Edinstvena galerija na svetu slovesno začela 50. tabor

Patricija Pavlič, Irena Polanec, Boštjan Romih in Vlasta Nussdorfer. (foto: Galerija Press) Galerija Press
12. 6. 2017

Praznovanje zavidljivega jubileja je minilo v velikem slogu. Veličasten zvok simfoničnega orkestra je zapolnili dvorano tik pod edinstveno galerijo na svetu.

Ob jubileju so se v galeriji zahvalili najbolj tesnim prijateljem in podpornikom.
Zbrane goste je prva nagovorila Patricija Pavlič, direktorica CIK Trebnje.
Direktorica in župani skupaj s prejemniki zahval in plaket ter udeleženci letošnjega tabora.
Praznovanje jubileja je minilo ob izjemni glasbeni spremljavi Simfoničnega orkestra Glasbene šole Trebnje.

Na dan slovesne otvoritve 50. tabora se je v čast in poklon naivni umetnosti, ki jo že desetletja ohranjajo v Trebnjem, zbralo več kot 150 ljudi. »Veseli me, da ste med nami cenjeni in dolgoletni prijatelji in sooblikovalci tabora in galerije, ki ste vrsto let neomajno verjeli ter skrbeli, da ideja tabora ni ugasnila in klonila pod pritiski kritik, različnih družbenih in zgodovinskih situacij ter enodnevnih vizij lokalne in širše politike,« je zbrano množico slikarjev, kiparjev ter ljubiteljev naivne umetnosti ponosno nagovorila Patricija Pavlič, direktorica Centra za izobraževanje in kulturo Trebnje.

Skupaj s prijatelji galerije je s širokim nasmehom pozdravila odprtje jubilejnega Mednarodnega tabora likovnih samorastnikov, ki je osrednje gonilo in srce galerije. »Tabor je vzniknil kot želja, da se spodbudi in okrepi razvoj kulture v kraju, zlasti likovne umetnosti, da se omogoči srečevanje in povezovanje likovnih samorastnikov in ob nenehnem nudenju strokovne podpore tudi predstavljanje njihov del,« je še dejala Pavličeva.

Prvi tabor so v Trebnjem leta 1968 organizirali na pobudo skupine domačinov, med katerimi sta bila tudi učitelj in slikar Viktor Magyar ter tedanji predsednik Skupščine občine Trebnje mag. Ciril Pevec. Skozi leta je večdnevni umetniški dogodek prerasel meje lokalnega in danes združuje umetnike iz vseh držav sveta, kar pa bi si po besedah Antona Mavra, župana občine Mokronog-Trebelno, morali šteti v posebno čast. »Slaviti pol stoletja druženja ob umetniškem ustvarjanju in raziskovanju prelepe dolenjske pokrajine je res velik in poseben dosežek. Je uspeh vseh nas,« je dejal Maver, župan ene izmed štirih občin soustanoviteljic – občine Trebnje, Mirna, Šentrupert in Mokronog-Trebelno. Ob izrekanju zahvale vsem, ki iz leta v leto z veliko mero predanosti skrbijo za ohranjanje širom po svetu priznanega dogodka, je izpostavil vrednost umetnosti: »Ustvariti, pomeni dvakrat živeti. Pomeni biti sam, z delom pa puščati pečat. Nam vsem želim, da bi znali ujeti in uživati trenutek, spoštovati sedanjost in počastiti umetnike s svojo prisotnostjo tudi v njihovem tednu ustvarjanja.«

Trebanjski tabor je eden izmed redkih delovnih srečanj umetnikov s tako dolgo in nepretrgano tradicijo. Slikarje in kiparje, ki jih v Galeriji likovnih samorastnikov Trebnje povabijo na likovno ustvarjanje, je z veliko mero preudarnosti sprva izbiral umetniški, danes pa strokovni svet galerije, katerega člani so bili in so še vrhunski strokovnjaki in poznavalci likovne umetnosti tako iz našega kot tudi mednarodnega okolja.

Prvega tabora se je udeležilo 9 ustvarjalcev. Na petem in desetem taboru se jih je zbralo kar 40. Sedaj v Trebnjem pozdravljajo 11 likovnih ustvarjalcev iz kar sedmih držav – Samaneh Atef Derakhshan (Iran), Javier Barajas Villanueva (Mehika), Emin Başaranbilek (Turčija), Jaroslav Kovanda (Češka), Darja Lobnikar Lovak (Slovenija), Janoš Mesaroš (Srbija), Dobrosav Milojević (Srbija), Franco Mora (Italija), Irena Polanec (Slovenija), Igor Simonović (Srbija).

