Epski spopad z balkanskim paradoksom skozi prizmo ljubezenskega štirikotnika, ki ga diktira Inti Šraj!

27. 10. 2015

Mednarodno uveljavljeni režiser Stole Popov nas bo 12. novembra popeljal v osrčje Balkana, kjer se že stoletja prepletata zahodna in vzhodna civilizacija. Skozi ljubezenski štirikotnik, postavljen v turbulentno obdobje po krvavi makedonski revoluciji, bo suvereno podrl prostorske bariere in enkrat za vselej opravil z miti in anti-miti Evrope in Balkana.

Pri tem mu bo v glavni vlogi ognjevite in avantgardne Evropejke, ki okoli mezinca ovija moške vseh stanov in političnih prepričanj, pomagala slovenska igralka Inti Šraj. Njena spogledovanja bodo namreč sprožila niz usodnih dogodkov, ki bo tipični balkanski paradoks pripeljal do vrelišča in ga povzdignil na raven radikalne filozofske misli: »Jebeš življenje, če zanj nisi pripravljen umreti!«.

  • »Film je za gledalce širom sveta še toliko bolj privlačen zaradi aspekta odprtih odnosov med islamom in krščanstvom.« – Stole Popov

O FILMU:

Makedonija, majhna država v osrčju Balkana, je bila petsto let pod jarmom Osmanskega cesarstva. Zgodba filma je postavljena v prvo desetletje 20. stoletja, v obdobje splošnega propada, ki je sledilo krvavi makedonski revoluciji iz leta 1903.

DO KONCA (TO THE HILT) predstavlja ljubezenski štirikotnik, ki povezuje idealističnega upornika, neusmiljenega turškega častnika, izobraženega sina lokalnega makedonskega veljaka ter lucidno in avantgardno Evropejko, ki vse tri moške ovija okoli mezinca. Ta s svojim spogledovanjem sproži niz dogodkov z usodnimi posledicami, ki jih nikakor ni bilo moč predvideti. Liki tako skozi turbulentna srečanja doživijo katarzično izkušnjo in novo samozavedanje.

Film razkriva kruto, čeprav romantično zgodbo, v kateri je večni makedonski boj za lastno identiteto in neodvisnost prikazan skozi prizmo relativnosti svobode, pravičnosti, ljubezni, žrtvovanja in izdajstva. Film dramatizira in parodira mite in anti-mite zahoda in vzhoda – Evrope in Balkana.

Ko legende in pripovedke sooči s kruto realnostjo življenja, razkrije absurdnosti makedonske zgodovine. Je nekakšen anti-vestrn, lahko bi rekli makedonski eastrn, ki suvereno podre prostorske bariere prav tam, kjer se že stoletja prepletata zahodna in vzhodna civilizacija.

Vse to nas vodi do katarze, ki gre zares do konca, saj tipičen balkanski paradoks pripelje do vrelišča in ga privzdigne na raven radikalne filozofske misli: »Jebeš življenje, če zanj nisi pripravljen umreti!«.

  • »Čeprav se ta nenavadna zgodba odvija pred več kot 100 leti, je kljub temu moderna, aktualna in provokativna, saj se zgodovina zmeraj ponavlja.« – Stole Popov

O ZGODBI:

Premožna in avantgardna Evropejka Tereza potuje v Solun s Filipom, sinom premožnega makedonskega veljaka. Ko vlak prispe na ozemlje Makedonije, se pustolovščina po zaslugi nadutega in neusmiljenega turškega častnika v trenutku zaplete. Muzafer ju namreč vrže z vlaka, a Tereze to nikakor ne zaustavi, saj predlaga, da se do Filipovega doma odpravita kar peš. Na poti po slikoviti makedonski pokrajini dvojec sreča še tretjega udeleženca zapletenega ljubezenskega štirikotnika – idealističnega upornika Krsta.

Vsi trije moški se nesmrtno zaljubijo v očarljivo damo iz zahoda, ki se niti ne zaveda, da bo kaj kmalu odigrala ključno vlogo v življenju vseh vpletenih.

DO KONCA – Makedonska zgodba prihaja na redne sporede naših kinematografov 12. NOVEMBRA.

ZANIMIVOST:

  • Film je bil makedonski kandidat za nominacijo za tujejezičnega oskarja 2015.

Igralska zasedba: Inti Šraj, Saško Kocev, Martin Jordanoski, Toni Mihajlovski, Iskra Veterova, Senko Velinov, Predrag »Miki« Manojlović, Nikola Kojo, Nikola Ristanovski, Dragan Spasov – Dac, Gorast Cvetkovski

Režija: Stole Popov

Scenarij: Goran Stefanovski in Stole Popov

Žanr: Epski zgodovinski film, akcija, drama

Značke: Inti Šraj

Priporočamo