčijami in kreativnim nastopom so si prislužili prvi zlati gumb v tej oddaji ter se tako uvrstili direktno v polfinale.

O uspehu Dunking Devils so povedali:

  • Marko Knafelc, akrobat Dunking Devils

"Budunkpest je za nas nekaj posebnega, saj nam tovrstni dogodki dajo priložnost, da srečamo svoje vzornike. Pred leti smo njihove posnetke gledali po spletu in jih občudovali, na Budunkpestu pa smo te obraze srečali v živo. Velika inspiracija je, na primer, Jerry Burrel, ki pri svojih 54 letih še vedno nastopa. Že samo druženje s temi športniki nam veliko pomeni, tako da nam ni bilo toliko važno, na katero mesto se uvrstimo. V čast nam je, da smo se na tekmovanju pomerili s takšnimi imeni, seveda pa je ekstra sladko, da smo uspeli premagati tako kvalitetno konkurenco."

  • Primož Košir, akrobat Dunking Devils in organizator Budunkpesta

"Z organizacijo dogodkov, kot je Budunkpest, želimo povezati skupnost akrobatske košarke in razširiti popularnost našega športa do te mere, da bo priznan na olimpijskem komiteju. Naš cilj je, da postane šport vključen v olimpijske igre in v globalna tekmovanja ekstremnih športov, kot so na primer X Games. Vesel sem, da se ta disciplina tako razvija tudi na tekmovalni ravni in da se je to začelo ravno pri nas. Poleg tekmovanja pa je neprecenljivo tudi deljenje izkušenj s člani ostalih akrobatskih skupin, poslušanje njihovih zgodb in dogodkov, ki so zaznamovali naša akrobatska življenja."

Priporočamo