Fantastična avantura MOJ DEDI JE PADEL Z MARSA (Moj dida je pao s Marsa)

Fantastična avantura MOJ DEDI JE PADEL Z MARSA (Moj dida je pao s Marsa) (foto: Kolosej Press) Kolosej Press
3. 9. 2019

Neobičajna avantura deklice in robota, ki rešita dekličino vesoljsko družino bo v kinu od 12. septembra.

Pri produkciji prvega hrvaškega znanstvenofantastičnega filma za otroke, ki končno prihaja tudi na naša kino platna, je sodeloval tudi slovenski studio Senca s producentko Ido Weiss. Film je namenjen otrokom od 7. leta dalje in njihovim staršem.

Režijo celovečerca podpisuje večkrat nagrajeni avtorski tandem Dražen Žarković in Marina Andree Škop, glavna junakinja pa je 9-letna Una (Lana Hranjec), ki je nekega večera priča nevsakdanjemu dogodku ‒ njenega dedka ugrabijo vesoljci. Medtem ko skuša ugotoviti, kam je izginil, v kleti po naključju odkrije skriti prostor, poln nenavadnih vesoljskih stvari, njeno pozornost pa pritegne mali nejevoljni vesoljski robot. V tej nevsakdanji pustolovščini se med njima splete prijateljstvo, čisto robotsko logiko zamenjajo čustva, Una pa s svojo nesebično ljubeznijo najde način, kako rešiti svojo vesoljsko družino.

»Skozi prijateljstvo deklice in robota film pripoveduje o moči, ki jo ima ljubezen. V današnjem svetu, ki slavi individualizem, želiva pokazati, da je pomembno mlade usmeriti k druženju, prijateljstvu in ljubezni ‒ vrednotam, s katerimi bodo obogatili svoja življenja, « sta filmu na pot povedala režiserja.

V glavni vlogi igra 12-letna Lana Hranjec, za katero je to prva filmska vloga. Glas je posodil večkrat nagrajen hrvaški igralec Ozren Grabarić. V filmu igrajo še norveški igralec Nils Ole Oftebro, slovaška komičarka da Petra Polnišova in mladi hrvaški igralski upi Alex Rakoš, Sven Barac, Tonka Kovačić in Lucija Šango.

Scenarij sta po zgodbi Irene Krčelić Moj dida je vanzemaljac napisala Pavlica Bajsić Brazzoduro in Branko Ružić.

Film je nastal v produkciji zagrebškega Studia dim v sodelovanju s partnerji iz šest evropskih držav ‒ Hrvaško radiotelevizijo, luksemburškim Wady Films, norveškim Filmbinom, češkim Masterfilmom in MagicLabom, slovaškim Artilerio, slovenskim Zavodom za kulturne dejavnosti SENCA studio in Fabriko iz BiH-a.

Film je že v fazi razvoja prejel nagrado BeActive Award za najboljši projekt ter Prime4Kids&Family Award za najboljši projekt za otroke.


O ZGODBI

V nekem trenutku se življenje deklice Une povsem spremeni, ko njenega dedka ugrabijo vesoljci. V kleti družinske hiše slučajno odkrije, da je tudi dedek vesoljec. Njegov vesoljska ladja se je pred mnogimi leti zrušila na Zemljo, poleg dedka pa je tu ostal tudi njegov pilot, nejevoljni robot Dodo. Una in robot imata manj kot 24 ur časa, da najdeta in rešita dedka.

INFO

MOJ DEDI JE PADEL Z MARSA / Moj dida je pao s Marsa

  • Celovečerni igrani film / Fantazijski, Akcija, Otroški, 79 min, v hrvaščini, slovenski podnapisi, 8+

Režiserja: DRAŽEN ŽARKOVIĆ in MARINA ANDREE ŠKOP

Igrajo:

LANA HRANJEC: Una
NILS OLE OFTEBRO: Dedek
PETRA POLNIŠOVA: Mama
OZREN GRABARIĆ: Dodo
RADKO POLIČ-RAC: Glas dedka
ALEX RAKOŠ, SVEN BARAC, TONKA KOVAČIĆ

Scenarista: PAVLICA BAJSIĆ, BRANKO RUŽIĆ
Direktor fotografije: SVEN PEPEONIK
Glasba: STEIN BERGE SVENDSEN
Montaža: MARINA ANDREE ŠKOP
Oblikovanje zvoka: DANIEL ANGYAL
Scenografka: PETRA KRILETIĆ
Kostumografka: ZORANA MEIĆ
Oblikovalka maske: MOJCA GOROGRANC PETRUŠEVSKA
Snemalec zvoka: LUKA GRUBIŠIĆ ČABO
Animacija: KRSTO JARAM, MICHAL STRUSS, ANTONIO ILIC, MAGICLAB
Zasnova in oblikovanje robota: ZDENKO BAŠIĆ, MICHAL STRUSS
Koproducenti: IDA WEISS, ADOLF EL ASSAL, TRINE AADALEN LO, NICHOLAS SANDO, DAGMAR SEDLAČKOVA, TOMAŠ MICHALEK, MARKO ŠKOP, JAN MELIŠ, SENAD ZAIMOVIĆ, BOJAN HADŽIHALILOVIĆ
Slovenska producentka: IDA WEISS
Produkcija: STUDIO DIM
Producentki: DARIJA KULENOVIĆ GUDAN, MARINA ANDREE ŠKOP

Sofinancerji: HRVAŠKI AVDIOVIZUALNI CENTER, SLOVENSKI FILMSKI CENTER, LUKSEMBURŠKI FILMSKI SKLAD, ČEŠKI FILMSKI CENTER, NORVEŠKI FILMSKI INŠTITUT FILMINVEST, SLOVAŠKI AVDIOVIZUALNI SKLAD, SARAJEVSKI KINEMATOGRAFSKI SKLAD, USTVARJALNA EVROPA – MEDIA PROGRAM