Evropski simpozij hrane v Sloveniji

16. 3. 2019 | Vir: STA
Deli
Evropski simpozij hrane v Sloveniji (foto: STA/Daniel Novakovič)
STA/Daniel Novakovič

V Ljubljani se danes začenja Evropski simpozij hrane (European Food Summit), v sklopu katerega v Slovenijo prihajajo nekateri največji svetovni kuharski mojstri. Dogodek bo med drugim ponudil kulinarični sprehod po Ljubljani, predpremiero nove sezone Odprte kuhne, s kulinariko popestreno smučanje na Krvavcu in simpozij s številnimi govorci.

Danes se bosta zvrstila predpremiera nove sezone Odprte kuhne ter inovativni kulinarični sprehod po ljubljanskih kulturnih hramih in znamenitostih. V nedeljo se bo dogajanje preselilo na Krvavec, kjer bodo goste smučišča razvajali vrhunski slovenski in tuji kuharski mojstri. V večernih urah bodo postregli večerjo na zajli oz. večerjo v gondolah.

Simpozij bo v pravem pomenu besede potekal v ponedeljek, ko se bodo na Ljubljanskem gradu zvrstili številni govorci s področja kulinarike, umetnosti in medijskega sveta. Osrednja tema bo trajnostno delovanje, s čimer želijo po navedbah organizatorjev pokazati, da pri dogodku ne gre le za visoko kulinariko. Ponedeljkovo dogajanje se bo sklenilo z doživljajsko večerjo.

V torek bo med drugim potekal Audi Gourmet pokal, v katerem se bodo gostinci, vinarji in ljubitelji kulinarike pomerili na smučeh in deskah. Štiridnevno dogajanje se bo zaključilo s t. i. apres ski zabavo. Vsi dogodki so razprodani.

Dogodek organizira Jezeršek gostinstvo v sodelovanju s Slovensko turistično organizacijo (STO) in Turizmom Ljubljana, njegov kurator pa je Andrea Petrini, eno najpomembnejših imen visoke kulinarike. Tuje kuharske mojstre je pomagala privabiti tudi ena največjih kuharskih mojstric na svetu Ana Roš.

Slovenija bo z dogodkom po besedah Roševe za štiri dni postala središče gastronomskega sveta. Direktor Jezeršek gostinstva Martin Jezeršek je dodal, da v Slovenijo prihajajo najodmevnejša svetovna kuharska imena, "ki nam jih zavidajo celo organizatorji največjih evropskih kulinaričnih festivalov".

To so med drugim Andoni Luis Aduriz, Jordan Kahn, Andreas Caminada, Christopher Pele, Esben Holmboe Bang, Leonor Espinosa in Riccardo Camanini. V Ljubljano prihajajo tudi novinar, pisatelj in urednik Georges Desrues, novinar Ivan Brincat, kritik in avtor Joe Warwick ter raziskovalca trajnostnih prehranskih sistemov Afton Halloran in Roberto Flore.

Med slovenskimi govorci organizatorji izpostavljajo Valterja Kramarja iz Hiše Franko in Hiše Polonka, Anko Lipušček iz Mlekarne Planika, Matejo Gravner iz Vinarstva Gravner ter Liorja Kochavyja iz Odprte kuhne

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord