»Ena žaga dela, druga ne«

Pohištvo, mize in nekateri pripomočki v učilnici stojijo že več desetletij. (foto: Barbara Reya) Barbara Reya
23. 6. 2017

»Tehniko so v devetletki močno okrnili, ker na šoli nimamo pripomočkov, pa je za naše učence praktičnega dela še manj. Na primer žage – ena dela, druga ne, strojev je premalo,« pripoveduje Julijana Kranjčec, učiteljica tehničnega pouka na Osnovni šoli Jožeta Moškriča v Ljubljani, in ob tem doda, da so se skozi leta prilagodili takšnemu načinu dela.

  

Klavdija Miklavžin, vodja marketinga pri Cityparku in Simona Kralj, ravnateljica OŠ Jožeta Moškriča.
Citypark bo tokrat polepšal dan OŠ Jožeta Moškriča.

»Narejen imamo seznam in otroci pred strojem stojijo v dolgih vrstah. Vsakič si resnično vesel, ko dobiš neko novo stvar. Tokrat bomo lahko izbrali ogromno strojev in pripomočkov, kar bo resnično izjemno. Otroci namreč zelo radi ustvarjajo in sedaj jih bo lahko to počelo več hkrati, kar nam bo v veliko pomoč.«

Tehnična učilnica, v kateri vsako leto ustvarja približno 100 otrok, je majhna in že dolgo ne ustreza normativom, ki bi učiteljem omogočili kakovostno, predvsem pa varno delo z učenci, so zapisali v prijavi na natečaj »Citypark obnavlja šole«. Učilnica čaka na prenovo že najmanj deset let, nekateri deli opreme, kot so pohištvo, mize in pripomočki za delo, so tukaj že vse od izgradnje šole, torej že več kot 50 let. Tudi to so razlogi, zaradi katerih sta učitelja tehnike prijavo na natečaj pozdravila odprtih rok. »Ooo, končno, končno, sta vzklikala v kabinetu,« se njunega veselja spominja Simona Kralj, ravnateljica šole. Ob razglasitvi zmagovalca in predaji darilnega bona z obljubo o prenovi navdušenja ni mogel skriti prav nihče. »Zelo si želimo nove učilnice, zato nismo obupali in smo se letos ponovno, že drugič, prijavili na ta projekt,« je poudarila Kraljeva in dodala: »Tehnična učilnica je v bistvu najdražja učilnica na šoli, zato bomo res morali postaviti prioritete. Zagotovo pa bomo veseli vsake nove pridobitve, ki nam bo olajšala delo in predvsem povečala varnost naših otrok.«

Citypark natečaj organizira že tretje leto. Tudi tokrat se je pokazalo, da je v Ljubljani in njeni okolici veliko osnovnih šol, ki nujno potrebujejo obnovo svojih prostorov. »Želimo si, da bi naši najmlajši radi hodili v šolo in osvajali nova znanja. Obnova sanitarij, telovadnic, tehničnih učilnic, nakup osnovne opreme – naše šole, v katerih otroci preživijo dobršen del dneva, se na nas obračajo z raznolikimi prošnjami, v katerih se zrcalijo potrebe po prenovi,« je dejal Toni Pugelj, direktor Cityparka.

Naše največje nakupovalno središče sicer že 15 let stremi k družbeno odgovornemu delu in na različne načine želi pomagati okolju, v katerem deluje, in predvsem ljudem, ki tukaj živijo. Skupaj z zaposlenimi so sklenili, da bodo tokrat pomagali šoli, ki jo obiskuje več kot 400 otrok. »Polepšali jim bomo prostor. Tehnično učilnico bomo spremenili v takšno, ki bo otrokom prijazna, tako s strani opreme kot tudi funkcionalnosti,« prve načrte prenove, ki jih že snujejo v Cityparku, razkrije Klavdija Miklavžin, vodja marketinga. »To prenovo bi naredili že 10 let nazaj, a ker se nam obeta statična sanacija celotne šole, se tega še nismo lotili. Če ne bi bili izbrani na Cityparkovem natečaju, bi najbrž še dolgo čakali nanjo. Sedaj pa že aktivno premišljujemo o orodju in strojih, ki jih bomo dobili,« še zaključi ravnateljica.

V dneh, ko bodo učenci uživali na težko zasluženih počitnicah, bodo v šoli potekala različna dela. Otroci šestih, sedmih in osmih razredov pa bodo jeseni vstopili v prenovljeno tehnično učilnico, v kateri bodo lahko brezskrbno ustvarjali in se učili veščin, ki jim bodo prišle prav na vsakem koraku.

Nakupovalno središče Citypark, ki letos praznuje 15. rojstni dan, je z več kot 125 trgovinami in lokali največje nakupovalno središče v Sloveniji in hkrati najmodernejše v Ljubljani. Ponuja najprestižnejše blagovne znamke, zagotavlja najvišjo kakovost storitev in postavlja modne trende. Lani ga je obiskalo več kot 9 milijonov ljudi, zanje so pripravili približno 250 dogodkov. Citypark je eno od štirih nakupovalnih središč, ki jih v Sloveniji upravlja družba SES Center Management. Ta ima 30 nakupovalnih središč v šestih državah srednje, južne in vzhodne Evrope, s skupno površino približno 860.000 kvadratnih metrov. Je vodilna družba na področju gradnje, razvoja in upravljanja nakupovalnih središč tako v Avstriji kot tudi v Sloveniji. V letu 2015 so njihova nakupovalna središča zabeležila 2,69 milijarde evrov bruto prihodka od prodaje. SES nakupovalna središča so že deseto leto med največjimi prodajnimi centri v Sloveniji.

Priporočamo