Evropsko tekmovanje v poklicnih spretnostih: Sloveniji bron in 4 medalje odličnosti

Evropsko tekmovanje v poklicnih spretnostih: Sloveniji bron in 4 medalje odličnosti (foto: profimedia) profimedia
Vir: STA
30. 9. 2018

Na največjem evropskem tekmovanju v poklicnih spretnostih EuroSkills v Budimpešti sta Žiga Simončič in Martin Dagarin, ki sta tekmovala v panogi informatika (IKT), osvojila bronasto medaljo. Slovenska ekipa pa si je prislužila še štiri medalje za odličnost, in sicer v panogah kamnoseštvo, cvetličarstvo, strežba in kuharstvo.

Tekmovanje v poklicnih spretnostih se ga Slovenija v organizaciji Centra RS za poklicno izobraževanje udeležuje od leta 2008. Letošnje tekmovanje je v Budimpešti potekalo od 26. do 28. septembra, na njem pa je sodelovalo 582 tekmovalcev, starih med 18. in 25. let, iz 28 držav, ki so tekmovali v 35 poklicnih panogah.

Slovenijo je zastopalo 12 tekmovalcev v desetih poklicnih panogah: mehatroniki, kamnoseštvu, pohištvenem mizarstvu, stavbnem mizarstvu, informatiki (IKT), cvetličarstvu, aranžerstvu, slikopleskarstvu, kuharstvu in strežbi.

Kot so sporočili s Centra RS za poklicno izobraževanje, sta se Martin Dagarin in Žiga Simončič, ki sta osvojila bronasto medaljo v panogi IKT, na tekmovanje več mesecev pripravljala pod budnim očesom mentorjev Andreje Vehovec (Vegova Ljubljana), Marka Kastelica (Vegova Ljubljana) in Timoteja Grudna, ki je na tekmovanju opravljal tudi vlogo nacionalnega sodnika.

Medaljo za odličnost, kar pomeni zbranih več kot 700 točk, so osvojili Tilen Meglič v kamnoseštvu, pod mentorstvom Roka Verstovšek Tanška (Višja strokovna šola Sežana) in kamnoseškega mojstra Jerneja Bortolata, Brigita Klinar v cvetličarstvu, pod mentorstvom Ane Sotošek (Šola za hortikulturo in vizualne umetnosti Celje) in cvetličarskega mojstra Marjana Planinška, Gašper Rjavec v kuharstvu, pod mentorstvom Neli Selan (BIC Ljubljana) in kuharske mojstrice Alme Rekić ter Emin Tiganj v strežbi, pod mentorstvom Boštjana Humskega (BIC Ljubljana) in Aide Kadič (Hit Alpinea). Emin Tiganj si je zaslužil tudi naziv najboljši tekmovalec v svoji državi) in za to prejel zasluženo medaljo, so še navedli v sporočilu za javnost.

Ob tem so pojasnili, da imajo tekmovanja v poklicnih spretnostih v Sloveniji, Evropi in na svetovni ravni več pomembnih vlog. Kot so zapisali, so namreč kovnica mladih nadarjenih strokovnjakov, ki si že s samo udeležbo na tekmovanju večajo možnosti za zaposlitev, so pa tudi priložnost za šole, da se med seboj pomerijo v znanju in poklicnih spretnostih, ter priložnost za delodajalce, da spoznajo svoje bodoče zaposlene in morebitne nosilce razvoja v njihovih podjetjih.