Ekologi brez meja so za strateško krožno gospodarstvo!

Ekologi brez meja so za strateško krožno gospodarstvo! (foto: profimedia) profimedia
4. 11. 2015

Krožno gospodarstvo je strateška usmeritev Slovenije, ključno pa je aktivno in partnersko sodelovanje vseh, sporočajo udeleženci in organizatorji Konference o krožnem gospodarstvu, ki je v organizaciji Društva Ekologi brez meja, Ministrstva za okolje in prostor ter Službe Vlade RS za razvoj evropsko kohezijsko politiko potekala na Brdu pri Kranju.

Na razprodani konferenci so predstavniki najboljših aktualnih primerov prakse iz Slovenije in Evrope pojasnili, kaj je krožno gospodarstvo.

Krožno gospodarstvo je nov model, ki je nastal kot odziv na pritisk rastočega gospodarstva in potrošnje preko vseh meja. Usmerja se v preoblikovanje izdelkov in storitev, kroženje materialov, ponovno uporabo, popravila in recikliranje; temelji na uporabi energije iz obnovljivih virov, opušča nevarne kemikalije in znižuje porabo surovin.

Konference se je udeležila ministrica Irena Majcen, drugi predstavniki vlade in slovenskih podjetij, lokalnih skupnosti, nevladnih organizacij in številni posamezniki, ki jim krožno gospodarstvo predstavlja izziv.

Urša Zgojznik, predsednica Društva Ekologi brez meja pravi: "Veseli smo, da smo s konferenco uresničili našo idejo o izmenjavi mnenj in izkušenj iz prakse. Videli smo, da je prehod v krožno gospodarstvo nujen in mogoč in tudi za Slovenijo predstavlja številne priložnosti. Upamo, da je konferenca samo eden prvih skupnih korakov v to smer in da bomo v tem prehodu med zmagovalci."

"Za uspešen prehod je bistvenega pomena tesno sodelovanje med politiko, gospodarstvom in drugimi deležniki družbe. Raziskave so pokazale pozitivne učinke krožnega gospodarstva na BDP, zaposlovanje in okolje. Torej ne gre več za izbiro med zaposlovanjem in rastjo na eni strani ter okoljem na drugi. Imamo lahko vse. Prehod je neizogiben, omogoča rast znotraj omejitev planeta in dogaja se že zdaj!" dodaja Stephanie Hubold iz fundacije Ellen MacArthur, ki na evropski ravni predstavlja eno najpomembnejših strokovnih organizacij na področju prehoda v krožno gospodarstvo.

Tanja Bogataj, sekretarka na Ministrstvu za okolje in prostor je izpostavila: "Današnji dan je bil pomemben z vidika srečanja različnih deležnikov, ki so ključni pri spreminjanju tehnologij, praks in načel krožnega gospodarstva. Pomembno je bilo slišati prakse od drugod in prepoznati, kje je Slovenija že naredila korake in kje so njene močne točke za naprej tudi v globalnem smislu. Pomembno se je učiti tudi od drugih, a pri prenosu te prakse integrirati v naš sistem."

Prehod v krožno gospodarstvo bo ustvaril zmagovalce in poražence. Naša skupna naloga je, da se že zdaj premišljeno odzovemo tako, da bo v naši družbi čim več zmagovalcev. Potencialnim poražencem pa je potrebno pomagati, da se pravočasno pripravijo in izognejo izgubi trga, je še eden od zaključkov okrogle mize.

Priporočamo