Foto z odprtja razstave Sodobni človek - od resničnega do fantastičnega

13. 4. 2016

V AS Galeriji je sledi začel puščati »Sodobni človek«, natančneje, razstava s tem imenom.

Slovenski javnosti se je na odprtju razstave del, ki so nastala v zadnjih petih letih, predstavil tudi njihov avtor, Arshak Sarkissian, armenski slikar, kipar in grafik, ki uspešno navdušuje tako mednarodno umetniško srenjo, kot tudi armensko vlado in celo priznano oblikovalsko hišo Fendi.

Arshak Sarkissian velja za enega najbolj inovativnih armenskih umetnikov tako imenovane erevanske mladinske kulture, njegova dela pa cenijo tako resni poznavalci in strokovni kritiki ter ustanove umetnostnega sveta, kot ljubiteljski navdušenci nad umetnostjo in celo sodobni modni oblikovalci. Svojo prvo razstavo je imel že pri rosnih 18. letih, ko je bil star 22 let, so o njem in njegovem umetniškem talentu že posneli tudi dokumentarni film.

Kustosinja razstave, Petra Bizilj Silva, je nad mladim armenskim umetnikom navdušena: »Z umetnostjo Arshaka Sarkissiana sem se prvič srečala pred dvema letoma in njegova umetnost me je takoj navdušila, še posebej, ko sem si ogledala film, ki je prikazoval mladega, še ne 22-letnega umetnika pri ustvarjanju skulptur iz žice in papirja. Človek težko verjame, s kakšno lahkotnostjo je ustvarjal like, ki so imeli človeške in živalske podobe v gibanju, katerih izrazi so bili ekspresivni. Že takrat si lahko občutil izjemno nadarjenost mladega, vsestranskega umetnika, ki se z leti le še stopnjuje.«

Iz rok armenskega predsednika je Sarkissian za svoje dosežke na likovnem področju prejel tudi predsedniško zlato medaljo, zaradi te časti pa je leta 2006 na povabilo armenske vlade sodeloval pri prenovi notranjih prostorov mednarodnega letališkega terminala Zvartnots v bližini armenske prestolnice Erevan. Ta projekt ga je tudi trdno zasidral kot resnično vizionarskega umetnika nove dobe.

Sarkissian živi in ustvarja v Erevanu, zadnja leta veliko potuje, največkrat v London in New York, ko pa je na povabilo nadškofa Claudia Gugerottija leta 2007 odpotoval v Italijo, je tam s kipi, oblečenimi v kostume, navdušil modno hišo Fendi. Razstavlja doma in po svetu, tokrat pa se z razstavo »Sodobni človek«, ki govori o sodobnem človeku, ki skuša ponovno obnoviti povezavo med resničnim in fantastičnim, predstavlja tudi Slovencem.

Arshak Sarkissian svojo umetnost opisuje kot raziskovanje, ustvarjanje figurativne umetnosti, ki skozi klasične medije, kot so slika, grafika ali skulptura, prikazuje modernega človeka v njegovih fantastičnih prikazih: »Prepričan sem, da je svet pluralističen in ni omejen s fizično realnostjo. Obstaja veliko svetov, ki so prav toliko resnični in pravi kot fizična realnost. To so svetovi, ki jih ustvarjata umetnost in literatura. Čeprav dajem veliko prostora domišljiji in ekspresiji, smatram resničnost, ki je ustvarjena v mojih slikah, kot dejansko. Zame je ta realnost zelo pomembna za prepoznavanje lastne realnosti in človeške narave.«

Umetnik navdih sicer išče neprestano in že ustvarja nov umetniški sklop, za katerega upa, da ga bo lahko razvijal tudi pri nas. Iz izkušenj namreč ve, da v novih in neznanih okoljih dobi nov zalet in nove ideje, ter se na tak način otrese rutine in se izmakne pastem ponavljanja.

Razstava »Sodobni človek« bo na ogled vse do 30. junija 2016, v prostorih AS Galerije v Ljubljani, več o razstavi in umetniku najdete na povezavi www.as-galerija.si.

O AS Galeriji

Več kot 834 umetniških del sestavlja lastno likovno zbirko zavarovalnice Adriatic Slovenica (AS), nastanek katere sega v leti 2007 in 2008. Sprva so bile številne umetnine slovenskih in tujih avtorjev namenjene opremljanju poslovnih prostorov, njihova želja pa je bila, da bi si zbirko ogledala tudi širša javnost, zato so v letu 2013 začeli umetniška dela tudi razstavljati.

Priporočamo