Festival Ljubljana bo nagovoril ljubitelje opere ter klasične in popularne glasbe

Festival Ljubljana bo nagovoril ljubitelje opere ter klasične in popularne glasbe (foto: Alesh Maatko) Alesh Maatko
26. 8. 2019

Na predzadnji novinarski konferenci - v okviru Festivala Ljubljana - so v Viteški dvorani spregovorili o prihajajočih dogodkih in se posvetili Verdijevi operi La traviata, koncertu Vlada Kreslina in ostalim dogodkom tega tedna.

Kot so povedali na predstavitvi se bo vse skupaj začelo z gostovanjem enega najstarejših orkestrov v Rusiji, ki z velikim uspehom gostuje na Ljubljana Festivalu že vrsto let. Orkester Marijinega gledališča iz Sankt Peterburga bo pod taktirko Valerija Gergijeva nastopil s čudežnim dečkom, pianistom Dimitrijem Šiškinom, ki bo ob tej priložnosti izvedel sloviti Koncert za klavir in orkester št. 3 v d-molu, op. 30, Sergeja Rahmaninova. Sledila bo glasbeno-plesna predstava Življenje je cirkus, ki je končni produkt otroških delavnic v okviru projekta Predani korakom. Na sporedu bo tudi brezčasna Verdijeva opera La Traviata v izvedbi Gledališča Teatro Regio, ki se ponaša z dolgo tradicijo, saj je bilo ustanovljeno že leta 1740. Zadnje poletne izdihljaje pa bo zaznamoval tradicionalni avgustovski koncert Vlada Kreslina, ki bo z zanimivimi gosti in v sproščenem vzdušju proslavil začetek prihajajoče jeseni. Poleg festivalskih dogodkov bo na sporedu tudi koncert posvečen 90-letnici fagotista Božidarja Tumpeja, za vse ljubitelje likovne umetnosti pa je vse do konca septembra na ogled čutna kiparska razstava del Zmaga Posege.

Orkester Marijinega gledališča iz Sankt Peterburga je eden izmed najstarejših v Rusiji, saj deluje od 18. stoletja, ko je začel kot ansambel kraljeve kapele. Pomembno vlogo v njegovem razvoju je v 19. stoletju odigral Eduard Nápravník, ki ga je vodil več kot pol stoletja. O odličnosti orkestra so pričali številni vrhunski dirigenti, ki so ga vodili, denimo Berlioz, Wagner, von Bülow, Čajkovski, Mahler in Rahmaninov. Od leta 1988 ga vodi Valerij Gergijev, s katerim se je odprlo novo poglavje. Orkester ni razširil le svojih gostovanj po najpomembnejših koncertnih dvoranah vsega sveta, temveč tudi repertoar. Njegovi uspehi so v letu 2006 prispevali k odprtju nove koncertne dvorane v Marijinem gledališču, leta 2013 pa še k dodatnemu drugemu odru. Sanktpeterburški orkester je v Sloveniji prvič nastopil leta 1997, do danes pa je večkrat z velikim uspehom gostoval na Festivalu Ljubljana. Letos se jim bo v solistični vlogi pridružil pianist Dimitrij Šiškin, čudežni otrok edinstvene ustvarjalne individualnosti in briljantnih klavirskih spretnosti. (26. 8. ob 20.00, Cankarjev dom)

Projekt Predani korakom, ki poteka v sodelovanju z Zavarovalnico Sava, Ljubljanskim maratonom, Festivalom Ljubljana in URI Soča spodbuja zmernost in uravnotežen način življenja, ki ga dosežemo s pravim razmerjem med delom in aktivnim prostim časom. Letošnja izvedba predstave nosi ime Življenje je cirkus in nas opominja, da življenje ni samo rutina, pomembni sta predvsem pot in vsebina. In če znamo na to pot vnesti tudi veselje in skozi leta ohraniti otroško igrivost, je naše življenje včasih pravi cirkus. V glasbeno-plesni predstavi bodo otroci URI Soča in otroci, ki so se prijavili na delavnico preko Festivala Ljubljana združili petje in plesno tehniko ter svoj pogled na življenje predstavili skozi lastno improvizacijo. Za režijo in koreografijo bo poskrbel Miha Podrepšek, za druženje in podporo pa Lado Bizovičar. (27. 8. ob 18.00, SNG Opera in balet Ljubljana)

Brezčasna ljubezenska tematika in čudovite spevne melodije postavljajo opero La Traviata prav v vrh železnega opernega repertoarja. Libreto je na podlagi kontroverznega romana Dama s kamelijami Alexandra Dumasa napisal Francesco Maria Piave, besedilo pa je v ustvarjalnem zanosu v slabih dveh mesecih mojstrsko uglasbil Giuseppe Verdi. Dramatična in s čustvi prežeta zgodba, ki je postavljena v lahkoten utrip salonov, se vrti okoli notranje stiske pariške kurtizane Violette, v katero se zaljubi mladi plemič Alfredo. Tokrat bo Ljubljana Festival s Traviato obiskala zasedba priznanega Teatra Regio iz Torina, ki kot eno najpomembnejših italijanskih gledališč uživa velik mednarodni ugled. V glavnih vlogah Violette in Alfreda se bodo predstavili sopranistki Marija Mudrjak, Irina Dubrovskaja in tenorist Giulio Pelligra. Med mladima opernima pevkama, ki bosta nastopili v zahtevni vlogi Violette, velja posebej izpostaviti Marijo Mudrjak, saj sodi med najobetavnejše pevke svoje generacije. Poleg odlične pevske zasedbe bo opera navdušila z izjemno in kompleksno scenografijo. (28. in 29. 8. ob 20.00, Cankarjev dom)

Tradicionalni avgustovski koncert Vlada Kreslina naznanja skorajšnji iztek avgusta in obenem napoveduje konec poletnega festivala. Kreslin s svojo čutno avtorsko glasbo in čudovitimi priredbami ljudskih pesmi že skoraj tri desetletja polni ljubljanske Križanke in navdušuje obiskovalce. Njegove najlepše melodije, med katerimi so Namesto koga roža cveti, Preko Mure preko Drave, Z Goričkega v Piran in Tudi čez tisoč let, gotovo še vedno odzvanjajo med generacijami njegovih poslušalcev. Na odru je največkrat stal z Malimi bogovi in Beltinško bando, svojo glasbeno pot pa je začinil s celo paleto sodelovanj z najrazličnejšimi domačimi in tujimi glasbeniki, kot so Rade Šerbedžija, Josipa Lisac, Vlatko Stefanovski, Mary Coughlan, Siddharta, Severa in Gal Gjurin ter številni drugi. Tudi letos se bo s svojo črno kitaro poslovil od poletja, pridružil pa se mu bo Slovenski nacionalni mladinski orkester pod taktirko Žive Ploj Peršuh. (30. 8. ob 20.30, Križanke)

Priporočamo