Festival za tretje življenjsko obdobje in Festival celostnega zdravja

3. 7. 2019
Deli
Festival za tretje življenjsko obdobje in Festival celostnega zdravja (foto: profimedia)
profimedia

Od 1. do 3. oktobra bo ljubljanski Cankarjev dom obiskalo več kot 17.500 starejših iz vse Slovenije, ki bodo prestolnico obiskali zaradi tradicionalnega Festivala za tretje življenjsko obdobje (F3ŽO).

Letošnji že 19. Festival bo ponovno gostil številna društva upokojencev iz vse Slovenije in tujine, različne organizacije, javne zavode in še in še. Vsako leto dogodek soustvarja več kot 3.000 posameznikov, kot vsa leta doslej pa Festival za tretje življenjsko obdobje, kot največji dogodek za starejše v Evropi, obeležuje 1. oktober, mednarodni dan starejših, ter s svojimi vsebinami že 18 let uspešno gradi most med generacijami, posamezniki, nevladnimi in drugimi pomembnini organizacijami. Istočasno kot F3ŽO pa bo v letošnjem letu potekal tudi Festival celostnega zdravja DAO YAH.

Osamljenost, bolezen 21. stoletja

Letošnji Festival za tretje življenjsko obdobje bo prežet z glasbo, plesom, ažurnimi informacijami in tematikami, številnimi okusi ter dobro družbo, kjer bodo organizatorji v okviru najrazličnejših aktivnosti odganjali osamljenost starejših in kot vsako leto ustvarjali trden most med generacijami.

V okviru festivala bo potekalo kar 80 pevskih, plesnih in gledaliških nastopov na dveh odrih, ki jih bodo pripravila društva upokojencev iz vse Slovenije in številne druge organizacije. Organizatorji skupaj s Centrom aktivnosti Fužine pripravljajo tudi koncert Avsenikove glasbe z Jolando Ravnikar ter mjuzikal Queenov.

Nov soorganizator dogodka Mestna zveza upokojencev Ljubljana OPZDU bo v okviru svojega kulturnega programa pripravila delavnico zumbe, taichija, prikaza gimnastičnih vaj ipd. Odprtje, ki bo potekalo prvi dan, torej v torek, 1. oktobra, v Linhartovi dvorani, bo posvečeno 100. obletnici priključitve Prekmurja matični domovini in medgeneracijskemu povezovanju. Festival, namenjen vsem generacijam, pa se bo zaključil v okviru slavnostnega zaključka festivala v četrtek, 3. oktobra, prav tako v Linhartovi dvorani, kjer bo prisotne pozdravil ambasador letošnjega festivala.

V okviru kulturnega programa se bodo dogajanju priključile še številne šole in vrtci, ki bodo pripravili različne predstave, plesne ali pevske točke in vabili starejše k medgeneracijskemu povezovanju.

Izobraževalni program

Tudi letos bo festival ponudil veliko izobraževalnih vsebin na temo demence, gibanja, dentalne medicine, kakovosti življenja v tretjem življenjskem obdobju. Hospicafè bo pripravil dve okrogli mizi, kjer bodo razpravljali o življenju in smrti. Ta most bodo v pogovoru osvetlili pater Karl Gržan, Boštjan Nipič Nipke ter Manca Košir. Zavod Izriis bo pripravil okroglo mizo na temo, kako do samostojnega življenja na domu z uporabo sodobnih in naprednih tehnologij, kjer bodo gostili tudi tuje goste iz predstavništva RS v Bruslju, Geriatične klinike Univerze v Varšavi, direktorja National Centre of TeleHealth in številne druge.

Strokovni program

Rdeča nit letošnjega strokovnega programa bo implementacija strategije dolgožive družbe z najnovejšimi in ažurnimi tematikami, v okviru katerega organizatorji pripravljajo kar 6 okroglih miz. Teme letošnjega strokovnega programa bodo iskanje meja v jeziku o starosti in starejših, kako uspešno črpati sredstva EU z namenom, da bi strategijo dolgožive družbe dejansko tudi izpeljali, kako modernizirati sistem dolgotrajne oskrbe in opismenjevati starejše, kaj lahko storimo, da bomo spet omogočili ljudem, da ne glede na starost, ohranjajo in na novo navezujejo pristne človeške stike, in kakšen je pomen odgovornega delovanja nevladnih organizacij. V okviru letošnjega strokovnega programa bodo organizatorji počastili tudi 100. obletnico Univerze v Ljubljani - od ustanovitve UL do vseživljenjskega izobraževanja.

NOVO!

Na festivalu bodo organizatorji tokrat pripravili projekt Ustvarjalnost starejših, kjer bodo dajali prostor društvom upokojencem, da prikažejo svoja umetniška in rokodelska dela. Vsak dan bodo dali priložnost društvom iz različnih koncev Slovenije, da pokažejo kaj nastaja izpod rok njihovih članov.

Istočasno tudi Festival celostnega zdravja

Istočasno kot F3ŽO bo v letošnjem letu v Cankarjevem domu potekal tudi 5. Festival celostnega zdravja DAO YAH, ki na enem mestu odgovori na številna vprašanja o tem, kako lahko sami poskrbimo za svoje zdravje, kako lahko skupaj celimo energijo sveta in predvsem kako lahko posamezniki poskrbimo za boljši svet. V sodelovanju z akademsko izobraženimi strokovnjaki, zdravniki, farmacevti in biologi bodo organizatorji snovali tridnevni festival, prežet s številnimi nasveti, predavanji in delavnicami ter sejemsko razstavo, polno izdelkov in idej za boljši vsakdan. Izobraževalni program bo potekal prva dva dni festivala v Kosovelovi dvorani, delavnice pa v dvorani M3. Rdeča nit letošnjega Festivala celostnega zdravja bo Zdravo staranje – kako preprečiti demenco.

Sejemska razstava – priložnosti za informacije iz prve roke.

Kot vsako leto se bo v okviru sejemske razstave predstavilo več kot 160 razstavljavcev s področij zdravja, zdrave prehrane, prehrambnih dopolnil, turizma in prostega časa, športnih aktivnosti, pripomočkov in izdelkov za starejše, izobraževanja starejših in socialnega varstva. Na dogodku bodo sodelovale še razne vladne organizacije, ministrstva in druge javne ustanove. Kot nov soorganizator pa se bo predstavila tudi Mestna zveza upokojencev Ljubljana OPZDU s svojimi dnevnimi centri aktivnosti.

Dobrodelna akcija

Računalniki za starejše V letošnjem letu bodo organizatorji na 19. F3ŽO skupaj z društvom Duh časa podarili računalnike starejšim, ki si nakupa računalnika ne morejo privoščiti. V okviru akcije Računalniki za starejše na 19. Festivalu za tretje življenjsko obdobje želi društvo podariti 150 računalniških kompletov, opremljenih z odprtokodnimi programi pripravljenimi za uporabo. Računalniški komplet (računalnik, tipkovnica, miška, ekran) bodo starejši lahko prevzeli v času 19. Festivala za tretje življenjsko obdobje (od 1. do 3. oktobra v Cankarjevem domu).

Več o akciji si lahko preberete na spletni strani festivala www.f3zo.si.

Častno pokroviteljstvo na 19. Festivalu za tretje življenjsko obdobje je prevzel predsednik Državnega zbora Republike Slovenije mag. Dejan Židan.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord