Dve mučni leti rehabilitacije in ponovna vrnitev Lindsey Vonn v filmu Vzpon!

Dve mučni leti rehabilitacije in ponovna vrnitev Lindsey Vonn v filmu Vzpon! (foto: Erich Spiess) Erich Spiess
26. 1. 2015

Lindsey Vonn velja za eno najuspešnejših smučark v ameriški zgodovini in je edina ameriška smučarka, ki je osvojila zlato olimpijsko medaljo v smuku. Ker je zares izjemna športnica, pa tudi prikupna ženska, jo javnost naravnost obožuje. Če ste med njenimi oboževalci, boste veseli namiga, da boste zgodbo o rehabilitaciji po hudih poškodbah in izjemni vrnitvi lahko že kmalu gledali tudi na malih ekranih in na spletu.

Obeležje truda in naporne rehabilitacije zadnjih dveh let v življenju Lindsey Vonn, ki ima v svoji zbirki še pet medalj s svetovnih prvenstev in kar 64 zmag v Svetovnem pokalu, kar pomeni, da je presegla kar 35 let star rekord, ki si ga je lastila nekdanja slovita avstrijska smučarka Moser-Pröll, je bilo namreč zabeleženo v filmu VZPON.

Dokumentarni film Lindsey Vonn: VZPON vsebuje tudi do sedaj še ne videne posnetke padca Lindsey Vonn. Kamera pa gledalca popelje celo v operacijsko sobo, v kateri priznani ortopedski kirurg Dr. James Andrews operira koleno smučarske zvezdnice. V nadaljevanju dokumentarnega filma lahko vidimo fizične ter psihične boje Vonn-ove, ko se skuša vrniti na sam vrh smučarskih stopničk. Z ekskluzivnim dostopom do vseh kotičkov njenega življenja, dokumentarec VZPON poleg naporne, skoraj dveletne rehabilitacije, prikazuje tudi treninge ter tekmovanja v Čilu in Evropi, fotoshootinge in številne družabne dogodke na rdeči preprogi, katerih se je kot svetovna zvezdnica primorana udeležiti.

»Zadnji dve leti sta bili zame polni najbolj neverjetnih vzponov in padcev v moji karieri. Zato sem še posebej vesela, da lahko svojo zgodbo delim z mojimi oboževalci. Omenjeni film bo gledalcem ponujal vpogled v moje zasebno življenje, kot ga do danes nisem razkrila še nikomur, zato upam, da bo vzpodbudil tiste, ki se v svojem življenju prav tako soočajo s podobnimi izzivi, da se znova poberejo in jih premagajo,« je še povedala Vonnova o filmu.

Prav tako so v filmu ujeti trenutki, ki jih je Vonn-ova preživljala v telovadnici, na treningih na visokogorju ipd. Skupaj s smučarko smo občutili tesnobo, ki jo je doživljala ob spremljanju Olimpijskih iger v Sočiju z domačega naslonjača, v krogu družine. Zagotovo pa je vrhunec filma smučarkina izjemna vrnitev na tekme Svetovnega pokala in ponovna vrnitev na najvišjo stopničko 5. decembra 2014 v Lake Louisu, Alberta.

Kmalu na TV in spletu!

Vzpon predstavlja enourni dokumentarni film o rehabilitaciji olimpijske prvakinje v smuku, o dveh hudih poškodbah in izjemni vrnitvi na bele strmine, film pa bo prvič predvajan 28. januarja 2015, ob 10. uri, na Red Bull TV, dostopen pa bo v spletni obliki tudi na spletu, vključujoč Apple televizijo in Xbox 360.

Naj spomnimo ...

  • Lindsey Vonn se je poškodovala 5. februarja 2013 na superveleslalomu, na prvi tekmi Svetovnega prvenstva v Schladmingu, v Avstriji. Potem, ko so smučarko s helikopterjem prepeljali v bližnjo bolnišnico, so zdravniki ugotovili, da ima strgano sprednjo in srednjo križno vez v desnem kolenu. Ta poškodba je zanjo pomenila predčasno končanje sezone in veliko grožnjo njeni karieri. Samo devet mesecev kasneje, ko so na obzorju bile Olimpijske igre v Sočiju, je smučarka na enem izmed treningov ponovno padla ter si tako še enkrat delno raztrgala sprednjo križno vez. Po tem padcu je bila sanje o nastopu na Olimpijskih igrah v Sočiju prisiljena opustiti.