Filmske senzacije, ki jih kinematografi obljubljajo v januarju

TEORIJA VSEGA je intimen in sezibilen portret ene najpomembnejših osebnosti našega časa (foto: Karantanija) Karantanija
1. 1. 2015

Januarja prihaja toliko odličnih filmov, da bo obisk slovenskih kinematografov postal malodane obvezen.

Spoznajte prihajajoče filmske senzacije ...

Neuklonljiv (Unbroken)

  • 8. januar 2015

Film, posnet po svetovni knjižni uspešnici pisateljice Laure Hillendrand, pripoveduje šokantno, a neverjetno inspiracijsko zgodbo Zamperinija, ki je iz nagajivega fantiča zrasel v vrhunskega tekača na dolge proge in nastopil celo na olimpijskih igrah v Berlinu. Njegove sanje o športni karieri so se razblinile z vstopom v vojsko, kjer je med drugo svetovno vojno doživel letalsko nesrečo in preživel kar 47 dni na splavu sredi Tihega oceana. Rešili so ga japonski vojaki in ga kot vojnega ujetnika zaprli v taborišče.

Vsakodnevne nepredstavljive zlorabe in brutalno izživljanje je preživel le zaradi svoje neomajne in neuklonljive volje.

*Zanimivost: Gre za drugi režiserski podvig Angeline Jolie

Heker (Blackhat)

  • 15. januar 2015

Michael Mann, režiser kultnih filmov Vročica, Poslednji Mohikanec, Miami Vice, Državni sovražnik in drugi, predstavlja napeto zgodbo o genialnem hekerju Hathawayju, ki ga oblasti začasno izpustijo iz zapora, da bi pomagal izslediti skrivnostnega spletnega kriminalca. Neznani kibernetski terorist z zapletenimi vdori v prepletena računalniška omrežja povzroča kaos na borzah, usodni napad na omrežje jedrske elektrarne pa sproži nepredstavljivo katastrofo. Ekipo ameriških in kitajskih sledi vodijo preko nevarnih obračunov od Chicaga do Hongkonga ter Džakarte, vendar pa zlovešči heker ves čas ostaja korak pred zasledovalci.

*Zanimivost: V glavni vlogi nastopa najbolj seksi Zemljan leta 2014 po mnenju revije People

Rio, ljubezen moja (Rio, I Love You)

  • 22. januar 2015

Rio, ljubezen moja je brazilski film, ki je nastal v sklopu franšize Mesta ljubezni (Cities of Love). Je tretji tovrstni projekt oziroma epizoda, saj sta bili do sedaj upodobljeni že dve mesti, in sicer Pariz in New York.

Rio, ljubezen moja je antologija: kolektiven film, sestavljen iz 10 dinamičnih kratkih filmskih segmentov, ki jih je ustvarilo enajst vizionarskih režiserjev z vsega sveta. Je deklaracija ljubezni do tega čudovitega mesta in kinematografski kalejdoskop, ki skozi internacionalno igralsko zasedbo pripoveduje zgodbe minljivih, večnih, konfliktnih in nežnih ljubezni.

*Zanimivost: V mednarodni igralski zasedbi najdemo tudi Vanesso Paradis in Vincenta Cassela

Šuplje priče - "Zdej te je, a zdej te ni"

  • 22. januar 2015

Režiser in scenarist priljubljenih kratkih igranih filmov Šuplje priče Samir Bajrić se s svojo standardno ekipo in dodatnimi vrhunskimi igralci v prepoznavnem stilu vrača v popolnoma odklopljenemu celovečernemu filmu Šuplje priče, ki nosi slengovski podnaslov "Zdej te je, a zdej te ni".

Napeta igra s primesmi akcijskega trilerja, kriminalke in komedije se prične, ko se detektiv pod krinko zaradi psihičnih težav pri izvajanju svoje skrivne misije zateče k zasebni psihiatrinji. Slednja sprva misli, da gre za navadnega pacienta, ki ima potrebo po »očiščevalnem« pogovoru in razkritju svojih burnih akcijskih doživetij, vendar kmalu spozna, da ima v rokah veliko zahtevnejši primer, ki mu sama morda ne bo kos. Več...

*Zanimivost: Domača produkcija, ki naznanja preporod slovenskih žanrskih filmov

Teorija vsega (The Theory of Everything)

  • 29. januar 2015

Senzibilen portret ene najpomembnejših osebnosti našega časa – legendarnega astrofizika Stephena Hawkinga, ki se osredotoča na čas njegovega doktorskega študija na univerzi Cambridge, zaznamovan z ljubeznijo do prve soproge ter diagnozo zahrbtne bolezni gibalnih nevronov. V središče je postavljeno razmerje med danes 72-letnim avtorjem prelomnih teorij o nastanku prostora in časa ter njegovo prvo soprogo Jane Hawking. Slednja je tudi avtorica knjižne avtobiografije, ki je služila kot temelj za nastanek filma. Teorija vsega je tako ganljiva zgodba para, ki z ljubeznijo premaguje še tako nepredstavljive ovire.

*Zanimivost: Film žanje pohvale kritikov, nabira številne nominacije in kotira visoko na lestvici morebitnih dobitnikov oskarjev.

Priporočamo