Eržen uspešno prekolesaril azijsko diagonalo: 3200 kilometrov, 4 države, tri četrt milijona obratov!

Eržen uspešno prekolesaril azijsko diagonalo: 3200 kilometrov, 4 države, tri četrt milijona obratov! (foto: Eržen Press) Eržen Press
8. 11. 2017

Mariborčan Simon Eržen se je 2. oktobra letos podal s kolesom v Azijo. Potem, ko se je skupaj z ekipo letos uspešno lotil slovenskega dobrodelnega projekta Diagonala 335 in spodbudil številne kolesarje, da so z njim prekolesarili Slovenijo po diagonali, je sedaj prekolesaril jugovzhodno Azijo.

V 30 dneh kolesarjenja mu je uspelo prekolesariti 3200 km po azijski diagonali, s čemer je presegel sprva planiranih 2800 kilometrov. Njegov cilj še zmeraj ostaja, da prekolesari 80 držav in 100.000 kilometrov v okviru projekta Simon Eržen s kolesom okoli sveta. S tem projektom se je cilju še bolj približal, saj je do sedaj naredil že okoli 25.000 kilometrov.

Pot po Aziji je zanimivo pogledati tudi v številkah, saj je za celotno pot bilo potrebnih kar 750.000 zagonov. Prekolesaril je štiri države, in sicer Vietnam, Laos, Kambodžo in Tajsko. Vsaka od njih je skrivala prav posebna presenečenja in svojevrstne izzive.

Že na začetku poti v Vietnamu sta pot zaznamovala visoka vlažnost in dež, čemur se je bilo sprva potrebno postopoma privaditi. Vietnam na kolesu je bilo moč doživeti v posebno zeleni barvi, s številnimi riževimi polji. Največja ovira v tej azijski deželi je jezik, saj skoraj nihče ni govoril angleško in kljub sodobni tehniki, včasih še Google prevajalnik ni prav nič pomagal. Laos je izstopal z neverjetno prijaznimi in vedno veselimi domačini ter visokimi temperaturami do 42 stopinj Celzija. Kambodža se je razkrila z veliko razsežnostjo, neokrnjeno naravo, neverjetno izbiro tropskega sadja in kokosovimi palmami, kamor seže oko. Domačini v tej azijski državi so prepričali s svojo odprtostjo in nasmejanostjo. Zadnja država na azijski diagonali, Tajska, je turistično zelo odprta in s tem tudi njena gostoljubnost, ki je predstavljala vrhunec te ekspedicije. »Prvič sem imel možnost kampirati, nekaj noči kar pri domačinih, enkrat celo na policijski postaji«, komentira Simon Eržen. Pot je vodila mimo številnih plantaž kavčuka tudi na bele peščene plaže tajskih otokov, ki so prepričale s svojo naravo, belo peščenimi plažami in osvežitvijo v morju.

Na poti so Eržena spremljali predvsem vremenski ekstremi, ki so kolesarjenje oteževali kot tudi oteženo dihanje v večjih mestih zaradi velike onesnaženosti zraka. »Glede na doživetje raznolikosti teh dežel, me na poti spremlja spoznanje, da smo vsi pod kožo enaki, vendar ima vsak svoje običaje, kulturo, zgodovino, politični sistem (na katerega večina ne more vplivati). Vsi si želimo ljubezni, in da smo ljubljeni.«, pravi Simon.

Na poti je Eržen podaril donacije v višini 300 € družinam, otrokom, ki živijo na resnično revnih predelih teh držav in nujno potrebujejo sredstva za zdravstveno oskrbo in šolanje. Preostali del 150 € se prenese na naslednjo ekspedicijo v sklopu projekta Simon Eržen s kolesom okoli sveta.

Dogodivščin na poti ni manjkalo, prav tako je vsaka izmed držav skrivala tudi svoje nevarnosti. Previdena in nepredvidena srečanja z živalskimi prijatelji kot so sloni, opice, kuščarji, kače, raznorazni insekti in pticami, so to pot naredile izjemno in včasih tudi nevarno. Več o doživetju neokrnjene narave in pasteh velemest boste lahko slišali že na prvi premierni potopisni predstavitvi v Mariboru, 7.12. ob 19h na Vetrinjskem dvoru. Sledijo predstavitve v Celju, Gorišnici, Lenartu, Murski Soboti, Slovenski Bistrici, na Ptuju ter v Hočah.