Film Ustava Republike Hrvaške dobitnik nagrad na festivalu slovenskega filma

Film Ustava Republike Hrvaške dobitnik nagrad na festivalu slovenskega filma (foto: Saša Hujzjak, HaKIn) Saša Hujzjak, HaKIn
19. 9. 2016

Film Ustava Republike Hrvaške režiserja Rajka Grlića je na letošnjem 19. Festivalu slovenskega filma v Portorožu prejel dve nagradi, in sicer nagrado Vesna za najboljši manjšinski koprodukcijski film. Kot koproducent je pri filmu sodelovala tudi slovenska filmska produkcija Sever&Sever.

"Izbrani koprodukcijski film z dovršenim jezikom, subtilnimi režijskimi prijemi in vrhunsko igro sporoča, da različnost ni le stanje družbe, ampak pogoj za njen obstoj," je nagrado utemeljila žirija.

Prav tako je film dobitnik nagrade Vesna za najboljšo kostumografijo, za katero ima največ zaslug Leo Kulaš.

To pa nista prvi nagradi, ki jih je omenjeni film prejel. Na letošnjem filmskem festivalu v Montrealu je film namreč osvojil glavno nagrado med celovečernimi filmi.

Film prikazuje zgodbo štirih ljudi, ki živijo pod isto streho in se drug drugega izogibajo, saj se razlikujejo po ekonomskem statusu, nacionalnosti, veroizpovedi in spolni usmerjenosti. Njihove življenjske poti se verjetno ne bi nikoli srečale, če jih k temu ne bi prisilil nesrečni dogodek in posledično medsebojna pomoč. Gre za ljubezensko zgodbo o sovraštvu, ki razkriva vso našo nestrpnost, predsodke in sovraštvo do drugačnosti. V glavnih vlogah so nastopili Ksenija Marinković, Dejan Aćimović in Nebojša Glogovac.

Ustava Republike Hrvaške bo premiero v kinematografih doživela v sredini oktobra v Ljubljani. Več informacij o premieri sledi kmalu.