Eco Tresort - Predstavitev najboljših praks trajnostnega turizma v Ljubljani (20. avgust)

Eco Tresort - Predstavitev najboljših praks trajnostnega turizma v Ljubljani (20. avgust) (foto: profimedia) profimedia
17. 8. 2016

V okviru tematskih predstavitev je avgust v Ljubljani, Zeleni prestolnici Evrope 2016, posvečen trajnostnemu turizmu. V okviru tega Hostel Tresor skupaj s svojimi partnerji pripravlja v soboto, 20. avgusta, celodnevno serijo dogodkov in aktivnosti, ki bodo zarisali podobo trajnostnega turizma v Ljubljani.

Ljubljana se razvija kot turistična prestolnica, kjer iz leta v leto raste število turistov, ki jo obiščejo. Z večanjem obiskov pa se seveda veča tudi vpliv turistov na okolje, lokalno prebivalstvo in ekonomijo, ter na samo življenje v mestu in širše.

Ob tem se porajajo vprašanja kako se bo Ljubljana v prihodnosti prilagodila povečanemu številu obiskov in kako bo to vplivalo na širšo družbo, predvsem na prebivalce, ki živijo v centru mesta.

Bomo priča strmemu dvigu cen storitev, bodo dvigi cen nepremičnin iz mesta začeli izpodrivati sedanje prebivalce, bo center postal zgolj turistična kulisa v zaodrju katere se bodo skrivale vse negativne posledice? Ali bodo zaslužki iz turizma enakomerno porazdeljeni med vse lokalne deležnike, predvsem male ponudnike turističnih storitev, ali bodo ti polnili žepe velikih slovenskih in tujih podjetij?

V hostlu Tresor menijo, da večanje števila turistov ni izključujoče in da se lahko s premišljenim trajnostnim ter odgovornim pristopom izničijo negativne posledice. Še več, mesto in okolico lahko celo razvijamo ter gradimo prebivalcem in uporabnikom prijazno mesto, kjer bodo posledice na družbeni razvoj pozitivne za vse.

V soboto, 20. avgusta 2016, med 10. in 20. uro zato vabljeni na Mestni trg, kjer se bodo pred mestno hišo poleg Hostla Tresor predstavili tudi:

  • Izmenjevalnica – projekt Rdečega križa Ljubljana; rabljena oblačila, ki jih prejemniki pomoči Rdečega križa ne izberejo, menjajo za donacije hrane, izdelkov za higieno in čistila,
  • Gostilna dela – socialno podjetje, ki streže lokalno in ekološko pridelano hrano, ter skrbi za usposabljanje težko zaposljivih mladih,
  • CurioCity – lokalni ponudnik osebnih turističnih tur, ki ne temeljijo zgolj na ogledu znamenitosti, temveč na tem, da obiskovalci mesto doživijo kot lokalci,
  • Bananaway – organizirani izleti s SUP-i, ki na aktiven, zabaven in naravi prijazen način predstavljajo mesta in naravo iz druge perspektive ter hkrati z raznimi akcijami poudarjajo pomen čistih vod,
  • številni mladi umetniki in oblikovalci.

Vsako polno uro se boste lahko udeležili kratkega »trajnostnega« ogleda mesta, ali pa se z zemljevidom v rokah podali na poučen izziv, na koncu katerega vas bodo čakale tudi različne nagrade. Ob 16. uri se boste lahko preizkusili tudi na vožnji s SUP-i in doživeli Ljubljanico iz nove perspektive.

Možnost boste imeli tudi prisluhniti in se z vprašanji aktivno vključiti v razpravo na okrogli mizi (pričetek ob 15. uri), kjer se bodo pogovarjali z različnimi deležniki in strokovnjaki iz področja trajnostnega turizma.

Značke: hostel tresort