Festivali, ki vas bodo to poletje zvabili na Ptuj!

Festivali, ki vas bodo to poletje zvabili na Ptuj! (foto: Ptujsko poletje Press) Ptujsko poletje Press
18. 6. 2019

Za Ptuj je letošnje leto prav posebno in praznično, saj praznuje 1950-letnico prve pisne omembe mesta v antičnem literarnem viru. Javni zavod za turizem Ptuj, Mestna občina Ptuj in Zavod Beletrina v sodelovanju z organizatorji poletnih festivalov pripravljajo številne dogodke, ki se bodo na Ptuju zvrstili v prazničnem letu 2019. Nekateri dogodki imajo bogato tradicijo, nekaj jih bo letos festivalsko dogajanje na Ptuju obogatilo prvič.

Že to soboto, 22. junija, Ptuj vabi na 17. Grajske igre in raziskovanje srednjeveške zgodovine mesta. Ptujski grad bo v poletnih večerih, med 28. junijem in 4. julijem, gostil 10. Kino brez stropa, festival filmskih uspešnic, ki se bodo odvrtele med grajskimi arkadami. Čeprav se Ptuj v tem pomembnem letu vrača v preteklost, nas letos festival Art Stays, ki bo trajal vse od 5. do 12. julija, pelje v prihodnost. Prihodnost/Future bo na ogled skozi oči priznanih tujih in domačih umetnikov, razstave, ki so del festivalskega dogajanja, pa bodo na ogled vse do 13. septembra.

V sklopu Gledališkega poletja bodo od 19. do 23. junija na ogled odlične gledališke predstave Mestnega gledališča Ptuj v izjemni kulisi Minoritskega samostana, ki obeta prav posebno poletno doživetje. Glasbeni festival Arsana bo že enajsto leto popestril poletno glasbeno dogajanje v mestu, med 21. in 27. julijem pa se na izjemnih lokacijah starega mestnega jedra obetajo spektakularne glasbene poslastice.

Vrhunec praznovanja obletnice Ptuja bo predstavljala osrednja slovesnost ob prazniku Mestne občine Ptuj, ki bo potekala 2. avgusta. Slavju se bodo pridružili gostinci in hotelirji starega mestnega jedra, ki obljubljajo dve nepozabni Ptujski noči. Tri dni druženja ob domačih vižah z uveljavljenimi ansambli, priložnost pa bodo dobili tudi mladi, pa prinaša 50. festival narodno zabavne glasbe v organizaciji Radio Tednika in Štajerskega Tednika, ki bo potekal 9. in 11. avgustom na Mestnem trgu.

Še posebej spektakularne bodo XII. Rimske igre, ki bodo poslastica za vse obiskovalce, še zlasti pa za ljubitelje zgodovine. Rimsko zgodovino Ptuja bodo obiskovalci podoživljali od 15. do 18. avgusta.

Vroče poletne dni velja zaključiti s kozarcem poezije in ob priznanih poetih ujeti čudovit spomin poletja. Dnevi poezije in vina, ki bodo potekali od 21. do 24. avgusta, obetajo barvito doživetje umetnosti poezije in vina.

Ko se poletje že prevesi v jesen, bo čas za skodelico kave, Ptujske zgodbe o kavi se bodo pripovedovale od 26. do 29. septembra v kulisi starega mestnega jedra.

Vsi našteti dogodki so priložnost za Ptujčane in Ptujčanke, obiskovalce mesta in širšo javnost, da doživijo pisane festivalske dni in bogato zgodovino mesta.

Ptuj za EPK v letu 2025   

Mestna občina Ptuj se pripravlja na kandidaturo za naziv EPK za leto 2025. Odločitev za kandidaturo temelji tudi na izjemni zgodovini mesta, saj prav v tem letu obeležujemo častitljivo 1950. obletnico prve pisne omembe. Našo kulturno identiteto, ki temelji na bogastvu velikih evropskih zgodb, živih in spečih, mesto udejanja skozi bogato festivalsko poletno dogajanje in znotraj kandidature za EPK usmerja svoj pogled v prihodnost.

      

Javni zavod za turizem Ptuj, Mestna občina Ptuj in Zavod Beletrina, v sodelovanju z organizatorji pestrih poletnih festivalov.

Priporočamo