Ferfud je postavil svojevrsten svetovni rekord!

Ferfud je postavil svojevrsten svetovni rekord! (foto: Luka Kaše) Luka Kaše
6. 11. 2015

Modri tovornjaček FerFud je od junija do danes ponujal slovenske tradicionalne jedi, pripravljene na svež in moderen način, na današnji dan pa postavil svojevrsten svetovni rekord!

V enem dnevu je namreč prekrižaril pol Slovenije in naredili skoraj 360 kilometrov, obiskal kar pet slovenskih mest ter razdelil 900 slastnih fer grižljajev. V podporo mladima FerFud chefoma Mitji Horvatu in Janezu Karlinu ter projektu Botrstvo v Sloveniji so se karavani pridružili tudi znani Slovenci, do konca dneva pa je nastala tudi povsem nova pesem.

Zadnja vožnja v letu 2015 se je začela v zgodnjih jutranjih urah na Ptuju. Na Novem trgu sta chefa Mitja in Janez, nad katerima bdi njun mentor Luka Jezeršek, mimoidočim dan že ob 7. uri zjutraj polepšala s kavo in z Bučko ter Čežmornom, med tem pa je za dobro voljo skrbel igralec in stand up komik Luka Korenčič. Mitja Horvat je poudaril: »Teh nekaj mesecev je bilo res fantastičnih in današnji dan je eden najbolj posebnih. Že zjutraj, čeprav tako zgodaj, so nas z nasmehi pričakali Ptujčani, najlepše pa je bilo to, da so naju vsi spraševali, kdaj se spet vrneva.«

Na Ptuju raper Emkej zapel novo fer rimo

Na prvi postaji, na Ptuju, se je začela rojevati tudi povsem nova fer rima izpod peresa raperja Emkeja, kdor pa se je že najedel, je lahko sodeloval v nagradni igri ugibanja sestavin Čežmorna, ki je zmagovalcu prinesla bon za nakup v Hoferju.

Tudi Mariborčane in Celjane so pocrkljali

Tudi Mariborčane sta FerFudovca ob kavi pocrkljala z Bučko in Čežmornom, obiskali so ju Martina Ipša, Boštjan Klun in Tim Kores Kori, najbolj pogumen Štajerc, in hkrati tudi z najbolj srečno roko, pa je prav tako domov odšel s Hoferjevimi boni. Janez Karlin nam je zaupal: »Sestavine, iz katerih sva pripravljala vse te jedi, so res izjemne. Pravzaprav je skoraj neverjetno, kaj vse je mogoče narediti z malo denarja, le nekaj iznajdljivosti je treba in predvsem pogum za preizkušanje tudi tistih izdelkov, ki nam na videz še niso poznani, a saj veste, bistvo je očem nevidno.«

V Celju je FerFud skorajda obstal zaradi presenečenja, ne samo zato, ker so se ob modrem tovornjaku ponosno pokazali sami celjski grofje, s knežjim parom je FerFud pričakalo skorajda največje število obiskovalcev na posamezni lokaciji v tem dnevu!

Iz Štajerske na Gorenjsko

Po obisku Štajerske se je FerFud odpravili še na Gorenjsko. V Kranju je svoj prostor za popoldansko malico našel na Glavnem trgu, kjer ga je pričakalo lepo število Gorenjcev, navdušenih nad fer ponudbo in fer plačili. FerFud in tudi namen projekta, pridobivanje sredstev v pomoč projektu Botrstvo v Sloveniji, so v glavno gorenjsko mesto prišli podpreti pravljična Rdeča kapica, najbolj pogumni Gorenjci pa so se lahko pomerili v poznavanju sestavin Kranjskih pastircev.

