Faruk Šehić in Knjiga o Uni

5. 5. 2016

Pri Cankarjevi založbi je pravkar izšla Knjiga o Uni bosanskega pisatelja, pesnika in novinarja Faruka Šehića, ki je za roman prejel nagrado Evropske unije za književnost in nagrado Meše Selimovića.

Faruk Šehić se bo med 11. in 14. majem mudil na obisku v Sloveniji.

Faruk Šehić

  • Faruk Šehić (1970) je bosanski pesnik, pisatelj, novinar in kolumnist, vodilni predstavnik t.i. "poteptane generacije". Do začetka vojne v Bosni in Hercegovini je študiral veterino v Zagrebu, nato pa se je kot prostovoljec priključil vojski Bosne in Hercegovine. V slabih dveh desetletjih, odkar objavlja svojo literaturo, se je dvignil med najboljše sodobne bosanske književnike. Zbirka kratkih zgodb Pod pritiskom (2004) mu je prinesla nagrado Zoro Verlag, za romaneskni prvenec Knjiga o Uni (2011) pa je prejel nagrado Evropske unije za književnost in nagrado Meše Selimovića.

KNJIGA O UNI

Knjigo je prevedel Zdravko Duša, uredila Ana Ugrinović, izdala Cankarjeva založba, 200 strani, cena: 24,94 EUR. Fotografija avtorja: Amer Kuhinja

Roman Knjiga o Uni je, kot pravi Šehić, knjiga o vsem. Je poskus preseči vojno travmo, zgodba o otroštvu v zavetju avtorju tako ljube reke Une in enciklopedija rastlin ter živali, popis drobnih, vsakdanjih sladkosti življenja v majhnem bosanskem mestu. Mustafa Huzar, ki zapisuje Knjigo o Uni, je bipolarna oseba: vojni veteran in pesnik hkrati. Če na trenutke tudi zmore sestaviti okruške svojega življenja, se mu takoj spet razbežijo. Iz labirinta se rešuje s pisanjem. Njegovi spomini na bivšo državo, nedavno vojno in ubijanja so "umazani in ogabni«, resničnost pa banalna. Pripoved se razveže in zvedri skozi vračanje v otroštvo, predvsem k reki Uni. Stapljanje z naravo in pogled iz kozmične perspektive pomanjšajo človeka, z namišljeno zgodovino vred, na smešnega pritlikavca. Šele banalni predmeti iz osebne zgodovine, zasledovanje lastnih vzgibov in strogo vztrajanje na poti do individualne resnice pripeljejo do smisla, ki je v občutenju enosti z vsemi soljudmi, v zavedanju, da nas veže skupno bivanje.

Priporočamo