Esma Redžepova in Šukar ob Svetovnem dnevu Romov v Zlatem zobu

2. 4. 2016
Deli
Esma Redžepova in Šukar ob Svetovnem dnevu Romov v Zlatem zobu

Na Svetovni dan Romov se v Ljubljani obeta pestro dogajanje. Na dvorišču dvorca Selo - Etno klub Zlati zob bodo nastopili Esma Redžepova in Šukar!

Esma Redžepova

Esma Redžepova, dama z mogočnim glasom in edinstveno interpretacijo, je ena od najbolj popularnih predstavnic balkanske glasbe in nosi naziv Kraljica romske glasbe. Zavidanja vredno glasbeno kariero si je zgradila s prepevanjem romske in makedonske glasbe. Nemogoče jo je opisati brez uporabe presežkov in s skopimi besedami: je pevka, ki je popularizirala romsko glasbo; je humanitarka in borka za pravice Romov; je zagovornica medkulturnega dialoga in pacifistka, zagovornica pravic žensk in je ženska, ki se upira stereotipom. Esma Redžepova je ikona in je Kraljica romske glasbe.

V svoji bogati karieri, ki nikoli ni bila zgolj glasbena, je posnela na stotine pesmi, desetine albumov in nastopila na tisočerih koncertih po svetu. Svoje pesmi o ljubezni in žalosti je prepevala in prepeva večinoma v romskem in makedonskem jeziku, lahko pa jih slišite tudi v drugih jezikih. Poleg avtorskih Esma navdušuje tudi z reinterpretacijo tradicionalnih romskih in makedonskih napevov, v katere inovativno vnaša vplive in elemente drugih glasbenih zvrsti in tradicionalne glasbe.

Šukar

Šukar so prva slovenska zasedba, ki je z romsko glasbo seznanjala domačo javnost, melodije pa je širila tudi zunaj meja Slovenije (leta 2001 jih je pot zanesla najdlje, vse tja do dežele vzhajajočega sonca). Šukar so slovenska tamburaška zasedba, ki igra pretežno romsko glasbo; predvsem tisto, ki izvira iz vzhodne in jugovzhodne Evrope. Nastali so leta 1990, jedro tvori 5 članov, na koncertih pa se jim mnogokrat pridruži še kakšen. Preigravanje romske glasbe je za Šukarje veselje, strast in način za izražanje najbolj globokih čustev.

Prepustite se izvrstni vokalni interpretaciji in čustvenemu, ekspresivnemu nastopu Esme Redžepove ter melodijam Šukarjev!

KDAJ IN KJE?

  • Na Svetovni dan Romov v petek, 8. aprila!
  • Na dvorišču dvorca Selo – Etno klub Zlati zob v Ljubljani!

Novo na Metroplay: "Kar naenkrat se liki začnejo obnašati po svoje" | Tadej Golob o pisanju kriminalk