Festival Zoom in ustvarjalni laboratorij za mlade Pionirskega doma v Ljubljani

25. 3. 2019 | Promocijsko sporočilo

V Pionirskem domu je potekal 13. mednarodni filmski festival za otroke in mladostnike, festival Zoom. Letos so prejeli rekordno število prijav, posebej presenečeni pa so bili nad odzivom tujih mladih ustvarjalcev, saj so prejeli filmske posnetke iz skoraj 70 držav.

V žiriji Pia Zemljič, Darko Štante in Špela Čadež

FOTO: Igor Sukur

Na festivalu, ki so ga, poleg ostalih aktivnosti zavoda, javnosti predstavili na novinarski konferenci Pionirskega doma – Centra za kulturo mladih, so se predstavili osnovnošolski in srednješolski režiserji. Vsa dela pa je pregledovala tričlanska žirija v sestavi igralke Pia Zemljič, režiserja Darko Štanteja in avtorice animiranih filmov Špela Čadež. Izbranim predvajanim filmom pa so sledili tudi pogovori med ustvarjalci in posameznimi člani žirije. Vesna Tripković, vodja oddelka za kulturo in ustvarjalnost v Pionirskem domu, je tudi omenila, da opažajo velike razlike med prispelimi filmi slovenskih in tujih otrok, tako na vsebinski ravni kot tudi v kakovosti. Medtem ko otroci iz tujine v svojih filmih obravnavajo tematike, kot so okoljska in družbena, pa slovenski otroci v njih govorijo pogosto o odnosih, stiskah in nasilju doma in med vrstniki. 

Otroški festival gledaliških sanj

V aprilu pa se v Pionirskem domu začenja festival, ki ga za osnovnošoslke gledališke skupine dom pripravlja že 17 let. Letos se bo v 14 dneh predstavilo 56 gledaliških skupin in 840 nastopajočih, ki jih bo vodilo kar 130 mentorjev. Festival bodo letos nadgradili še z projektom Mlado gledališče, v okviru katerega bodo letos prvič pripravili t.i. improdan, ki bo 12. aprila in na katerem se bo predstavilo 20 skupin s predstavami improvizacijskega gledališča. Čaka pa še ena gledališka novost, in sicer dramski natečaj Dramo zganjat, na katerega so prejeli 18 dramskih del, nad kakovostjo katerih so navdušeni. Najboljša dela bodo tudi izdali.

Glasbeni festival

V sredo, 27. marca 2019 ob 18. uri pa se bo v okviru Pionirskega doma, v Festivalni dvorani, odvijal 12. glasbeni festival, na katerem bo nastopilo 12 skupin in posameznikov s slovenskih osnovnih in srednjih šol. Približno polovica nastopajočih je iz Ljubljane in okolice, druga polovica pa z različnih koncev Slovenije.

Glasbeni festival Pionirskega doma je žanrsko popolnoma odprt in spodbuja kakovost na vseh področjih otroškega in mladinskega glasbenega ustvarjanja. Festival je tekmovalnega značaja -  strokovna komisija izbere favorita v posamezni kategoriji. Ker imamo letos prijavljenih izrazito več skupin kot posameznih izvajalcev, bomo izjemoma podelili nagrade v kategorijah najboljšega glasbenega izvajalca ter najboljšega izvajalca vokalista. Zmagovalci bodo dobili praktično nagrado v obliki glasbene opreme.

 V festivalski žiriji so letos glasbeni urednik in radijski voditelj Andrej Karoli, ter vrhunska glasbenika Gal Gjurin in Rok Terkaj.

Pionirski dom sicer že več kot 60 let izvaja tudi tečaje tujih jezikov. Trenutno ponujajo tečaje 13 tujih jezikov, izobražujejo učitelje, za tečajnike pa pripravljajo tudi na mednarodne izpite.