Festival EXIT: Sredi Petrovaradinske trdnjave navdušenje nad Raiven

Festival EXIT: Sredi Petrovaradinske trdnjave navdušenje nad Raiven (foto: Jernej Kokol) Jernej Kokol
12. 7. 2019

Množica pod tretjim največjim odrom na festivalu EXIT je vzela Raiven za svojo. To so pokazali z bučnimi aplavzi in poznejšimi oznakami, kot je "prijetno odkritje festivala".   

Sredi Petrovaradinske trdnjave so z odra odmevale skladbe, kot so Širni ocean, KAOS, Breakdown, Firezone, Zažarim, Nisem kriva ...  Pod odrom se je po krajšem nalivu pred njenim nastopom iz minute v minuto zbirala večja množica festivalskih ljubiteljev, ki so Raiven nagrajevali z vedno glasnejšimi aplavzi. Med njimi je bilo veliko Slovencev, ki so njene skladbe pospremili tudi z vzklikanjem "Slovenija!". 

"Bila sem zelo presenečena, da je veliko ljudi poznalo skladbe. In da se je veliko ljudi, ki so šli mimo odra, ustavilo in prisluhnilo nastopu do konca," je po nastopu strnila svoje vtise Raiven.

23-letnica je sicer harfo pustila doma, je pa zato na odru Fusion Stage znova uprizorila glasbeno-vizualno predstavo. Kjer je bila v ospredju njena avtorska glasba. "Zdi se mi, da je želja vsakega glasbenika, da čim več izvaja svojo lastno glasbo. Sploh, če je kreativec," je dodala Raiven.

Svoj nastop na Paradi ponosa v Ljubljani, kjer je pod njenim odrom po ocenah organizatorjev stala 2.500-glava množica, je tako še nadgradila in prenesla med festivalske sladokusce. In to prav na dan, ko so organizatorji našteli rekordno število obiskovalcev do zdaj  –  po njihovih podatkih je Petrovaradinsko trdnjavo prvi večer obiskalo več kot 65.000 obiskovalcev.

Ob sprehodu skozi avtorski repertoar z njenega EP-ja REM in prvenca Magenta sta ji družbo delala plesalca, s katerima je nadgradila svojo interpretacijo skladb Širni ocean, Breakdown, Nisem kriva in KAOS. "Zanimivo mi je, da je KAOS najbolj predramil občinstvo. In Nisem kriva. Obe sta moji novejši skladbi," je pokomentirala odzive občinstva pevka in harfistka.  

Na odru, kjer so za spremljavo skrbeli didžejka in godalca, se je znova na račun EP-ja REM spletla sinergija skladb z dark dub/trap/bass ritmiko in filmsko melodiko ob zapeljivih, na trenutkih katarzičnih vokalnih linijah Raiven. 

Pevka in harfistka je svoj premierni skoraj eno uro trajajoči nastop na festivalu EXIT sklenila s skladbo Sijaj. In tako pristavila svoj delček v mozaik letošnjih nastopajočih na odru Fusion Stage, kamor je stopila med drugim tudi njena vzornica, lastnica nekoč (pri Nightwish) prvega soprana metala, danes (na samostojni poti) pa svetovno najbolj prepoznavnega soprana s pridihi metala, Tarja Turunen.

Priporočamo