Gre za umetnike, ki se trebanjskega tabora udeležujejo prvič, in umetnike, ki so na taborih sodelovali večkrat ter tako pomembno soustvarjali in bogatili galerijsko zbirko, njihova dela pa so zastopana tudi v zbirkah muzejev v tujini. »S tabori se je vse skupaj začelo in tudi zbirka del galerije samorastnikov raste z njimi, saj po končanem taboru vsak umetnik galeriji podari najmanj eno delo,« je zbranim dejala Pavličeva in ob tem izpostavila pomen razsežnosti zbirke umetniških del, ki jo hrani galerija: »S povezovanjem z drugimi organizacijami, v medpodročnem in mednarodnem smislu, ter negovanjem specifične dejavnosti, je omogočila razvoj svojstvene identitete kraja. Z gotovostjo lahko rečemo, da je Trebnje kraj, ki se mu naložba v umetnost in spodbujanje kulture bogato povrača. Ne le v smislu razvoja ustvarjalnih in prodornih posameznikov, ali v smislu demografskega in gospodarskega razvoja okolja, ampak tudi skozi razvoj prepoznavnosti in visoke reference kraja v širšem, tudi mednarodnem prostoru. Prav tako pa mednarodna razsežnost naše zbirke širi pogled čez meje lokalnega, izobražuje in spodbuja razumevanje in sprejemanje drugačnosti.«

Galerija likovnih samorastnikov Trebnje danes hrani skoraj 1200 del več kot 240 umetnikov iz 40 različnih držav Evrope in drugih kontinentov sveta. Da bi to bogastvo, ki ga čuvajo v mestu tako blizu Ljubljane, morali ceniti in si ga ogledati čisto vsi, je poudarila častna govornica Vlasta Nussdorfer, varuhinja človekovih pravic. Ženska, ki v sebi nosi čut do sočloveka in tudi ljubezen do vsega lepega, je izpostavila tudi pomen drugačnosti, ki je taboru z raznolikimi umetniki še kako domača, a jo že vrsto let uspešno združuje v spoštovanja vredno celoto: »Teden, ki ga boste umetniki preživeli tu in s svojim čopičem ali kako drugače risali neko lepo podobo, bo zagotovo tudi odraz vaše drugačnosti. Nihče od nas ni popoln in nihče ni enak. Ravno v umetnosti je možnost, da se povežejo različne kulture, da vsak prispeva svoj droben kamenček in teh je tukaj v galeriji izjemno veliko.«

Taborov in s tem tudi obsežne zbirke raznolikih likovnih del, od reliefov in kipov do slikarskih del v raznolikih tehnikah, ne bi bilo brez finančne in organizacijske podpore lokalnega okolja. Prav zato so se organizatorji ob 50-letnici uspešnega in plemenitega dela zahvalili vsem osebam in ustanovam, ki so že vrsto let njihovi podporniki in sopotniki. 31 ljudem so podelili zahvale in plakete za zvesto in dolgoletno sodelovanje na področju organizacije in izvedbe taborov, za udeležbo na prvih taborih in pomoč pri razvoju galerije ter neprecenljiv umetniški prispevek, za strokovni prispevek k razvoju tabora in galerije, za večkratno sodelovanje na taborih in izjemen umetniški prispevek galeriji in njeni zbirki ter za uspešno sodelovanje pri razvoju tabora in galerije.

»Iskrena zahvala vsem tistim, ki so teh pet desetletij uspeli ohraniti tabor. V tem obdobju so se menjale generacije in včasih je izjemno težko iz generacije na generacijo prenašati ideje,« je ob slavnostnem odpiranju letošnjega tabora poudaril Rupert Gole, župan občine Šentrupert. Ob tem je zbrane s ponosom spomnil, da trebanjski tabor še vedno živi: »Vesel sem, da je tabor v Trebnjem obstal 50 let in želim mu še nadaljnjih 50 let.«

Slavnostni dogodek je s svojim izjemnim glasbenim repertoarjem, ki je navdušil vse zbrane v dvorani, popestril Simfonični orkester Glasbene šole Trebnje z dirigentom Markom Fabianijem in s solistom na ustni harmoniki Mirom Božičem. Prireditev, ki jo je povezoval Boštjan Romih, je naznanila uvod v teden likovnega ustvarjanja. Umetniki – devet slikarjev in dva kiparja – bodo vsak dan, vse do sobote, 17. junija, ustvarjali v prostorih trebanjske galerije. V tem času bodo galerijo obiskali tudi številni otroci, ki bodo lahko pobliže spoznali delo umetnikov, med katerimi je tudi Irena Polanec. Umetnica, ki sodi v sam vrh najbolj uveljavljenih slovenskih in hkrati francoskih sodobnih slikark, vedno z veseljem sprejme povabilo strokovne komisije in se je udeležila že več kot 10 taborov: »Vsakič ko pridem, srečam svoje stare prijatelje. Ko pridem v Trebnje, se mi zdi, kot da sem prišla domov. V tej mirni oazi se vsi razumemo, se imamo radi in si svetujemo glede slikanja in ustvarjanja.«

Pol stoletja dih jemajočega ustvarjanja samoraslih umetnikov bodo v galeriji počastili tudi s pestrim spremljevalnim programom – med drugim bodo gostili udeležence 18. Malega likovnega tabora Dolenjske, Bele krajine in Posavja, premierno predvajali dokumentarni film Samorastniška kronika, se zahvalili donatorjem in srečali s člani galerijskega strokovnega sveta. Zadnji dan tabora pa bodo v galeriji svečano prevzeli tudi dela, ki jim jih bodo poklonili tokratni udeleženci.

Galerija likovnih samorastnikov Trebnje že več kot štiri desetletja deluje kot osrednja ustanova v Sloveniji za naivno umetnost, ki zbira, varuje, hrani, razstavlja in dokumentira naivno umetnost Slovenije in sveta. Glavno gonilo galerije so tako imenovani tabori, ki v Trebnje privabijo umetnike z vsega sveta. Po enotedenskem ustvarjanju svoje umetnine podarijo galeriji, ki tako hrani že več kot 1160 umetnin, ki jih je prispevalo 290 umetnikov iz več kot 40 držav.