Zadnja postaja s podelitvijo čeka v Ljubljani

Bližal pa se je trenutek velikega zaključka zadnje letošnje fer fure. Zaključne kilometre v letu 2015 je prevozil v Ljubljani, natančneje do ljubljanske tržnice, kjer je pred Mesarskim mostom med 18. in 20. uro z akustičnim koncertom Bilbi zaokrožil večmesečno popotovanje po Sloveniji. Ljubljančani, ki so tako kot Celjani, Ferfud tovornjak množično pričakali, so lahko ob dobri glasbi uživali tudi v fer jedeh kot so Kranjski pastirci, Šugolenta in Čežmorn, se fotografirali z obema FerFud chefoma in znanimi Slovenci, ki so podprli projekt. Opaziti je bilo moč Miho Guština Guštija, Frenka Novo, oglasili so se tudi »James Bond, Superman, Rdeča kapica, Povodni mož z Urško, Catwoman, Darth Vader«, saj niso želeli zamuditi finih grižljajev v prestolnici Slovenije.

FerFud je v skoraj petih mesecih obiskal večino slovenskih pokrajin in našo deželo dobesedno prečesal od severa do juga, od vzhoda do zahoda, ob tem pa predstavljal tradicionalne malice in kosila na sodoben ter inovativen način.

Poseben je bil tudi način plačevanja obrokov, saj jih je bilo mogoče plačevati bodisi s QR-kodo, bodisi z objavo na družbenih omrežjih Facebook in Twitter, ves prihodek pa je šel za projekt Botrstvo v Sloveniji, ki poteka pod okriljem Zveze prijateljev mladine Ljubljana Moste – Polje. Ob današnjem slavnostnem zaključku in kot čudovito piko na i FerFud popotovanju je vodja področij za komunikacije in odgovorno vodenje pri podjetju Hofer, Lejla Helbl, predsednici ZPM Ljubljana Moste – Polje, Aniti Ogulin, predala ček z vsoto zbranega denarja, kar 25.488,31 evrov. K tej vsoti bomo prišteli še vse zbrane prihodke zadnjega dne in jo tako še povečali.

Lejla Helbl je ob tej priložnosti poudarila: »Iskrena in največja zahvala gre vsem, ki ste poskusili fine grižljaje in na ta način donirali sredstva za projekt Botrstvo. FerFud projekt je projekt, ki je bil namenjen vsem vam, projekt, ki sta ga uspešno vodila mlada kuharja Mitja in Janez pod budnim očesom prekaljenega chefa Luka Jezerška. Veseli nas, da sta vam, vsaj tako upamo, približala tradicionalne slovenske jedi, narejene iz kakovostnih Hoferjevih sestavin, na moderen ulični način. Iskrena hvala tudi gospe Aniti Ogulin, da smo lahko ponovno sodelovali skupaj, tokrat pri najbolj fer kulinarični dobrodelni izkušnji.«

Anita Ogulin je ob prevzemu čeka dejala: »Ideja Ferfuda nam je bila izjemno všeč, ker je po Sloveniji poleg dobre hrane in dobre volje širila tudi zavest o solidarnosti med ljudmi. V projekt Botrstvo je trenutno vključenih skoraj 4500 otrok iz vse Slovenije, ogromno jih na svoje botre še čaka. Vsi ti otroci pa živijo v težkih razmerah, v hudi materialni in pogosto tudi socialni stiski. Ti otroci brez vaše pomoči ne bi videli morja, ne bi šli na izlete, ne bi mogli trenirati košarke ali plesa, mnogi tudi ne bi dobili kosila v šoli. Zato sem vsem, ki ste poskušali fine grižljaje in plačali fer ceno, izjemno hvaležna. V imenu vseh otrok, ki jim bomo s temi sredstvi lahko pomagali, sem hvaležna tudi Hoferju, ki projekt Botrstvo podpira na vsakem koraku, in nadarjenima kuharjema z velikim srcem.«

Dodala je še,da je presenečena ob višini zbrane vsote in vesela, saj bo zaradi tega denarja skoraj 70 otrok doživelo eno leto Botrstva.

Priporočamo